Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) razmišlja o odpravi obveznega članstva v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS). To bi najverjetneje pomenilo njen potop, saj ni prav veliko kmetov, ki bi bili pripravljeni kar koli, to velja tudi za zbornično članarino, plačevati prostovoljno. Za nameček se je ministrstvo tega projekta lotilo neprofesionalno. Samo je pripravilo spletno anketo z zelo sugestibilnim vprašanjem, ki se je glasilo: »Članstvo v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije je obvezno. V mnogih primerljivih zbornicah v Evropi je članstvo prostovoljno. Tudi v Sloveniji je na primer članstvo v gospodarski zbornici in obrtno-podjetniški zbornici prostovoljno. Ali se strinjate, da bi bilo tudi članstvo v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije prostovoljno?«

Logika je povsem zatajila

Logično bi bilo, da se o obliki članstva v zbornici izrekajo zgolj tisti, ki morajo biti njeni obvezni člani in ji posledično plačujejo članarino. Edino logično bi tudi bilo, da bi lahko vsak sodelujoči na vprašanja odgovarjal zgolj enkrat. A je v primeru te ankete logika povsem zatajila. Ker je potekala v spletni obliki, je mnogi kmetje, ki so člani zbornice, niso mogli izpolniti, saj nimajo dostopa do svetovnega spleta. Številni za anketiranje niso vedeli, saj je bila informacija o tem objavljena le med novicami MKGP ter v Primorskih novicah, Dolenjskem listu, Slovenskih novicah, Gorenjskem glasu, Glasu dežele (samo na spletu), Štajerskem tedniku, Vestniku, Savinjskih novicah, Novem tedniku, Družini in Kmečkem glasu. Za oglaševanje poziva k izpolnitvi ankete v naštetih medijih je kmetijsko ministrstvo namenilo dobrih osem tisoč evrov.

Analizo spletne ankete je opravil vladni urad za komuniciranje. Preštel je, da jo je izpolnilo 1469 oseb. Dodajmo, da ne nujno različnih. Ko so se namreč razširile govorice, da jo lahko izpolni kdor koli, in to poljubnokrat, sem zato, da bi se prepričala o resničnosti teh govoric, anketo z istega IP-naslova večkrat izpolnila tudi sama. Torej statistika o 1469 osebah, ki so izpolnile anketo, zajema tudi mene, čeprav ne kmetujem in nisem članica kmetijske zbornice, zaradi česar menim, da nimam pravice (celo večkrat) soodločati o tem, ali naj bo članstvo v njej prostovoljno ali ne. Zbornica ima blizu 110.000 članov, od tega je okoli 108.000 fizičnih oseb in 1606 pravnih. Po podatkih, ki nam jih je posredovalo MKGP, je anketo izpolnilo 959 fizičnih oseb, kar ni niti odstotek vseh članov zbornice v skupini fizične osebe. Nekateri so v anketi sodelovali, niso pa, kot kaže, želeli odgovarjati. Skoraj vsako od vprašanj je namreč dobra petina sodelujočih preskočila.

Polovica za, polovica proti

Pri ključnem, sugestibilnem vprašanju, zaradi katerega je anketa sploh nastala, so bili vprašani razdeljeni skoraj na pol: 743 se jih strinja, da naj bo članstvo v KGZS prostovoljno, 718 jih temu nasprotuje, osem pa jih ni odgovorilo. MKGP smo vprašali, ali bodo rezultate te spletne ankete upoštevali pri odločitvi, ali bo članstvo v zbornici v prihodnje prostovoljno. »To je prva informacija, na podlagi katere se bodo izvajale nadaljnje aktivnosti, ki bodo vključevale tudi širše razprave v zvezi s prostovoljnim članstvom v KGZS,« so odgovorili.

Za mnenje o verodostojnosti spletne ankete MKGP smo vprašali Nikolo Damjanića, strokovnjaka za raziskave javnega mnenja. Pojasnil je, da iz predstavljenih podatkov ne more sklepati, kako je bil izoblikovan vzorec. »Temeljni pogoj je, da vzorec reprezentira neko populacijo po vseh relevantnih parametrih. Torej, 1469 respondentov, ki so izpolnili vprašalnik, mora reprezentirati vse člane zbornice (regionalno, po velikosti kmetij, razmerje fizična – pravna oseba in morda še kaj, kar je relevantno za zbornico),« je pojasnil Damjanić. Ponovimo, da v tem primeru o obliki članstva v kmetijski zbornici niso odločali le njeni člani, ampak vsak, ki je to želel, za nameček je lahko vsakdo anketo izpolnil večkrat. »Če drži podatek, da je lahko oseba X anketo izpolnila večkrat, je njena validnost dvomljiva, da ne rečem neuporabna,« je še dodal Damjanić. 

Priporočamo