Toda po prvih informacijah kriminalisti Danuše Štiglic naj ne bi preiskovali zaradi zadeve Možgan, ampak zaradi njenih preteklih domnevno spornih ravnanj v vlogi inšpektorice. Informacijo o kriminalistični preiskavi smo želeli preveriti pri vodstvu uprave. Zanimalo nas je, ali so bili kriminalisti res pri njih, ali so preiskovali Danušo Štiglic ter ji zasegli mobitel in telefon in ali je bil njihov obisk povezan z zadevo Možgan. »Za informacije v zvezi s preiskavo, ki jo vodi policija, se obrnite na policijo,« je bilo vse, kar so nam sporočili iz uprave. Naši viri pravijo, da naj bi kriminalisti pri Štigličevi opravili tudi hišo preiskavo. Na pojasnila policije še čakamo.

Kazensko v Ljubljani

Neuradno smo izvedeli, da naj bi skupina več kriminalistov brez vednosti generalne direktorice uprave Vide Znoj danes ves dan pregledovala dokumentacijo in tehnično opremo sektorja za zdravje in dobrobit živali, kjer ima od 1. februarja letos pisarno tudi Danuša Štiglic, dolgoletna veterinarska inšpektorica v novomeškem območnem uradu uprave. Štigličeva je, kot je znano, 14. novembra lani na kmetiji Možganovih v bližini Krškega trajno odvzela 24 glav govedi, saj je ocenila, da živali bivajo v povsem neprimernih razmerah. Toda ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter veterinarski kolegi in upravna inšpekcija so ocenili, da je Danuša Štiglic pri tem huje kršila določila zakona o veterinarskih merilih skladnosti, zakona o zaščiti živali, zakona o inšpekcijskem nadzoru, zakona o upravnem postopku in uredbe o upravnem poslovanju. Ugotovili so tudi, da je bil trajni odvzem živali pretiran ukrep, zato so jih rejcu, ko je zagotovil primerne razmere za rejo, vrnili.

Zaradi podobnih kršitev zakonodaje tudi pri več drugih lanskih odvzemih živali, ki jih je izpeljala Danuša Štiglic, je upravni inšpektor Darko Gradišnik v začetku tega leta takratno vršilko dolžnosti direktorice uprave Vido Znoj (od 15. avgusta letos je direktorica s polnim mandatom) pozval, naj zoper Danušo Štiglic uvede disciplinski postopek. Šefinja ji je izdala opozorilo pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi in jo s 1. februarjem letos iz novomeškega območnega urada začasno premestila na sedež uprave v Ljubljani, kjer dela v sektorju za zdravje in dobrobit živali. Opravljanje inšpektorskih del so ji do nadaljnjega zamrznili.

Golobova favoritka

Kdo je Danuša Štiglic? Danuša Štiglic je bila po razrešitvi (31. maja lani) Matjaža Gučka s položaja generalnega direktorja uprave za varno hrano glavna favoritka predsednika vlade Roberta Goloba za Gučkovo naslednico. Ko so to izvedeli njeni inšpektorski kolegi, so se temu odločno uprli in napovedali bojkot nove direktorice. »Če bo gospa naša direktorica, kako higienično je, da je v preteklosti javno podpirala delo enega društva (Društva za zaščito konj, katerega predsednica je Natalija Nedeljko, ljubljenka podpredsednice državnega zbora Meire Hot, premierja Roberta Goloba in njegove intimne prijateljice Tine Gaber, op. p.) in novelo zakona o zaščiti živali, ki spodbuja vigilantstvo in samovoljo? Če bo gospa naša direktorica, kako higienično je, da jo je predlagala predsednica prav tega društva, ki na socialnih omrežjih dnevno pljuva po nas in našem delu? Ali smo vsi izgubili kompas?« To so se v elektronskem pismu, ki smo ga julija lani pridobili na Dnevniku, med drugim spraševali veterinarski inšpektorji, zaposleni na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, potem ko so iz našega časopisa izvedeli, da bo njihova nova generalna direktorica kolegica Danuša Štiglic. Ker je niso hoteli za šefinjo, so od predsednice Sindikata veterinarjev Slovenije Nataše Ajdič zahtevali, da ukrepa.

»Veterinarski inšpektorji in zaposleni v uradu uprave so skočili v luft. To, da bo nova direktorica Danuša Štiglic, je za vse nas velik šok in presenečenje. Pritisnili so name, naj ukrepam, saj takšen človek ne more voditi uprave,« nam je julija lani pojasnila predsednica veterinarskega sindikata. Dodala je, da je iz telefonskega pogovora z Danušo Štiglic izvedela, da jo je za prevzem te funkcije dalj časa osebno nagovarjal premier Robert Golob.

Vida Znoj – najprej na odstrelu, zdaj trdno v sedlu

Toda tik pred imenovanjem na vladi se je zgodil preobrat. Ministrski zbor namreč za vodenje uprave ni izbral Danuše Štiglic, ampak nepričakovano Vido Znoj. Po naših informacijah so ustoličenje Danuše Štiglic preprečili vplivni posamezniki iz Gibanja Svoboda. Štigličeva nam je po tem porazu avgusta lani potrdila, da jo je k vodenju uprave za varno hrano pozval tudi Golob. Dodala je, da je to storil, ko je prošnjo takratne kmetijske ministrice Irene Šinko sprva zavrnila. »Rekel je, da bi rad videl, da bi prevzela to funkcijo. Predsedniku vlade nisem mogla reči ne,« je lansko poletje za Dnevnik dejala Štigličeva.

Kmalu zatem je uprava za varno hrano pod taktirko začasne direktorice Vide Znoj zabredla v afero zamolčani pesticidi v sadju. Posledično je dal Golob razrešiti kmetijsko ministrico Ireno Šinko. V intervjuju za Slovensko tiskovno agencijo (STA) je 5. oktobra 2023 poudaril, da po menjavi na čelu kmetijskega ministrstva pričakuje menjavo tudi na čelu uprave za varno hrano. »Prisluhnil sem ministričinim pogledom, danes pa nisem čisto več prepričan, če sem ravnal pravilno,« je Golob takrat dejal za STA o izbiri Vide Znoj za vršilko dolžnosti generalne direktorice uprave za varno hrano.

In kaj je sledilo? Novembra 2023 najprej afera blatno govedo, v kateri je Vida Znoj Danušo Štiglic s tem, ko jo je iz Novega mesta premestila na sedež uprave v Ljubljano, nagradila namesto kaznovala zaradi vrste spornih odvzemov živali. Posledično je bila, kot vse kaže, nagrajena tudi sama. Golobova vlada ji je namreč vedejevstvo raztegnila na eno leto, s 15. avgustom letos pa ji je podelila polni petletni mandat na čelu uprave za varno hrano. S preteklim delom Danuše Štiglic se zdaj ukvarjajo kriminalisti, zaradi česar na upravi vlada velika panika. 

Priporočamo