SDS je po pričakovanjih napovedala vložitev interpelacije proti ministrici za zunanje zadeve Tanji Fajon, pri tem pa ji očitajo zlorabo diplomatsko-konzularne mreže za favoriziranje ene kandidatke. Poslanec SDS Franc Breznik je poleg tega navedel, da naj bi zunanja ministrica tudi kršila zakon o zunanjih zadevah, ker se o odpoklicu veleposlanika v ZDA ni posvetovala s predsednikom republike Borutom Pahorjem.

SDS povzela Pahorja

Ta je napovedal, da bo podpisal ukaz o odpoklicu veleposlanika Toneta Kajzerja, a je ob tem dodal, da gre po njegovem mnenju za nesorazmeren ukrep, ker da veleposlanikova kršitev predpisa naj ne bi imela neposrednega škodljivega vpliva na slovenske zunanjepolitične interese. Poleg tega je pojasnil, da se vlada z njim na to temo ni posvetovala, kar da je bil doslej običaj. Zato ne preseneča, da je Breznik »afero« Kajzer izpostavil kot povod za interpelacijo proti zunanji ministrici. V SDS so prepričani, da je Kajzer eden najboljših diplomatov, z objavo depeše pa da je postal žvižgač, ker da je s tem opozoril na zlorabo državnih institucij za promocijo predsedniške kandidature Nataše Pirc Musar.

Spomnimo, vsebino depeše je objavil Janez Janša na družbenih omrežjih, po preiskavi na MZZ pa se je izkazalo, da mu jo je poslal veleposlanik v ZDA Tone Kajzer ali pa je nekdo fotografiral njegov računalniški zaslon. Depeša je navajala navodilo ministrstva za notranje zadeve, naj na vidnem mestu objavijo naslov kandidatke Pirc-Musarjeve, za njo pa je to možnost izkoristilo še šest kandidatov. Poleg tega se je izkazalo, da so na diplomatsko-konzularnih predstavništvih na podoben način obveščali tudi v primeru zbiranja podpisov stranke SDS za tri referendumske pobude. V preiskavi naj bi se celo izkazalo, da naj bi službeni telefon, s katerim bi lahko Kajzer fotografiral depešo, izginil oziroma naj bi ga bivši veleposlanik izgubil na letališču na poti v Ljubljano.

Fajonova: Kajzer storil hud prekršek

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je na interpelacijo odzvala s pojasnilom, da je poteza ni presenetila, saj da ji je z interpelacijo pred tednom dni zagrozil že Tone Kajzer, ko je bil pri njej na zagovoru. Ministrica stoji za svojo odločitvijo, ker je prepričana, da je veleposlanik kršil zakon o zunanjih zadevah, kjer je opredeljeno varovanje dokumentov in podatkov ter pravilnik o varovanju osebnih podatkov ministrstva za zunanje zadeve, ki definira nepooblaščeno ravnanje in razkrivanje depeš nepooblaščenim osebam. »Ravnanje veleposlanika Toneta Kajzerja predstavlja hudo kršitev pravil ravnanja z dokumenti. V takem primeru je predviden odpoklic veleposlanika, kajti vsi moramo spoštovati zakone, prekrške pa zato ustrezno sankcionirati. Ministrstvo za zunanje zadeve preprosto ne sme dopustiti prenašanja depeš po twitterju ali telefonih ne glede na njihovo vsebino,« je dejala Tanja Fajon. Zavrnila je tudi navedbe predsednika republike Boruta Pahorja, da se vlada z njim pred odpoklicem veleposlanika ni posvetovala. »To ne drži. S predsednikom Borutom Pahorjem sva se o odpoklicu veleposlanika pogovarjala na Brdu pri Kranju tri dni pred sejo vlade,« je dejala Tanja Fajon. Poleg tega so tik pred sejo vlade, na kateri je bila sprejeta odločitev o odpoklicu Kajzerja, iz urada predsednika republike zaprosili za dodatna pojasnila in tudi ta so jim posredovali, je še dodala zunanja ministrica. Borut Pahor v pogovoru za STA v New Yorku ni želel komentirati interpelacije proti Tanji Fajon, je pa dejal, da je veleposlanik Kajzer sicer ravnal narobe, a da bi bila po njegovem mnenju primernejša milejša kazen. Na vprašanje, zakaj je potem podpisal ukaz o razrešitvi veleposlanika, je odgovoril, da ni želel škodovati vladi. »Ko sem potem presodil vse okoliščine, sem ocenil, da podpišem ukaz, ko se vrnem v Ljubljano, ker se mi je zdelo, da je treba zavarovati avtoriteto ministrice in vlade,« je dejal Pahor. 

Priporočamo