Julija predlani je trener domžalskega kluba tri dvigovalce uteži poslal na zdravniški pregled za športnike. V ambulanti so rekli, da bo dvema, ki sta kategorizirana, pregled plačal Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), tretji, ki tega statusa ni imel, pa je moral kot zgolj registrirani športnik 190 evrov za pregled poravnati iz lastnega žepa. Primer je romal na delovno in socialno sodišče v Ljubljani, ki je odločilo, da je praksa ZZZS, ki odklanja kritje plačila preventivnih pregledov, če gre za registrirane, ne pa kategorizirane športnike, nezakonita. Skladno z določbami zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki veljajo od leta 2008, bi namreč morali imeti to pravico vsi registrirani športniki.

Dolgoletna nezakonita praksa

Teh je v Sloveniji približno 57.000, od tega približno 8000 takih, ki so uvrščeni v določene kategorizirane skupine. Zaradi obstoja nezakonite prakse je torej redno prikrajšanih okoli 49.000 športnikov. Sodišče je v sodbi med drugim zapisalo, da gre pri razločevanju športnikov glede na kakovostno skupino, ki ji pripadajo, za kršitev načela enakosti, zapisanega v 14. členu ustave. ZZZS se je pri nezakoniti praksi skliceval na pravilnik za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni, ki ga je oblikovalo ministrstvo za zdravje. Ministrstvo je torej s podzakonskim aktom dolga leta nezakonito ožilo pravico do zdravstvenih storitev. Kot vse kaže, se pristojnim ne mudi urediti zadeve.

Na zdravstveno ministrstvo smo naslovili vprašanje, ali so pravilnik v skladu s sodbo že popravili. »S spremembo pravilnika o izvajanju preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni iz leta 2021 so se uredile pravice do preventivnega zdravstvenega varstva otrok in mladostnikov s statusom registriranih športnikov. V pripravi je sprememba pravilnika, ki bi natančneje določila način uresničevanja pravice do predhodnih in obdobnih pregledov (ne letnih) tudi za registrirane športnike po dopolnjenem 19. letu starosti,« so odgovorili. Kako to, da jim tega še ni uspelo popraviti, glede na to, da je sodba pravnomočna že od maja lani, niso pojasnili.

Odgovor ministrstva je zavajajoč, saj daje misliti, da je zadeva za športnike, mlajše od 19 let urejena, a ni tako. Na ZZZS so nam pojasnili, da je novela pravilnika iz leta 2021 res na novo uredila preventivno zdravstveno varstvo otrok in mladostnikov s statusom registriranih športnikov, a le za majhen del upravičencev: »Pravico do preventivnega pregleda registriranega športnika imajo otroci in mladostniki v starosti od dopolnjenega 12. do dopolnjenega 13. leta starosti, preventivno zdravstveno varstvo preostalih registriranih športnikov pa s to novelo ni bilo urejeno na drugačen način kot doslej.«

Pasivnost športnih organizacij

Na ZZZS so še povedali, da se zavedajo neurejenosti področja preventivnih zdravstvenih pregledov športnikov in da se v zvezi s tem usklajujejo z ministrstvom, a da morajo upoštevati veljavni pravilnik. Poleg ministrstva za zdravje so pasivne tudi institucije, ki zagovarjajo interes športnikov. Varuh športnikovih pravic Rožle Prezelj je dejal, da je prvo poizvedbo v zvezi s stanjem zadeve na ministrstvo za zdravje naslovil šele januarja letos. Zadeve niso proaktivno reševali niti na Olimpijskem komiteju Slovenije, kjer smo večkrat poskušali dobiti nedvoumen odgovor, ali in kdaj so ministrstvo pozvali k spremembi pravilnika in ali je bil ta poziv vezan neposredno na sodbo, ali so torej od ministrstva zahtevali, naj pravilnik spremenijo tako, da bo vsem registriranim športnikom omogočena pravica do pregleda.

Dobili smo odgovor, da OKS »stalno vodi aktivnosti za izboljšanje zdravstvenega varstva športnikov«. So pa na komiteju v zvezi z našimi vprašanji pojasnili, »da se rešitve nakazujejo v smeri, da bi registrirani športniki do dopolnjenega 19. leta starosti imeli obdobne preglede na vsaki dve leti, po dopolnjenem 19. letu starosti pa na vsakih pet let. Preventiva bi se tako začela s predhodnim pregledom ob registraciji, kar je že pravica športnikov, in nadaljevala z obdobnimi pregledi v starosti 14, 16 in 18 let, izmenično z redno sistematiko otrok in mladostnikov«. Po oceni OKS bo vse skupaj trajalo vsaj še nekaj mesecev. Ponovimo, da mineva že eno leto od pravnomočnosti sodbe, v kateri je sodišče ugotovilo nezakonito prakso. 

Priporočamo