Certifikat bonitetne odličnosti Dun & Bradstreet je v poslovnem svetu sprejeta izkaznica o nadpovprečni kakovosti poslovanja podjetja, pravi Damir Simonović iz družbe Dun & Bradstreet. »Certifikat za prihodnjih 12 mesecev napoveduje varnost pred izbrisi ali insolventnostjo, prisilno poravnavo ali likvidacijo, izbrisom iz poslovnega registra in blokado transakcijskih računov subjekta. Boniteta odličnosti poslovnemu okolju sporoča tudi uspešnost finančnih rezultatov, trajnost in stabilnost, saj izkazuje kontinuirano brezhibno poslovanje in vzornost ter zanesljivost zaradi dobre plačilne discipline.«

Pomembna kriterija, po katerih prepoznamo odlično podjetje, sta plačilna disciplina in dober poslovni odnos, pravijo v podjetju Dun & Bradstreet (DB), hkrati ta podjetja dosegajo odlične poslovne rezultate in skrbijo za zadovoljstvo vseh vpletenih v delovne procese in so zgled drugim podjetjem ter uživajo visok ugled na trgu.

Certificirana podjetja bolj dobičkonosna od povprečja

Certificirana podjetja poslujejo bistveno bolje od povprečja celotnega gospodarstva, je ena pomembnejših ugotovitev analize. Po podatkih iz letošnjega junija je bila povprečna dobičkonosnost poslovanja certificirancev osemodstotna, medtem ko je ta v gospodarstvu 4,7-odstotna. Podatki kažejo, da so ustvarjeni dobički certificirancev manj volatilni in manj podvrženi različnim zunanjim gospodarskim dejavnikom, kot velja za gospodarstvo. Glede na stabilnost poslovanja so certificiranci državno povprečje presegli za deset odstotkov; več svoje dejavnosti financirajo z lastnimi viri (58,6 odstotka) in manj z zadolževanjem, kot velja za gospodarstvo (48,9 odstotka).

Certificiranci izstopajo tudi po učinkovitosti sredstev, saj z enim evrom ustvarijo 1,26 evra prihodkov, v celotnem gospodarstvu pa z enim evrom ustvarijo zgolj 1,15 evra. V povprečju so manj zadolženi, kot je povprečje v gospodarstvu, hkrati pa je njihova dodana vrednost na zaposlenega približno 6000 evrov višja kot v celotnem gospodarstvu (54.334).

V Sloveniji 14,2 odstotka bonitetno odličnih

Največje število bonitetno odličnih podjetij prihaja iz osrednjeslovenske regije (36,8 odstotka vseh podjetij), po deležu znotraj posamezne regije pa je največ odličnih v gorenjski regiji (15,7 odstotka od vseh podjetij v regiji). Tik za tem sta jugovzhodna Slovenija, kjer je odličnih 15,1 odstotka od vseh podjetij v regiji, in Goriška s 14,9 odstotka. Druge regije ne zaostajajo veliko.

Največ podjetij z bonitetno odličnostjo prihaja iz dejavnosti trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil, sledijo strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti ter predelovalne dejavnosti. Po analizi DB iz letošnjega junija bonitetno odličnost dosega 14,2 odstotka slovenskih podjetij. Prevedeno v številke to pomeni 27.933 podjetij od 196.931, kolikor je pri nas registriranih. Med njimi se jih v najvišje razrede, ki dosegajo standarde bonitetne odličnosti tri leta zapored, uvršča 8,4 odstotka, kar je tri odstotke več kot lani. 

Priporočamo