Predsednica Mladinskega sveta Slovenije (MSS) Eva Kotnik je ob mednarodnem dnevu mladih opozorila na pomen vključevanja in nujnost izpolnjevanja obljub, ki so jim bile dane. Po njenih besedah verjamejo, da je mladinska participacija temelj vsake sodobne in vključujoče družbe. Kljub njihovim aktivnim prizadevanjem Slovenija na tem področju še precej zaostaja za mednarodnimi standardi in sodobnimi procesi. Ob tem je omenila proces priprave predloga resolucije o nacionalnem programu za mladino, ki se je po njenih besedah izkazal za veliko razočaranje, saj predlogi, ki jih podal MSS, niso bili upoštevani. Tudi nedavna sprememba zakona o mladinskih svetih, ki naj bi mladim omogočila večjo vlogo pri odločanju, po besedah predsednice MSS ni zadostna.

Predsedniku vlade Robertu Golobu, ki je ob začetku mandata mlade označil kot prioriteto, je očitala neodzivnost, saj od njega še vedno niso prejeli termina za srečanje. »To samo še dodatno potrjuje, da predsednik vlade v medijih le prikazuje, da smo mladi pomembni, to pa se žal ne odraža v praksi,« je kritična Kotnikova. Vladi je očitala nespoštovanje lastnih zavez in očitno pomanjkanje zanimanja za mladinska vprašanja.

Predsednik vlade v medijih le prikazuje, da smo mladi pomembni, to pa se žal ne odraža v praksi.

Eva Kotnik, predsednica Mladinskega sveta Slovenije

Zamejiti prekarnost

V Sindikatu Mladi plus pravijo, da potrebujemo odločne politične odločitve, ki bodo zamejile prekarnost na trgu dela in mladim omogočile stabilne in varne zaposlitve, uredile razmere na stanovanjskem trgu ter uredile dostopno, kakovostno in brezplačno pomoč mladim v duševnih stiskah.

Hkrati k aktivaciji pozivajo tudi mlade same. »Pogosto slišimo, kako na nas stoji cel svet, zato ga vzemimo v svoje roke. Skupaj, povezani in enotni lahko poskrbimo, da bo v prihodnje svet lepši, da bo sodelovanje med vsemi nami temeljilo na solidarnosti, ne tekmovalnosti. Uprimo se individualizmu in pokažimo, da smo povezani močnejši in sposobni ustvariti prihodnost, kjer bodo naše trenutne težave le še bled in slab spomin,« so še poudarili. 

Priporočamo