V času zadnje vlade Janeza Janše je ministrstvo za zdravje temeljito premešalo sestavo sveta zavoda UKC Maribor, predsednik sveta je postal Kazimir Miksić, član SDS. V tistem času je svet zavoda obravnaval več anonimnih pisem, v katerih so se nizali očitki zoper tedanjega direktorja kliničnega centra Vojka Flisa. Ta je očitke odločno zanikal.

Preiskavo sprožila anonimna prijava

Anonimno prijavo je v tistem obdobju prejela tudi državna revizijska komisija (Dkom), ki ji predseduje Samo Červek. Prijavitelj je direktorju UKC Maribor očital, da naj bi protipravno, v nasprotju z določili zakona o javnem naročanju, oddal več naročil v sedemmestni skupni vrednosti. Na Dkom so od UKC Maribor terjali listine in pojasnila. Po opravljenem postopku je komisija ocenila, da so bili očitki utemeljeni.

»Petega septembra 2022 smo na okrajno sodišče v Ljubljani vložili obdolžilni predlog zoper pravno osebo Univerzitetni klinični center Maribor in dve odgovorni osebi,« so Dnevniku odgovorili z Dkom. »Obdolženim se očita oddaja več naročil brez izvedbe ustreznega postopka – prekršek po 2. točki prvega odstavka 111. člena zakona o javnem naročanju.« Odgovorni osebi sta po Dnevnikovih informacijah tedanji direktor Vojko Flis in njegova pomočnica za pravne zadeve Klara Mihaldinec. Do pravnomočnega zaključka postopka na sodišču velja domneva nedolžnosti.

V obdolžilnem predlogu je državna revizijska komisija (DKOM) nanizala seznam naročil medicinskega potrošnega materiala v skupni vrednosti 1.817.497 evrov brez DDV. Klinični center je leta 2019 neposredno kupil to blago pri 17 dobaviteljih, čeprav so skupne vrednosti poslov s posameznimi dobavitelji presegle tedanjo mejno vrednost 20.000 evrov, nad katero bi moral naročnik – v skladu z zakonom – predhodno izpeljati postopek javnega naročanja. UKC Maribor tega ni storil. Nakupe je razdrobil na manjše vrednosti. DKOM je prepričan, da jim zakon tega ni dovolil, saj v zakonu ni pravne podlage, po kateri bi bila nabava tovrstnega blaga izvzeta iz režima javnega naročanja.

Klinični center se izgovarja na »skrajno nujnost«

Vodstvo UKC je po naših informacijah odgovorilo revizijski komisiji, da so bili prisiljeni v sklepanje neposrednih pogodb, ker je DKOM januarja 2019 razveljavila javno naročilo za nabavo potrošnega materiala. S pogodbenimi partnerji so se »zaradi skrajne nujnosti« dogovorili za podaljšanje poslovnega odnosa. DKOM ni sprejel argumenta nujnosti, ker bi lahko pravočasno predvideli tak razplet. »Z naročili v letu 2019 so de facto podaljšali veljavnost pogodb oziroma okvirnih sporazumov, ki so prenehali veljati dne 31. decembra 2018, s tem pa so spremenili pogodbo o izvedbi javnega naročila,« so kritični državni revizorji, ki so še opomnili, da ni šlo za osamljeno ravnanje, temveč za ponavljajoče se kršitve v obdobju leta dni.

Vojko Flis je prepričan, da so očitki DKOM neutemeljeni, ker da so bili vsi predmetni postopki naročanja izpeljani ustrezno in zakonito. »Napak ni bilo. Na sodišču sem se že izjasnil in v enem delu je že zavrnilo očitke revizijske komisije, v drugem delu še čakamo na odločitev sodišča,« je odgovoril Dnevniku. »Javno naročilo je bilo objavljeno na portalu javnih naročil, vendar se je nato portal sesul. Naročila smo zato morali izpeljati drugače, ker je šlo za nakup zdravil in drugega medicinskega potrošnega materiala, ki ga pacientom nismo mogli odtegniti, saj potrebujejo vsakodnevno oskrbo.« Ministrstvo za javno upravo nam je odgovorilo, da portal javnih naročil v letih 2018 in 2019 nikoli ni bil nedosegljiv, kar velja tako za registrirane kot tudi neregistrirane uporabnike portala.

Če bi okrajno sodišče obdolžene spoznalo za odgovorne, jih lahko kaznuje s plačilom denarne globe. Postopek še poteka, je Dnevniku razkrilo Okrajno sodišče v Ljubljani. »Zadeve se na sodišču rešujejo v skladu z vrstnim redom reševanja zadev, predmetna prekrškovna zadeva pa ni prednostna. Zadeva bo prišla na vrsto za obravnavo predvidoma v roku šestih mesecev.«

Oba sta člana Gibanja Svoboda

Klara Mihaldinec je zaposlena v UKC Maribor, njenega odziva na očitke DKOM nam njen delodajalec ni poslal. Sporočil je, da nam podrobnejših informacij ne more posredovati, ker bi njihovo razkritje lahko škodovalo izvedbi prekrškovnega postopka. »Zagotavljamo, da vodenje postopkov javnega naročanja pod sedanjim vodstvom UKC Maribor poteka ob upoštevanju veljavne zakonodaje s področja javnega naročanja,« piše v odgovoru UKC Maribor.

Mihaldinec in Flis sta člana Gibanja Svoboda. Flis je lani neuspešno kandidiral za župana Mestne občine Maribor, danes je mestni svetnik, Klara Mihaldinec je bila izvoljena v svet mestne četrti Nova vas. 

Priporočamo