Razbiti avtomobili, počena stekla avtobusa mestnega potniškega prometa in prevrnjeni tovornjaki so pričakali obiskovalce in udeležence največjega gasilskega usposabljanja pri nas Heavy Rescue. Parkirišče ob nakupovalnem središču je za nekaj dni postalo prizorišče številnih prometnih nesreč.

- Blanka Kroflič, organizatorka in gasilka.- 27.09.2024. Heavy Rescue, sejemsko izobraževalni dogodek za gasilce v Ljubljani.//FOTO: Bojan Velikonja

Blanka Kroflič, Heavy Rescue Slovenija

»Vsaka točka usposabljanja ima svoj scenarij. Vaja poteka približno 70 minut, potem se gasilci zamenjajo in scenarij ponovijo z drugo ekipo.« Foto: Bojan Velikonja

Usposabljanje za gasilce ni le največje pri nas, temveč tudi največje v tem delu Evrope. Ekipo Heavy Rescue Slovenija sestavlja skupina gasilcev in mednarodno priznanih strokovnjakov ter inštruktorjev na področju tehničnega reševanja, ki v Sloveniji že desetletje pripravljajo različne seminarje in usposabljanja na področju tehničnega reševanja. Kot so pojasnili, sta do ideje o usposabljanju prišla poklicna gasilca, ki sta leta 2009 obiskala največje tovrstno usposabljanje na svetu, ki je potekalo v Nemčiji. V Slovenijo sta prišla z idejo, da tudi našim in okoliškim gasilcem omogočita podobno izkušnjo. »Slovenski standard, velikost organizacijske ekipe, finance in preostale zmožnosti niso omogočale tako prestižnega dogodka,« so povedali in dodali, da so kljub temu februarja 2010 izpeljali prvi tečaj, ki se ga je udeležilo 170 tečajnikov.

Blanka Kroflič, Heavy Rescue Slovenija:  »Vsaka točka usposabljanja ima svoj scenarij. Vaja poteka približno 70 minut, potem se gasilci zamenjajo in scenarij ponovijo z drugo ekipo.«

Preizkusili več scenarijev

V Ljubljani se je ob letošnjem dogodku zbralo okoli 600 gasilcev iz 12 držav. Med njimi so poleg slovenskih gasilcev še gasilci iz Črne gore, Hrvaške, Italije, Španije in Srbije. »Vsaka točka usposabljanja ima svoj scenarij. Vaja tam poteka približno 70 minut, potem se gasilci zamenjajo in scenarij ponovijo z drugo ekipo. Učijo se stabilizacije, rezanja, razbijanja stekla,« je pojasnila Blanka Kroflič iz Heavy Rescue Slovenija. V prvem dnevu je poligon preizkusilo 130 gasilcev, pomoč in znanje pa jim je predajalo okoli 20 inštruktorjev iz vse Evrope. Najprej so poligone preizkusili poklicni gasilci, danes pa bodo svoje znanje izpopolnili tudi prostovoljci.

- Gasilci,- 27.09.2024. Heavy Rescue, sejemsko izobraževalni dogodek za gasilce v Ljubljani.//FOTO: Bojan Velikonja

Ukvarjali so se tudi z vozilom, zagozdenim v mestni avtobus. Foto: Bojan Velikonja

Podobno usposabljanje je v Sloveniji potekalo tudi leta 2018, ko so gasilci zavzeli parkirišče v BTC Ljubljana, poleg tega pa so izvedli še sejem gasilske opreme in tehnike z več kot šest tisoč obiskovalci. Posebnost letošnjega dogodka sta tudi usposabljanji Heavy Rescue Rookie in Woman, ki sta namenjeni manj izkušenim gasilcem in gasilkam ter tistim, ki želijo osvežiti svoje znanje na področju tehničnega reševanja. Najmlajši udeleženec je star 16 let.

Veliko lahko naredimo sami

Gasilci se med svojim delom pogosto srečujejo tudi s požari na cestah, ti so najpogostejši prav na avtocestah, kjer je zaradi visoke hitrosti nevarnost za druge voznike še večja. »Vozniki so ob gorečih tovornjakih vedno ustrašimo in čakamo na gasilce. Nikoli pa ne pomislimo, koliko gasilne opreme ima pravzaprav pri sebi vsak izmed nas,« je izobraževanje začel Boštjan Žagar iz Gasilske brigade Ljubljana.

- Gasilci,- 27.09.2024. Heavy Rescue, sejemsko izobraževalni dogodek za gasilce v Ljubljani.//FOTO: Bojan Velikonja

Gasilci so se na poligonu preizkusili v šestih nalogah. Foto: Bojan Velikonja

Obiskovalce je želel spomniti, da je v vsakem avtomobilu obvezna oprema gasilni aparat, ki pa je redko uporabljen. »Toliko gasilnih aparatov, kot jih imajo ljudje v stoječi koloni, jih gasilci nimajo nikoli s seboj. Naučite se, da je gasilni aparat v avtu z razlogom,« je dejal.  

- Gasilci,- 27.09.2024. Heavy Rescue, sejemsko izobraževalni dogodek za gasilce v Ljubljani.//FOTO: Bojan Velikonja

Parkirišče ob nakupovalnem središču je za nekaj dni postalo prizorišče številnih prometnih nesreč. Foto: Bojan Velikonja

Priporočamo