Ustavni sodniki so na upravni seji volili predsednika ustavnega sodišča. Izvoljen je bil dosedanji podpredsednik ustavnega sodišča Rok Čeferin. Funkcijo predsednika bo nastopil 16. decembra 2024.

Rok Čeferin izhaja iz znane odvetniške družine. Kot odvetnik je deloval zlasti na področju civilnega prava in prava človekovih pravic. Ustavni sodnik je od 28. septembra 2019, funkcijo podpredsednika ustavnega sodišča pa je nastopil 16. decembra 2021.

Leta 1989 je diplomiral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Istega leta se je kot odvetniški pripravnik zaposlil v odvetniški pisarni Petra Čeferina v Grosupljem in po opravljenem pravosodnem izpitu v tej pisarni nadaljeval delo kot odvetnik.

Z očetom Petrom in bratom Aleksandrom so odvetniško pisarno preoblikovali v Odvetniško družbo Čeferin in partnerji, v kateri je do nastopa funkcije ustavnega sodnika skoraj 30 let opravljal odvetniški poklic predvsem na področju civilnega prava in prava človekovih pravic. Ves čas od ustanovitve navedene odvetniške družbe je tudi sodeloval pri njenem vodenju kot eden od direktorjev. Leta 2012 je doktoriral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani.

Čeferin bo nasledil Mateja Accetta, ki je bil za predsednika ustavnega sodišča izvoljen 8. novembra 2021.

Predsednika ustavnega sodišča izvolijo ustavni sodniki izmed sebe za dobo treh let. Glasovanje je tajno, za izvolitev pa je potrebna večina glasov vseh ustavnih sodnikov.

Priporočamo