Po izvolitvi dolgoletnega župana Kočevja Vladimirja Prebiliča za evropskega poslanca, je vodenje Kočevja začasno prevzel nekdanji podžupan Gregor Košir. Po prvih neuradnih izidih je Košir prejel 1740 glasov, kar predstavlja 69,82 odstotka vseh glasov volilnih upravičencev. Sledi mu nekdanji direktor družbe Slovenski državni gozdovi in kandidat stranke SDS Robert Tomazin s 15,49 odstotki ter kandidatki Alenka Jelenovič iz SNS z 9,63 odstotki in Vesna Lisac iz SD s 5,06 odstotki.

K reševanju sem takoj pristopil aktivno in sodeloval na vseh sestankih. Bo pa čas, da svojo pozornost preusmerimo tudi na druge pomembne vidike. Ne smemo zanemariti razvoja in gospodarstva.

Gregor Košir, novi župan Kočevja

V prvem odzivu je Gregor Košir dejal, da ga rezultat ni presenetil. »V zadnjih dveh mesecih smo trdo garali, šli smo na teren in govorili z ljudmi. Šel sem v prav vsako vas in poslušal predloge,« je povedal. Svoj mandat podžupana v začasnem opravljanju funkcije župana je nastopil v času, ko je Kočevje še posebej razburkala situacija z urejanjem položaja romske problematike. Prav tej bo moral Košir v prihodnjih dveh letih nameniti še kar nekaj pozornosti. »K reševanju sem takoj pristopil aktivno in sodeloval na vseh sestankih. Bo pa čas, da svojo pozornost preusmerimo tudi na druge pomembne vidike. Ne smemo zanemariti razvoja in gospodarstva,« je še dodal.

Zadnji mandat njegovega predhodnika je najbolj zaznamovala tragična nesreča v kemični tovarni Melamin. Ključne spremembe na tem področju pa bodo zdaj v rokah Koširja. »Zagovarjam, da se tovarno preseli iz središča mesta. Temu je naklonjeno tudi vodstvo Melamina, zdaj bo vse odvisno od pomoči države,« je povedal. Za selitev tovarne iz središča mesta na oddaljeno lokacijo bo namreč potrebna tudi sprememba državnega prostorskega načrta, kar pa so v Melaminu napovedali že ob zaključku lanskega leta. Med drugim Koširja čaka še ureditev prometa v središču mesta in izboljšanje prometne povezave z Ljubljano, napovedoval je tudi ukrepe proti begu možganov.

Kdo je novi župan Kočevja?

Prebivalci Kočevja so 41-letnega Gregorja Koširja bolje spoznali konec leta 2021, ko je prevzel vodenje Zdravstvenega doma Kočevje. V obdobju pred Koširjevim vodenjem so se v zdravstvenem domu soočali s hudo kadrovsko stisko, ki jo je Koširjeva ekipa uspela rešiti z uvedbo koncesij in zdravniki iz tujine, večinoma iz Srbije.

Od leta 2010 je opravljal delo svetovalca poslanske skupine v Državnem zboru. Leta 2014 se je za pet let preselil v Bruselj, kjer je v Evropskem parlamentu opravljal delo asistenta slovenskega evropskega poslanca Franca Bogoviča, skupnega kandidata strank SLS in NSi. Ob vrnitvi v Slovenijo se je pridružil Prebiličevi listi Moja Kočevska na lokalnih volitvah in prevzel mandat podžupana.

Priporočamo