Morda pa se prepustite vinski dogodivščini na Vinskem vlaku, ki je pravzaprav turistična inovacija, ki Vipavski dolini podaljšala sezono na deset mesecev. To je čudovito peturno potovanje s starinskim vlakom po vinski deželi s postanki v Dornberku in Ajdovščini, kjer boste srečali lokalne vinarje in okusili najboljše, kar ponuja Vipavska dolina. Na tem posebnem doživetju Vinskega vlaka vas pričakajo s kozarcem lokalne penine in od tu dalje se dobro le še stopnjuje.
Skozi slikovito pokrajino se pot vije do vasice Slap, znane po svojih slapovih, ki nastajajo ob deževnih dneh in številnih vinogradih. Zanimiva vasica s kamnitimi portali, vodnjaki ter prostranimi vinogradi, ki kar kličejo k raziskovanju. Gurmanska doživetja in tradicionalni dogodki – od pohodništva in kolesarjenja do plezanja in muharjenja na reki Vipavi – so le nekatere izmed aktivnosti, ki jih ponuja ta čudovita dolina.
Vasica Slap danes šteje okoli 400 duš, imajo že 90 postelj za oddajo, gostje se pri njih zadržujejo v povprečju 4 dni. Vas ima dva izvira vode in osem vinarjev, ki so pridelali posebno skupno vino z oznako 5 NAT, ki je prvi tovrstni primer sodelovanja vinarjev in tako vasico Slap postavlja na svetovni vinski zemljevid. Vsak od njih ima svojo klet za degustacijo, ki je odprta vse leto, vendar je v zimskih mesecih priporočljivo, da se najavite. Poleti pa lahko pridete kar brez rezervacije in uživate v gostoljubju domačinov.
Med tradicionalnimi dogodki izstopa fešta Odprti hrami na Slapu, ki privablja obiskovalce z vsega sveta. Katrna kmetija, ki poteka že 23 let vsak konec novembra, je pravi magnet za ljubitelje dobre kapljice in domače kulinarike. Vinarji vas tudi povabijo, da lahko postanete 'vinar za en dan', saj lahko ustvarite lastno vino po svojem okusu, domov pa se vrnete s čisto pravim vinom z vašim pečatom.
Pri DIMBIKES si lahko izposodite električno kolo in se podate na raziskovanje Vipavske doline ali pa se po dolini prepustite izkušenim vodičem. Čakajo vas nepozabne pustolovščine.
Gonilna sila povezovanja turističnih ponudnikov na vipavskem je Denis Jež iz Zavoda Slap. Pojasnil je, da jih združujeta ljubezen do Vipavske doline in njene korenine iz vasi Slap, kjer tradicionalna kulinarika in vrhunska vina igrajo osrednjo vlogo: »Seveda, k dobri kapljici pa vedno sodi tudi dobra košta (hrana). Ne smete pozabiti na praženec, Vipavski pršut in prav posebno morate poskusiti Vipavsko mortadelo.«
Domačini so še posebej ponosni na zgodovino svoje vasi, saj je Slap nekoč gostil prvo slovensko vinarsko in sadjarsko šolo. S kolesom se od Slapa med vinogradi čez Napoleonov most ob reki zapeljete do trsnice Vrhpolje, kjer vsako leto pripravijo 2 milijona trsnih cepljenk za prodajo doma in po vsej Evropi.
S številnimi dogodki, kot so pokušine lokalnih vin in tematski festivali, Vipavska dolina nikoli ne razočara. Nepozabni so tudi spomini iz preteklosti, domačini radi povedo, da je na glavnem trgu vasice Slap nekdaj stalo plesišče, kjer so fantje obvezno plačevali dekletom za ples. Današnja slika Slapa se lahko pohvali z moderno ponudbo in prijaznimi domačini, ki z veseljem delijo svojo ljubezen do domačega kraja.