Odločili so, da morajo na psihiatrični kliniki vzpostaviti mehanizme za kakovostno in varno zdravstveno obravnavo pacientov, vključno z ureditvijo notranjih aktov na način, da bodo nadzorne institucije v primeru morebitnih obtožb pacientov ali zaposlenih glede nadlegovanja, trpinčenja, nasilja, nečloveškega in ponižujočega ravnanja ali zanemarjanja, lahko nedvoumno ugotovile dejansko stanje ter obtožbe prepoznale kot utemeljene ali neutemeljene.

Vzpostaviti morajo tudi mehanizme za redno poročanje o najhujših opozorilnih nevarnih dogodkih ministrstvu za zdravje z namenom zagotavljanja kakovostne in varne zdravstvene obravnave v skladu z zakonom o pacientovih pravicah.

Na kliniki morajo zagotoviti izvajanje posebnih varovalnih ukrepov v skladu z zakonom o duševnem zdravju. Vsem, ki sodelujejo pri izvajanju posebnih varovalnih ukrepov, pa omogočiti izobraževanje in usposabljanje za deeskalacijske tehnike in varno uporabo posebnih varovalnih ukrepov.

Med ukrepi, ki jih je odredil urad, je tudi uskladitev internih predpisov s področja javnih naročil in ravnanja s stvarnim premoženjem ter odprava ugotovljenih nepravilnosti oziroma pomanjkljivosti, ki se nanašajo na področje kadrovskega poslovanja.

Policija je lani po majskem poročanju spletnega portala N1 o sumu nasilja na kliniki sprožila kriminalistično preiskavo in podala kazensko ovadbo zaradi povzročitve lažje poškodbe.

Priporočamo