Irena Šinko je od 1. junija lani, ko je prevzela vodenje ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, zamenjala večino direktoric in direktorjev institucij, ki sodijo v njeno pristojnost. Je pa vztrajno zagovarjala in ščitila vodstvo uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, čeprav je največ kritik letelo prav nanj. Še v intervjuju za Dnevnikov Objektiv 13. maja je zatrdila, da vodstvo uprave še vedno uživa njeno zaupanje, tik pred iztekom enoletnega roka, odkar je prevzela ministrsko funkcijo, pa je v skladu z zakonom o javnih uslužbencih vladi le predlagala zamenjavo generalnega direktorja uprave Matjaža Gučka, ne da bi ji bilo treba navesti razlog za to.

Vlada danes o razrešitvi Gučka

Direktorski stolček naj bi v četrtek, 1. junija, znova zasedel Janez Posedi. Vladna kadrovska komisija je zamenjavo Gučka s Posedijem že potrdila, izglasovati jo mora še ministrski zbor, ki naj bi to storil na redni seji vlade, ki bo zaradi zadržanosti premierja izjemoma danes. Če jo bo, bo Posedi do objave javnega razpisa in izbire generalnega direktorja s polnim mandatom vršilec dolžnosti te funkcije.

Preberite še: Razrešili Gučka, njegovi sodelavci protestno odstopili

Janez Posedi, ki je doktoriral iz parazitologije in je zaposlen na ljubljanski veterinarski fakulteti, je upravo že vodil, in sicer od marca 2015 do marca 2020. Takrat mu je v vlogi kmetijskega ministra pri zasedbi tega položaja izdatno pomagal sošolec in prijatelj Dejan Židan.

Takratni minister Dejan Židan si je Posedija za favorita izbral še pred objavo javnega razpisa za generalnega direktorja, na katerega je prispelo kar dvanajst prijav, vendar štiri niso bile popolne, zato je komisija uradniškega sveta na pogovor povabila osem prijavljenih. Dva od njih sta se zoper Posedijevo imenovanje pritožila na upravno sodišče, prepričana, da za zasedbo tega položaja nima zahtevanih vodstvenih izkušenj.

Jokajoči prvi mož inšpekcije

Ker pritožnika nista uspela, je Posedi petletni mandat na čelu uprave za varno hrano oddelal do konca. Potem se je še dvakrat neuspešno prijavil na javni razpis. Prvič novembra 2019, ko je prišel skupaj s Primožem Florjancem v ožji izbor, a ker med Posedijem in takratno kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec ni bilo kemije, je nameravala Pivčeva ustoličiti Florjanca. Toda po silovitem odporu iz veterinarskih vrst si je premislila in za vršilca dolžnosti generalnega direktorja uprave imenovala kemika Jerneja Drofenika, ki je trenutno Gučkov namestnik. Jože Podgoršek, naslednik Pivčeve, je javni razpis za prvega moža uprave za varno hrano konec leta 2020 ponovil. Nanj so se prijavili štirje kandidati, tudi Posedi in Guček. Tudi v tem primeru je bil zmagovalec znan še pred objavo javnega razpisa. To je bil Matjaž Guček.

Od 16. marca 2021, odkar je na tem položaju, se je Guček »izkazal« predvsem z obračunavanjem s sodelavci, ki mu niso bili pogodu, skrivanjem rezultatov inšpekcijskih nadzorov pred javnostjo in izogibanjem nastopom v medijih. Več mesecev je hkrati opravljal tudi naloge direktorja inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ko je po velikih mukah le našel kandidata za to funkcijo, Branka Podpečana, pa se je izkazalo, da je imel pri izbiri nesrečno roko. Kritike nad neodzivnostjo in slabim delom inšpekcije se namreč vrstijo, najglasnejši pri njihovem izrekanju so zaščitniki živali. Zaradi njihovih kritik se je Podpečan nedavno celo razjokal na novinarski konferenci, na kateri je spregovoril o ukrepih inšpekcije v povezavi s hudo zanemarjenimi konji.

Inšpektorjem ne zaupa več

»V zadnjih dveh letih sodelovanja z vašo inšpekcijo sem se naučila več kot v vseh letih doslej, ker sem bila v to prisiljena zaradi neznanja in neučinkovitosti inšpektorjev. Nekoč so bili to ljudje, ki sem jih spoštovala, jim zaupala, verjela, da so varuhi živali in njihovih pravic, danes pa ugotavljam, da so v veliki večini njihovi krvniki, ki hodijo v službo, da dobijo plačo, in se jim fučka, kaj se dogaja okoli njih. Tisto malo dobrih inšpektorjev, ki jih še imate, se pa tako ali tako trudite uničiti,« je te dni na družbenem omrežju zapisala Natalija Nedeljko, predsednica Društva za zaščito konj.

Zaščitniki živali so, nezadovoljni z delom inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, spisali tudi predlog novele zakona o zaščiti živali, s katerim bi si med drugim uzakonili pravico, da inšpektorjem gledajo pod prste. Veterinarska stroka je zaradi tega zakona na nogah, zato bo zanimivo spremljati, kako se bo nanj odzval veterinar Janez Posedi, če mu bo uspelo znova prevzeti vodenje uprave.

Preberite še: #komentar Ljubiteljsko pisanje predpisov 

Priporočamo