Predstavljajte si, da vas budilka zbudi ob 2:50. Utrujeni, prežeti s spominom in težo delovnega tedna se skobacate s postelje in se privlečete do kuhinje, kjer pristavite za kavo. Predstavljajte si, da si vzamete 17 minut, da se oblečete, spijete kavo, pojeste banano, v nahrbtnik vržete sendvič, ki vas je počakal v hladilniku, vzamete ključe in denarnico in se opravite od doma. Predstavljajte si, da živite recimo na Vrhniki. Od doma ste odšli ob 3:20, kolega v Ljubljani poberete ob 3:40. Predstavljajte si, da ga čakate pred njegovim blokom v Šiški. Vedno zamuja. Na pot se odpravita 3:55.

Recimo, da na Vršiču parkirata ob 5:30 – sploh nista prva, pa čeprav se je zdelo, da nihče, zaboga, prostovoljno ne vstane tako zgodaj.

Predstavljajte si, da se odpravita na pot, ni važno kam točno, nekam v visokogorje, daleč proč od ljudi. Po dveh urah hoje zvoki avtomobilov in motorjev utihnejo. Jutranja zaspanost mine, malo vaju zebe, trava je mokra, gore so hladne. Nikjer ni nikogar. Predstavljajte si, da čakate, da vas pogreje svetloba jutranjega sonca. Predstavljajte si, da ste ves teden čakali na točno to, da boste ob 7:00 zjutraj v soboto na bivaku ob poti, spili svojo drugo kavo (ki ste si jo prinesli s sabo) pojedli zanič proteinsko tablico in se odpravili dogodivščinam na poti.

Predstavljajte si, da zagledate malo kovinsko hišico, postojanko sredi ničesar in da vas namesto miru in pridušenega čebljanja alpinistov, ki so v bivaku prespali, pričaka gruča Čehov in Nizozemcev, ki v nebo spuščajo drone. Miru je konec in včasih je posameznikova demonska jeza upravičena.

Omejitve uporabe dronov

V skladu z zakonom je letenje z vsemi zrakoplovi, vključno z droni, dovoljeno le nad višino 1000 čevljev (304,8 metra) nad najvišjo točko terena med letom. Poleg tega je uporaba dronov brez predhodno pridobljenega soglasja dovoljena le za naslednje nujne primere: Zaščita, reševanje in pomoč ob naravnih in drugih nesrečah, obramba države in izvajanje policijskih nalog.

Droni se lahko izjemoma uporabljajo na podlagi predhodno pridobljenega soglasja upravljavca narodnega parka za naslednje namene: znanstveno-raziskovalne dejavnosti, izvajanje geodetskega snemanja ali pa izvajanje filmskega, video in dokumentarnega snemanja, je zapisano na spletni strani Triglavskega narodnega parka.

Poleg specifičnih pravil za Triglavski narodni park je potrebno upoštevati tudi področno zakonodajo, ki velja za celotno Slovenijo. To vključuje Uredbo o izvajanju izvedbene uredbe Komisije (EU) o pravilih in postopkih za upravljanje brezpilotnih zrakoplovov.

Negativne posledice

Uporaba dronov v gorskih območjih prinaša številne negativne posledice, ki vplivajo na naravno okolje, prostoživeče živali in varnost obiskovalcev. Kljub privlačnosti snemanja osupljivih prizorov je pomembno razumeti tveganja, povezana z uporabo dronov v teh občutljivih okoljih. Hrup in prisotnost dronov lahko povzročita stres pri prostoživečih živalih, kar vpliva na njihovo prehranjevanje, razmnoževanje in vedenje. Stalne motnje lahko vodijo do umika živali iz njihovih naravnih habitatov, kar ogroža populacije in ekosisteme, poroča raziskava, ki so jo opravili v Journal of Wildlife Management, znanstveni reviji, ki objavlja raziskave o vplivu različnih dejavnikov, vključno z droni, na prostoživeče živali.

Droni lahko motijo tudi pohodnike in druge obiskovalce, kar povečuje tveganje za nesreče na težko dostopnih poteh. Izguba nadzora nad dronom lahko povzroči padce naprav, kar predstavlja nevarnost za ljudi pod njimi. Prav tako pa so gorska območja pogosto prizorišča pomembnih znanstvenih raziskav. Prisotnost dronov lahko moti raziskovalne dejavnosti in vpliva na natančnost zbranih podatkov. Raziskovalci se zanašajo na nemoteno okolje za spremljanje naravnih procesov in vedenja prostoživečih živali. Droni lahko zmotijo te dejavnosti in ogrozijo pomembne znanstvene ugotovitve, poroča Leave No Trace Center for Outdoor Ethics, organizacija, ki promovira etično in trajnostno ravnanje v naravi, vključno s priporočili glede uporabe dronov.

V mnogih gorskih območjih, zlasti v zavarovanih območjih in narodnih parkih, veljajo stroge omejitve glede uporabe dronov. Kršenje teh pravil lahko privede do kazni in prepovedi uporabe dronov. Poleg pravnih omejitev pa je pomembno razmisliti tudi o etičnem vidiku uporabe dronov. Spoštovanje narave in pravic drugih obiskovalcev je ključno za trajnostno in odgovorno obnašanje v gorskih območjih.

Priporočamo