Med ukrepi, ki so v veljavi, so omenili dnevno pitje zadostnih količin vode in zračenje prostorov v jutranjih urah ter to, da zaposleni najbolj zahtevna dela po možnosti opravijo zgodaj zjutraj in da imajo kratke redne odmore med delom. Prilagojena je tudi organizacija dela v dostavi, ki se izvaja peš, z dvokolesi ter z vozili brez klimatskih naprav, saj zaposleni dostavo opravijo v zgodnejših urah, so navedli.

Na poštah imajo po njihovih navedbah zaposleni, ki so na delovnih mestih neposredno izpostavljeni visokim temperaturam, na voljo tudi vakumske kovinske steklenice, v katerih voda ostane hladna dlje časa. Sprejeti so tudi ukrepi ob pojavnih oblikah vročinskega stresa, ukrepi za prvo pomoč in preventivo, so še poudarili in dodali, da zdravstvenih težav zaposlenih, ki bi bile povezane s povišanimi temperaturami ozračja oz. vročino, ne beležijo.

Mesec podprl poziv sindikata

Minister za delo je podprl sindikat v prizadevanjih za izboljšanje pogojev dela poštnih delavcev. »Zagotavljanje varnega in zdravega delovnega okolja je zakonska obveza za vse panoge in poklice,« je poudaril.

»Podnebne spremembe niso naša prihodnost, ampak sedanjost. Na ministrstvu in v Levici želimo delovno zakonodajo prilagoditi tem spremembam in delavce zavarovati pred nevarnimi posledicami podnebnih sprememb. Prizadevali si bomo, da bo poskrbljeno za zdravje vseh delavcev,« je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zapisal odzivu na pismo Sindikata delavcev prometa in zvez Slovenije, v katerem je ta opozoril na težke delovne razmere, v katerih poleti delajo zaposleni na Pošti Slovenije.

Vse več delavcev je izpostavljenih vročini

Kot so spomnili na ministrstvu, je Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu lani izdala smernice za to področje, ki so jim sledili pri pripravi nove zakonodaje na področju gradbišč. »Pri prenosu uredbe o zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih v nov zakon in pravilnika smo predlagali rešitve za preprečevanje škodljivih posledic visokih temperatur za zdravje delavk in delavcev. Predlagamo počitke, hladne brezalkoholne napitke in prostore za ohlajanje,« so navedli.

Mednarodna organizacija dela je julija izdala poročilo Vročina pri delu, ki med drugim ugotavlja, da je v Evropi med letoma 2000 in 2020 število smrti, ki jih pripisujejo prekomerni vročini, naraslo za 50 odstotkov, tveganje za poškodbe pri delu med vročinskimi valovi pa je povečano za 17,4 odstotka. Drugo poročilo organizacije navaja, da je 71 odstotkov ali 2,41 milijarde delovnega prebivalstva izpostavljenega previsokim temperaturam, ki so krive za 22,85 milijona poškodb in 18.970 smrti na leto, so dodali na ministrstvu.

Priporočamo