Na ministrstvu za zdravje želijo razmere v javnem sistemu izboljšati z motivacijo zaposlenih, pa tudi bolnikov, ki dokaj pogosto pozabijo na svoje termine v bolnišnicah. Sankcije in oblastno vedenje »niso njena smer«, je po sestankih z direktorji zdravstvenih zavodov izpostavila ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. »Želimo motivirati paciente, jih ozaveščati in razložiti, kaj pomeni, če ne pridejo na termin, ko so naročeni,« je dejala. V posebej občutljive točke zaenkrat ne posegajo. To velja celo za košarico pravic, ki so jo nameravali prevetriti.

Vsebine košarice se zaenkrat ne dotikajo, je ministrica včeraj pojasnila članom skupščine Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Če bodo v pravice vendarle posegli, bodo to storili »v širokem konsenzu«, je dala vedeti. Možnosti, kako bi lahko zamejili nesorazmeren porast nekaterih manj pomembnih storitev – doslej so pri tem omenjali nenujne prevoze bolnikov- zaenkrat še iščejo.

Cilj proporcionalnost, rešitve še niso izbrali

Tudi trajnejše rešitve pri nadomeščanju dopolnilnega zavarovanja še niso znane. Za vse enak obvezni zdravstveni prispevek v višini 35 evrov, ki se obeta, ni optimalna možnost, ne skriva ministrica. Sama je naklonjena proporcionalnosti, ki bi upoštevala posameznikove dohodke. Najboljša rešitev bi bila dvig prispevne stopnje, je ocenila, a bi to bremenilo plače. Poiskati bo treba možne različice sprememb in preračunati, kaj bi pomenile, ugotavlja Prevolnik- Ruplova. Ob staranju prebivalstva in naraščanju potreb po zdravstveni oskrbi bo treba poskrbeti za finančno vzdržnost, je izpostavila, zanašanje na en sam vir, torej prispevke, pa ni vedno najboljša rešitev. Tak vir je med ekonomsko krizo ogrožen, je izpostavila slabost sedanje ureditve.

Zakonske spremembe, s katerimi so skušali na ministrstvu v mandatu Danijela Bešiča Loredana poseči v upravljanje ZZZS in so jim v tej ustanovi ostro nasprotovali, trenutno niso več v igri. Na ministrstvu razmišljajo o možnosti, da posebnega zakona o ZZZS sploh ne bi predlagali, ampak bi spremembe uvajali z novelo obstoječega zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Po oceni ministrice je treba doseči, da bo ZZZS deloval kot aktivni kupec in bo lahko v prihodnje opravljal finančno-strokovne nadzore v zdravstvu. »ZZZS mora ostati avtonomen,« je še poudarila Prevolnik-Ruplova, ki je sicer kritična do dosedanjega prenavljanja obračunskih modelov. Ta proces je prepočasen, ocenjuje ministrica. Generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar je na drugi strani zatrdila, da že danes delujejo kot aktivni kupec. »Zelo se trudimo,« je dejala. Sicer pa je zadovoljna, da s Štefanove ulice, kjer je sedež zdravstvenega ministrstva, zdaj piha »malo bolj topel veter«.

Po odgovore od občine do občine

Dostopnost za paciente bodo skušali povečati z boljšim upravljanjem čakalnih seznamov, je še razvidno iz včerajšnjih napovedi Valentine Prevolnik Rupel. Kako pereča je težava prebivalcev brez osebnega zdravnika, medtem še ugotavljajo. Naslavljati jo bo treba od občine do občine, je ocenila ministrica. Podvomila je, da bi sedanje zagate pri izbiri zdravnika rešili z dvigom praga, ki specialistom v osnovnem zdravstvu omogoča odklanjanje dodatnih vpisov pacientov. Ni pa se želela spuščati v ocene, ali je omenjena meja obremenitev, ki jo je na sedanjo raven znižala vlada Marjana Šarca in ji vseskozi oporekajo na ZZZS, primerna.

Tudi v bolnišnicah ministrica rešitve težav ne vidi v zapovedovanju. V primeru popoldanskega prehajanja zaposlenih iz javnih zavodov je ena od možnih poti uporaba konkurenčne klavzule, ocenjuje Prevolnik Rupolova, a morajo biti za to izpolnjeni nekateri pogoji. Pravi prvi korak je merjenje efektivnih obremenitev zaposlenih, je prepričana.

Priporočamo