Direktorica agencije za energijo Duška Godina je včeraj zatrdila, da nov način obračunavanja ne prinaša scenarijev, ki se jih mnogi bojijo: »Ne bo nam treba kuhati ponoči, uporaba opekača nas ne bo udarila po žepu in obračun omrežnine sam po sebi ne prinaša dviga omrežnine.« Zagotovila je, da bo strošek za omrežnino za povprečno gospodinjstvo nižji. Prišlo pa bo do prerazporeditve stroškov omrežnin med odjemalce, je povedala. Strošek se bo po novem občutneje razlikoval tudi od sezone do sezone. Višji strošek bo v obdobjih z večjo porabo, v preostalih obdobjih pa bo strošek domnevno nižji. Letni strošek omrežnin naj bi bil ob prehodu na novo metodologijo za povprečno gospodinjstvo za pet odstotkov nižji.

Vendar omrežnina ne bo nižja za vse. Primer odjemalca s sončno elektrarno, toplotno črpalko, električnim vozilom kaže, da je njegova trenutna obračunska moč precej nizka in ima zaradi tega razmeroma nizko omrežnino iz konic, ki pa bodo podlaga za določitev dogovorjene moči, je povedala Godinova. Takšen odjemalec omrežje bremeni bolj, kot mu je zaračunano. Po novem bo obremenjen bolj, bo pa lahko to zvišanje s prilagoditvami – na primer z določanjem obratovanja toplotne črpalke v obdobjih, ko bo omrežnina nižja – ublažil.

Razporeditev blokov odjemne moči bo prilagojena glede na minule navade odjemalca, določil pa jo bo elektrooperater. Za boljše informiranje bo vsak odjemalec lahko na portalu mojelektro.si preveril podatke svoje obremenitve omrežja in preveril možnosti optimizacije oziroma znižanje odjemne moči. Gospodinjstvom za prihodnji dve leti ne predlagajo spreminjanja odjemne moči. To obdobje naj uporabijo zlasti za preverjanje, kakšne navade imajo in kje so priložnosti za optimizacijo omrežja.

»Zeleni prehod nas bo stal«

Omrežnina, iz katere operaterji zagotavljajo oskrbo z električno energijo in razvoj omrežij, se bo v prihodnje zaradi zelenega prehoda ter predvidoma večje porabe elektrike in večjih koničnih obremenitev omrežja morala zvišati, je dejala Godinova. »Zeleni prehod nas bo stal,« je dodala.

Direktor Elesa Aleksander Mervar je poudaril, da ima Slovenija izredno nizke cene elektrike za gospodinjstva in da je ta strošek po podatkih Eurostata celo četrti najnižji v EU. »Zelenega prehoda za ta denar, kolikor ga je na voljo danes, ne bo. Ker ga ne more biti,« je še zatrdil Aleksander Mervar »Nominalno ne dosegamo dohodkov iz leta 2015. Pričakovati, da bo omrežnina ostala ista, ne gre.«

Odjemalci s plačevanjem omrežnin financiramo stroške delovanja omrežja, plačila omrežnin pa se stekajo k elektrooperaterjem. V prihodnjih desetih letih naj bi slovenska energetika za zeleni prehod potrebovala investicije v višini štiri milijarde evrov. Mervar pričakuje, da se bo v prihodnje povečala tudi cena porabljene elektrike.

Nova metodologija
s 1. julijem 2024

Nov način obračunavanja omrežnine se bo začel s 1. julijem 2024. Končni odjemalci že od julija na mesečnih računih pri postavkah za omrežnino dobivajo tudi informacije o dogovorjeni moči za leto 2024 po posameznih časovnih blokih, ki jo bodo lahko po potrebi tudi spremenili.

Nova metodologija predvideva več blokov, v katerih se bodo tarifne postavke omrežnine za obračunsko moč in energijo razlikovale glede na obremenitev omrežja. Vsak od predvidenih časovnih blokov predstavlja obdobje znotraj dneva in bo določen ločeno za višjo in nižjo sezono ter delovni dan in dela prost dan. Časovnih blokov z različno tarifno postavko bo čez leto pet, znotraj dneva pa trije. Strošek za uporabo omrežja v posameznem časovnem bloku bo odvisen od obremenjenosti omrežja. Če bo odjemalec, ki ima denimo dogovorjeno moč 6 kilovatov, to za eno uro presegel za en kilovat, bo za ta presežek plačal skoraj 8 evrov. V prvih dveh letih po uvedbi reforme (v letih 2024 in 2025) gospodinjski uporabniki, ki bodo ohranili isto odjemno moč, ne bodo plačevali tega pribitka. 

Priporočamo