Bil je desna roka ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, na ministrstvu je Aleš Šabeder zasedal položaj direktorja urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, bil je predsednik sveta zavoda UKC Maribor, ki je prisilil direktorja Antona Crnjaca v odstop. Ko je moral Bešič Loredan v začetku julija odstopiti s položaja, je bilo jasno, da bo moral ministrstvo zapustiti tudi direktor Šabeder. Šestindvajsetega julija, dan preden ga je vlada razrešila na dopisni seji, je Ptujčan potegnil potezo, ki je po prepričanju državne revizijske komisije ne bi smel.

Bolnice in bolnike bi
negovali na Pohorju

UKC Maribor je lani, po več kot desetletju prizadevanj, preselil pljučni oddelek s Slivniškega Pohorja na območje kliničnega centra. Na Pohorju bi uredili nujno potrebno negovalno bolnišnico s 56 posteljami, v kateri bi izvajali programe podaljšanega bolnišničnega zdravljenja, zdravstvene nege in paliativne oskrbe.

Na podlagi pooblastila urada, ki ga je vodil Šabeder, je UKC Maribor decembra lani objavil razpis za izbor izvajalca gradbeno-obrtniških del. Najcenejšo ponudbo je oddalo podjetje Makro 5 gradnje, dela bi opravilo za 10,7 milijona evrov, v znesek je vračunan DDV. Vodstvo kliničnega centra je ocenilo, da je ponudba ustrezna in najboljša. Junija letos je izbralo podjetje Makro 5 gradnje, ki bi moralo zaradi časovne stiske takoj začeti delati. Urad je z izborom najprej soglašal, nakar se je zoper izbor pritožil konzorcij Pomgrad, VG5 in GIC Gradnje, ki je v razpisu ponudil ceno slabih 15 milijonov evrov in bil s tem za več kot štiri milijone evrov dražji od Makro 5 gradenj.

Neutemeljeni očitki o
neustrezni kuhinjski opremi

Šabeder je prikimal očitkom pritožnika in spremenil svojo odločitev. Razveljavil je sklep o izbiri izvajalca, ker naj ponudba ne bi izpolnjevala predpisanih referenčnih in tehničnih pogojev, in sicer naj bi bila sporna oprema nove kuhinje v vrednosti 314.000 evrov. Referenčni izdelki, ki jih je navedel projektant in so bili navedeni v razpisni dokumentaciji, naj ne bi ustrezali zahtevam.

Ker je že UKC Maribor izločil ponudbo konzorcija podjetij Medicoengineering in Lesnina MG Oprema, ki je ponudil ceno okoli 14 milijonov evrov, je urad za nadzor, kakovost in investicije nazadnje izbral Pomgradov konzorcij. Njegova ponudba je bila za 40 odstotkov dražja od najcenejše.

Igor Hvastja, direktor podjetja Makro 5 gradnje, se je zatem pritožil državni revizijski komisiji (DKOM) in terjal revizijo postopka. Komisija je v postopku pravnega varstva ugodila zahtevku za revizijo. Ugotovila je, da je Šabedrov urad neutemeljeno zavrnil najcenejšo ponudbo kot nedopustno. Urad je poleg tega neenakopravno obravnaval podjetje Makro 5 gradnje, saj je bila ponujena kuhinjska oprema skladna z razpisnimi pogoji, obenem pa je javno naročilo oddal Pomgradovemu konzorciju, ki je prav tako ponudil referenčne izdelke za kuhinjsko opremo,a v nasprotju s podjetjem Makro 5 gradnje zanje sploh ni predložil zahtevanih dokazil, je razvidno iz odločitve komisije, ki ji predseduje Samo Červek.

»Takšen razplet smo pričakovali,« je komentiral direktor Hvastja. »Zdaj čakamo, da naročnik sprejme novo odločitev in nas pozove k podpisu pogodbe.« Poleg tega bo moral UKC Maribor podjetju Makro 5 gradnje poplačati več kot 31.000 evrov stroškov pravnega varstva.

Zaradi podražitve ostali
brez evropskih sredstev

Vršilec dolžnosti direktorja urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu je Tomaž Pliberšek. Doktor znanosti s področja gradbeništva je prej zasedal položaj direktorja občinske uprave v Radencih. Pliberšek bo moral ponoviti izbirni postopek in sprejeti odločitev v skladu s pogoji razpisa. Ker je ponudba Makro 5 gradenj najcenejša in po oceni DKOM ustrezna, bo bržkone posel pripadel temu podjetju. Na odločitev se lahko pritožijo Pomgrad in partnerji.

Ministrstvo za zdravje je sprva predvidevalo, da bodo gradnjo negovalne bolnišnice sofinancirali z evropskimi sredstvi, in sicer s 6,8 milijona evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Načrt je propadel zaradi bistvene podražitve projekta; vključujoč opremo ta zdaj znaša 18,6 milijona evrov. Vlada Roberta Goloba je spomladi sklenila, da bodo gradnjo negovalne bolnišnice v celoti financirali s sredstvi integralnega proračuna.

Priporočamo