Kot je po srečanju koalicije sporočil podpredsednik vlade Matej Arčon, je Felda izrazil željo, da znova odide v akademske vode. Na vprašanje, ali je bil premier z delom dosedanjega ministra zadovoljen, pa je Arčon odvrnil, da bo to povedal sam.

Felda je na ministrsko mesto januarja 2023 prišel iz akademskih krogov, in sicer Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem. V času svojega ministrovanja se je soočal s kritikami nekaterih stanovskih organizacij zaradi po njihovi oceni medlega dela in neupoštevanja stroke, z njegovim delom naj ne bi bili zadovoljni tudi nekateri v koaliciji.

Po Arčonovih navedbah bo premier za naslednika Felde predlagal Vinka Logaja, ki od leta 2014 vodi Zavod RS za šolstvo. Aktualni mandat je že njegov tretji, iztekel bi se mu poleti 2026, a je Logaj letos poleti napovedal predčasen umik s te funkcije. Na čelu zavoda ima polna pooblastila še do 30. septembra, medtem pa so že stekli postopki za razpis za novega direktorja.

Kot je pojasnil Logaj, se je za upokojitev odločil po več kot 43 letih dela v vzgoji in izobraževanju, hkrati pa zanikal navedbe nekaterih medijev, ki so poročali, da odstopa zaradi političnih pritiskov.

Šolniki nad odstopom presenečeni, za Sviz je bil ta pričakovan

Poteza Felde je predsednico Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije Mojco Mihelič močno presenetila, prav tako Golobov predlog, da za novega ministra predlaga Logaja, sploh, ker je ta napovedal, da se bo s 1. oktobrom upokojil. »Logaj ima dolgoletne izkušnje v vzgoji in izobraževanju, bil je direktor zavoda za šolstvo, tudi nekaj časa na ministrstvu za šolstvo, tako, da dobro pozna ta sistem,« je dejala.

Odstopna izjava Felde je veliko presenečenje tudi za predsednico Društva ravnateljev srednjih šol in dijaških domov Nives Počkar. Ob tem izraža dvom v ime novega ministra, saj kot članica sveta zavoda za šolstvo ve, da je Logaj dal odstopno izjavo z mesta direktorja in da gre v pokoj. »Svet zavoda je nedavno za novo direktorico zavoda izvolil zdajšnjo državno sekretarko na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje Jasno Rojc, ki potrebuje še soglasje vlade,« je pojasnila.

»Odstopna izjava Felde ni presenečenje in je bila pričakovana glede na naša opozorila, da je vodstvo ministrstva preveč pasivno, saj vzgoja in izobraževanje v tej vladi ne pride do ustrezne veljave in je stalno v ozadju,« pa je poudaril glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj.

Po presoji Sviza kljub očitni krizi ni bilo s strani ministra in vodstva ustreznih potez, da bi v dovolj veliki meri zaščitili kakovostno javno izobraževanje, na kar so v sindikatu po Štrukljevih besedah tudi nekajkrat javno opozorili. V zaključku je še dodal, da je Sviz profesionalna organizacija, ki bo vzpostavila odnos na visoki profesionalni ravni, ne glede na to, kdo bo novi minister.

Kdo je Vinko Logaj?

Rodil se je leta 1961 v Ljubljani. Zaključil je univerzitetni študij fizike in tehnične vzgoje ter magistriral s področja menedžmenta. Več kot 20 let je bil zaposlen v litijski občini. Tri leta je predaval v Šoli za ravnatelje, kjer je poleg predavateljskega in znanstvenega dela sodeloval pri pripravi in izvedbi tujih in domačih projektov, med katerimi so tudi projekti evropskih strukturnih skladov.

V Litiji je bil predsednik občinskega odbora stranke Zares in član nadzornega odbora Občine Litija. V prejšnjem mandatu je bil predsednik nadzornega odbora in v preteklosti pobudnik in koordinator več uspešnih humanitarnih prireditev.

Menjave v vladni ekipi

Z menjavo na čelu ministrstva za vzgojo in izobraževanje bo to sicer že osma menjava v Golobovi vladni ekipi. Z ministrske funkcije so doslej odstopili notranja ministrica Tatjana Bobnar, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. DZ je na Golobov predlog razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko, obrambni minister Marjan Šarec pa se je s funkcije poslovil po izvolitvi za evropskega poslanca na junijskih evropskih volitvah. Za njegovega naslednika je premier danes predlagal vodjo poslanske skupine Gibanja Svobode Boruta Sajovica.

 

Priporočamo