Ministrstva za obrambo, pravosodje, izobraževanje, notranje zadeve, delo, gospodarski razvoj … tik pred volitvami zelo intenzivno, povečini za nedoločen čas, zaposlujejo podsekretarje, sekretarje, višje svetovalce, svetovalce ... Med javnimi razpisi, objavljenimi na skupni spletni strani, se je v zbirko delovna mesta 28. marca prikradel tudi javni razpis za vodjo PR-službe na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Dan kasneje je bil preklican. »Direktor Matjaž Guček ga je umaknil zato, ker ne želi dajati vtisa, da gre za neprimerno kadrovanje pred volitvami,« nam je pojasnil Luka Kočevar, vodja PR-službe na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP). Iz tega pojasnila je mogoče sklepati, da tudi omenjeni razpisi zbujajo vtis o neprimernem kadrovanju pred volitvami.

Niso želeli vznemirjati javnosti

V primeru uprave za varno hrano je objava razpisa za vodjo njene PR-službe vsaj tolikšno presenečenje kot njegov preklic le nekaj ur kasneje. Od 1. junija 2019 moramo namreč novinarji vprašanja, ki se nanašajo na upravo za varno hrano, pošiljati PR-službi MKGP, saj je takratna kmetijska ministrica Aleksandra Pivec upravi odvzela pravico samostojnega komuniciranja z mediji. Obveščenost javnosti o ugotovitvah inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin se je od tedaj drastično poslabšala, kajti osnovna skrb ministrstva sta spodbujanje pridelave in predelave hrane ter njena promocija, varovanje zdravja potrošnikov pa je zanj očitno drugotnega pomena. To vodi v prikrivanje informacij, pomembnih za potrošnika, na kar smo v Dnevniku večkrat opozorili.

O tem so 11. decembra 2019 obširno razpravljali tudi člani parlamentarnega odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Tako takratni generalni direktor uprave Janez Posedi kot tudi tedanja direktorica inšpekcijskih služb na upravi Andreja Bizjak sta poslankam in poslancem jasno povedala, da je to, da uprava nima možnosti samostojno komunicirati z javnostjo, zelo slabo. »Potrošniki morajo dobiti konkretno in celovito informacijo, ne smejo biti tarča nestrokovnih informacij ali informacij, ki sledijo nekim drugim interesom. Zaradi korektnosti obveščanja mora imeti uprava možnost samostojno komunicirati z javnostjo v zadevah s svojega področja. Ne sme biti pod nikakršnimi pritiski ali korekcijami pri podajanju podatkov v javnosti,« je bila v parlamentu neposredna Bizjakova. Povedano je med drugim podkrepila s primerom, povezanim s Kobilarno Lipica. Inšpekcija je namreč junija 2019 pripravila poročilo o poškodbah konj v državni kobilarni, »vendar je vodja PR-službe na MKGP odločil, da ga ne objavimo, da ne bi po nepotrebnem vznemirjali javnosti«, je povedala Bizjakova. Poročilo je bilo objavljeno šele čez dva meseca na zahtevo novinarja, ki se je bil prisiljen sklicevati na zakon o dostopu do informacij javnega značaja.

Na sklepe se požvižgajo

Jože Podgoršek je decembra 2019, takrat še v vlogi državnega sekretarja na MKGP, poslankam in poslancem zagotovil, da v vsebino odgovorov, ki jih pripravi uprava, na ministrstvu nikoli ne posegajo, a jih očitno ni prepričal. Sprejeli so namreč več sklepov. Vladi so med drugim predlagali, naj na upravi za varno hrano ponovno vzpostavi samostojno službo za komuniciranje z javnostmi ter zagotovi denar za prenovo informacijskega sistema, upravo pa so pozvali, naj vzpostavi sistem obveščanja javnosti o ugotovitvah neskladnosti subjektov nadzora tako, da bo transparenten in pravno vzdržen. Za te sklepe se po več kot dveh letih ni še nihče zmenil. Nasprotno, sedanje vodstvo uprave (od marca 2020 je to dvojec Matjaž Guček in Jernej Drofenik; prvo leto je bil glavni direktor Drofenik, Guček pa njegov namestnik, potem sta vlogi zamenjala) v tesni navezi z ministrom Jožetom Podgorškom in vodjo PR-službe na MKPG Lukom Kočevarjem še bolj skriva informacije, pomembne za potrošnike. 

Priporočamo