Vodja sektorja prometne policije na GPU Ivan Kapun je ob začetku akcije poostrenega nadzora voznikov enoslednih vozil izpostavil, da število registriranih motornih koles v zadnjih letih zelo močno narašča. S povečevanjem števila motornih koles imajo vozniki teh vozil vedno večjo vlogo v cestnem prometu ter velik vpliv na varnost cestnega prometa.

Med najpogostejšimi vzroki nesreč, ki jih povzročijo vozniki motornih vozil, Kapun navaja neprilagojeno hitrost in nepravilno stran in smer vožnje. V nesrečah, v katerih motoristi niso povzročitelji, pa izstopa izsiljevanje prednosti s strani voznikov ostalih motornih vozil in nepravilna stran in smer vožnje.

Policisti so v okviru akcije v 722 primerih odredili alkotest, pri čemer so ugotovili, da je 15 motoristov vozilo pod vplivom alkohola. Skupaj so ugotovili 238 kršitev cestnoprometnih predpisov in v 90 primerih izrekli opozorilo.

Vse več agresije, nestrpnosti in zavestnega kršenja pravil

V. d. direktorja agencije za varnost prometa Simona Felser je ob začetku akcije nadzora hitrosti podarila, da agencija v prometu zaznava vse več agresije, nestrpnosti in zavestnega kršenja pravil.

Neprilagojeno hitrost vožnje je agencija razbrala tudi iz podatkov prikazovalnikov hitrosti, ki so jih v brezplačen polletni najem dali 15 občinam. V Trnovski vasi in Kamniku sta tako voznika pri omejitvi 30 kilometrov na uro za več kot štirikrat prekoračila dovoljeno hitrost, ob čemer sta obe lokaciji v neposredni bližini osnovne šole, je opozorila Felser.

Policisti so pojasnili, da so med poostrenim nadzorom hitrosti prejšnji teden ugotovili skupaj 2913 prekoračitev, od tega 2000 v naselju, 382 izven naselja in 531 na avtocestah ter hitrih cestah. V 242 dodatnih primerih pa so izrekli opozorilo.

Priporočamo