Minuli teden je bilo v središču Ljubljane vlomljenih v več stanovanj, iz katerih so storilci odnesli nakit in denar. V petek so policisti po enem od njih prijeli štiri osumljence: tri ženske (stare 20, 21 in 30 let) ter mladoletnika, vsi so bili hrvaški državljani. Osumljeni so petih velikih tatvin, treh vlomov v stanovanja, od koder so odnesli zlatnino in druge dragocenosti, ter dveh poskusov vlomov. Preiskovalna sodnica je za osumljenke odredila pripor, mladoletnika pa so izročili socialni službi. V zadnjih dveh mesecih so na območju ljubljanske policijske uprave obravnavali več kot 3300 tovrstnih kaznivih dejanj premoženjske kriminalitete, nekaj manj kot tretjino so jih že uspešno preiskali. »24 osumljencem je bila odvzeta prostost in odrejen pripor za 128 kaznivih dejanj zoper premoženje. Med njimi je bilo največ vlomov, tatvin, drznih tatvin in ropov,« je izpostavil Valter Zrinski, vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije PU Ljubljana. »V 95 odstotkih je šlo za slovenske državljane, nekaj je bilo državljanov drugih članic EU, nekaj pa državljanov tretjih držav,« je še povedal. Povečini so bili povratniki.

V prestolnici deluje posebna skupina policistov, ki se ukvarja s preprečevanjem in preiskovanjem ulične kriminalitete. Med uspešno preiskanimi kaznivimi dejanji so bili vlom v prostore verske skupnosti v središču Ljubljane in poskus vloma v bežigrajsko lekarno, več vlomov v trgovine, ropi, vlomi v lokale, garaže, avtomobile, kleti, stanovanja, 79 tatvin goriva, ki jih je izvršil 41-letni moški, tatvine torbic in denarja, tatvina skuterja, dveh koles, vlom v parkomat … V priporu se je znašel tudi 42-letnik, osumljen tatvin koles in električnih koles, ki je s kaznivimi dejanje pridobil za več kot 42.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Občutek (ne)varnosti

Na policiji še izpostavljajo, da kazniva dejanja zoper premoženje pomembno vplivajo na občutek varnosti ljudi. Posamezniki namreč v takih primerih občutijo neprecenljivo materialno škodo, posledično imajo občutek neposredne ogroženosti. Enako velja, da so oškodovanci pri vlomih in podobnih dejanjih pogosto pretreseni, saj občutek, da so se neznanci gibali v njihovem domu, ki naj bi bilo varno zavetje, ni prijeten. Tega se ljubljanski policisti in kriminalisti zavedajo, zato področju preiskovanja premoženjske kriminalitete posvečajo še posebno pozornost.

 

Policisti ne odhajajo zaradi Romov

Preiskanost kaznivih dejanj na območju ljubljanske policijske uprave, pod katero spada tudi območje Kočevja, Ribnice in Grosupljega, znaša 43 odstotkov. Po večji varnostni obremenitvi (pred mesecem dni je odmeval napad na policiste v Kočevju, ki so jih kamenjali, udarjali in jim grozili pripadniki romske skupnosti, v nedeljo pa je v romskem naselju Šmihel pri Novem mestu moški po nesreči ustrelil osnovnošolsko dekle) so na jugovzhodni del države poslali več policistov, kar je po navedbah načelnika PP Kočevje Maria Abrama že prineslo pozitivne rezultate dela. Število kaznivih dejanj se je zmanjšalo, v zadnjih dveh mesecih pa je njihova preiskanost na Kočevskem 50-odstotna.

Abram je potrdil, da se tudi v Ribnici in na Kočevskem soočajo s kadrovsko stisko, zanikal pa je, da bi policisti odhajali, ker bi bili tarče groženj romske skupnosti. Poudaril je še, da tudi ni policista, ki ne bi ob klicu na pomoč hotel iti na intervencijo v romsko naselje. 

V prestolnici deluje posebna skupina policistov, ki se ukvarja s preprečevanjem in preiskovanjem ulične kriminalitete.

 

Priporočamo