Na upravi za zaščito in reševanje so v soboto zabeležili 325 dogodkov, največ, in sicer 126, na območju regijskega centra Celje. Zaradi močnega deževja pa so nastajali večji hudourniki in vodotoki, ki so poplavljali prostore objektov in vozišča. Prav tako se je sprožilo več plazov. Poleg gasilcev iz 104 gasilskih enot so pomoč pri odpravljanju posledic neurja nudili tudi pripadniki Slovenske vojske. 21 jih je posredovalo na območju Vojnika, 22 pa na območju Črne na Koroškem, so navedli v poročilu uprave za zaščito in reševanje.

Obvezno prekuhavanje vode

Petre je še dejal, da so se sprožili tudi štirje plazovi, in sicer na Frankolovem, v Selcah in Socki. V soboto je vojniško občino obiskal tudi obrambni minister Marjan Šarec.

Občino Dobrna, ki je že v četrtek doživela močno neurje z vetrolomom, je sobotno deževje še dodatno prizadelo, trenutno so vse gasilske ekipe na terenu in rešujejo nastalo škodo.

Podjetje Vodovod kanalizacija iz Celja pa obvešča uporabnike pitne vode, oskrbovane iz vodovodnega sistema Celje, na celotnem območju občin Celje, Štore in Vojnik, da je treba vodo za pitje in pripravo hrane predhodno prekuhavati.

Ukrep prekuhavanja velja tudi za uporabnike dela naselja Galicija in Hramše v Občini Žalec in delov naselij Vrbno, Zlateče pri Šentjurju, Proseniško, Marija Dobje in Cerovec v Občini Šentjur, ki so tudi oskrbovana iz vodovodnega sistema Celje.

Ukrep prekuhavanja vode velja do preklica.

Zaradi intenzivnih padavin je namreč prišlo do povišanja motnosti vodnih virov v Vitanju in zaradi prekinitve oskrbe z električno energijo do izpada vodnega vira Toplica na Frankolovem.

Poplavilo tudi zdravstveni dom

Okoli pete ure včeraj popoldan je Slovenske Konjice zajela močna nevihta. Konjiški prostovoljni gasilci so v soboto zvečer pregledali in sanirali 22 lokacij. »Žal so bile med lokacijami tudi Policijska postaja Slovenske Konjice, konjiški zdravstveni dom ter tamkajšnje sodišče. Rešili so tudi ujeto osebo, ki je bila nepoškodovana. Danes je na terenu 75 gasilcev s 14 vozili iz Občin Slovenske Konjice, Zreče ter Vitanje,« so konjiški gasilci zapisali na Facebooku. Po podatki Uprave RS za zaščito in reševanje je v pol ure padlo 25 mm, v eni uri pa 41 mm dežja. Sprožili so se zemeljski plazovi, podrta drevesa in hudourniki so zaprli ceste, sporočajo z uprave za zaščito in reševanje. Nekatere ceste so neprevozne.

 

Na pomoč gasilcem iz Slovenskih Konjic so priskočili njihovi kolegi iz GZ Zreče Vitanje,  PGD Slovenska Bistrica in PGD Gorenje.

Močno neurje z močnimi padavinami je zajelo tudi območje občine Velenje, odkoder prav tako poročajo o zemeljskih plazovih, zalitih objektih ter podrtih drevesih. O škodi zaradi neurja poročajo tudi iz drugih krajev proti vzhodu države. Gasilce so na pomoč klicali prebivalci na območju Pesnice, Apač, Cankove, Gornje Radgone, Lenarta, Kidričevega, Lenarta, Mežice in Mozirja. Neurje je prizadelo tudi občine Domžale, Kamnik, Jesenice in Kranj.

Zaradi zalitega podvoza in podzemnega dela poslovnega objekta so aktivirali tudi regijsko enoto civilne zaščite za prečrpavanje vode.

Sirena za splošno nevarnost

V Socki in Novi Cerkvi so po navedbah Radia Slovenija zaradi razlivanja Hudinje sprožili sireno za splošno nevarnost, odtrgalo je več mostov.

Ob 19.20 pa neurje z obilnimi padavinami in vetrom zajelo tudi območje občine Nazarje. Voda je zalila več kleti stanovanjskih objektov.

Cesta Črna na Koroškem - Šoštanj je zaradi poškodovanega cestišča zaprta pri Črni. Na glavni cesti Ilirska Bistrica - Jelšane je zaradi podrtega drevesa oviran promet.

Zaprti cesti v dolini Kot in Krmo.

Dve močnejši nevihtni celici

V Italiji sta se včeraj popoldan razvili dve močnejši nevihtni celici, ki sta s seboj prinesli močne sunke vetra spremenljive smeri, močne nalive in tudi točo. Nevihta nad Tržaškim zalivom je nekoliko oslabela. Prometno-informacijski center za državne ceste opozarja, da nevihte predvsem v južnem delu Slovenije ponekod ovirajo promet. Voznikom svetujejo, naj prilagodijo hitrost in način vožnje trenutnim razmeram na cesti. Arso je za območje celotne Slovenije danes med 14. in 23. uro razglasila oranžno vremensko opozorilo pred nevihtami.

V petek 350 dogodkov

Petkova neurja so po državi povzročila številne preglavice, ki jih bodo ponekod gasilci odpravljali tudi danes. Uprava RS za zaščito in reševanje je po doslej zbranih podatkih zabeležila 350 dogodkov, od tega 116 na območju regijskega centra Slovenj Gradec, 91 na območju regijskega centra Celje, 65 na območju regijskega centra Ljubljana, 17 na območju regijskega centra Novo mesto, 16 na območju regijskega centra Koper, 12 na območju regijskega centra Maribor, 11 na območju regijskega centra Kranj, osem na območju regijskega centra Brežice, šest na območju regijskega centra Trbovlje, po tri na območjih regijskih centrov Nova Gorica in Postojna ter dva na območju regijskega centra Murska Sobota.

Gasilci iz 139 gasilskih enot so predvsem odstranjevali podrta drevesa in prekrivali odkrite strehe objektov ter prečrpavali meteorno vodo iz objektov. Zaradi močnega deževja so nastajali večji hudourniki in narasli vodotoki, ki so poplavljali prostore objektov in vozišča. Prav tako se je sprožilo več zemeljskih plazov. V Ankaranu se je zaradi močnega vetra odvezala jadrnica, v občini Metlika pa so iz kampa blizu naselja Želebej gasilci na varno umaknili 23 otrok.

Priporočamo