Predsedniki koalicijskih strank in vodje poslanskih skupin so na delovnem sestanku pretresali odprta kadrovska vprašanja. Premier Robert Golob je kot napovedano predstavil ime kandidata za novega ministra za obrambo. To je vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic. Ministrstvo je sicer po izvolitvi prejšnjega obrambnega ministra Marjana Šarca za evropskega poslanca od sredine julija začasno vodil premier sam.

Če bo nekdanji župan Tržiča in poslanec LDS Sajovic postal novi minister za obrambo, bi ga na čelu poslanske skupine lahko zamenjala njegova namestnica v poslanski skupini Nataša Avšič Bogovič. Večer je poročal, da se utegne v primeru potrditve Sajovica za Šarčevega naslednika državni sekretar na obrambnem ministrstvu Damir Črnčec preseliti v kabinet predsednika vlade, kjer bi mu lahko zaupali področje nacionalne varnosti, s čimer bi prevzel vodilno vlogo na področju celotnega varnostno-obveščevalnega sistema v državi.

Golob dal prednost političnim obrazom

Sprva je sicer Golob napovedoval, da bi vodenje resorja lahko prevzel nekdo iz obstoječe ekipe na ministrstvu, pri čemer je znana zadržanost koalicijskih partneric do aktualnega državnega sekretarja Damirja Črnčeca. Tako so se medijska ugibanja preselila v poslansko skupino Svobode, od predsednika odbora DZ za obrambo Martina Premka do nazadnje vodje poslanske skupine Boruta Sajovica. V ponedeljek je Golob za Televizijo Slovenija nato pojasnil, da je pri iskanju kandidata »dal prednost političnim obrazom«.

Sindikati od bodočega ministra pričakujejo tvoren socialni dialog

Predsednik Sindikata ministrstva za obrambo Marjan Lah je izrazil pričakovanje, da se bo novi minister takoj po imenovanju z njimi sestal in jim prisluhnil, predvsem pa da bo prepoznal specifičnost poklica zaposlenih na področju obrambe in Slovenske vojske in to ustrezno zagovarjal v procesu prenove plačnega sistema. Nenazadnje so že bila sprejeta izhodišča in imenovana pogajalska skupina za začetek pogajanj za normativni del kolektivne pogodbe za obrambo, zaščito in reševanje, je spomnil.

Predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak upa, da bo bodoči minister imel dovolj posluha za vse probleme in težave, ki jih imajo v vojski. »Močno upamo, da se bo bodoči minister zavzel za svoj resor in poskušal vplivati tudi na pogajanja, na katerih - tako kot policisti - nismo zadovoljni,« je dejal Novak. Izrazil je upanje, da bo novi minister do konca mandata poskušal za Slovensko vojsko narediti največ, kar se bo dalo.

Po njegovih besedah prejšnji minister Marjan Šarec naredil velik korak na področju pogajanj in stvari pripeljal tako daleč, da je pred približno mesecem dni vlada sprejela izhodišča za začetek pogajanj za kolektivno pogodbo za obrambni resor. »Upamo, da bo novi minister po tej poti šel dalje in da bomo pogajanja začeli čim prej ter čim prej tudi dobili kolektivno pogodbo,« je dodal. Vojaki, ki kolektivne pogodbe doslej niso imeli, namreč upajo, da se bodo dogovorili ne le o normativnem, ampak tudi o tarifnem delu kolektivne pogodbe, kot je to pri ostalih poklicih, ter da jim plač vlada ne bo več enostransko določala z uredbo.

(Ne)podpora Stojmenove Duh, z očitki se sooča tudi Boštjančič

Poleg imena kandidata za obrambnega ministra je imela koalicija danes na mizi še podporo ministrici za digitalno preobrazbo Emiliji Stojmenovi Duh, zoper katero je opozicija že drugič vložila interpelacijo. Podpora ministrici glede na izjave vodij koalicijskih partneric SD in Levice ni tako samoumevna.

Z ministrico se bodo danes sestali poslanci SD. Kot je dejala namestnica vodje poslanske skupine SD Meira Hot, imajo za ministrico kar nekaj vprašanj. Pred interpelacijo želijo slišati kar nekaj pojasnil, med drugim glede poročila računskega sodišča in tudi glede dela v prihodnje.

»Za nas to vsekakor ni zaključena zgodba, čaka nas interpelacija in pred interpelacijo želimo slišati odgovore,« je dejala in dodala, da imajo sedem poslank in poslancev, vsak posamično pa ima za ministrico veliko vprašanj.

Ministrica se je pretekli teden že srečala s poslanci Levice in z njimi izmenjala mnenja. Vse ostalo je zdaj v rokah koalicije in Gibanja Svoboda, saj je Stojmenova Duh iz njihove kvote in stranka zanjo tudi prevzema odgovornost, je dejala koordinatorica stranke Levica Asta Vrečko.

Po besedah vodje poslanske skupine Levice Mateja Tašnerja Vatovca so imeli z ministrico »zelo iskren in direkten pogovor«, v katerem je razjasnila nekatera vprašanja. Vatovec je sicer že pred tem pojasnil, da v Levici interpelacije ne bodo podprli, se bodo pa še odločili, ali se bodo glasovanja vzdržali. Jasno je, da bi lahko bil ta postopek razdelitve in nabave računalnikov izpeljan bolje, bolj transparentno, predvsem pa bolj učinkovito, meni. »Ampak zdaj je, kar je. Računalniki so tik pred tem, da vsi najdejo svoje nove lastnike, tako da moram reči, da je to taka grenka zgodba, ki mora biti v poduk za naprej,« je dejal.

Ministrica pa še vedno uživa podporo predsednika vlade Goloba, ki je ne bo pozval k odstopu. »Na tej točki moram povedati, da je koalicijska pogodba jasna. Je pa naloga ministrice, da se še enkrat temeljito pogovori z vsemi tremi koalicijskimi partnerji in ovrže trditve, kar se tiče navedb v interpelaciji, in predstavi svoje dosežke,« je po srečanju koalicije dejal Arčon.

Z očitki o prerazporejanju denarja iz proračunske rezerve brez podlage v primeru nakupa stavbe za potrebe sodišč na Litijski se sicer sooča tudi finančni minister Klemen Boštjančič.

Priporočamo