Splošno maturo je na 82 šolah opravljalo 5965, poklicno maturo pa 8234 kandidatk in kandidatov. Zlatih maturantov, ki so dobili spričevalo s pohvalo, ker so dosegli od 30 do 34 točk, je bilo na splošni maturi letos 316, lani 302. Med najboljšimi je bilo 194 deklet in 122 fantov, prihajajo pa z 48 različnih gimnazij. Vseh 34 točk je letos doseglo 18 kandidatov, kar je toliko kot lani. Med temi, tako imenovanimi diamantnimi maturanti je enajst deklet in sedem fantov, prihajajo pa z dvanajstih različnih šol. Kot je poudarila predsednica komisije za splošno maturo Marina Tavčar Krajnc, ti podatki kažejo, da dobri rezultati niso skoncentrirani samo na posamične šole, ampak imamo v Sloveniji veliko dobrih šol, na katerih so razpršeni dijaki z najvišjimi dosežki.

Maturitetno spričevalo s pohvalo pri poklicni maturi je doseglo 356 kandidatov, lani 296. Vseh 23 točk pa je doseglo 106 kandidatov, medtem ko jih je bilo lani 93. Najboljši prihajajo iz 81 šol in 33 različnih krajev; med tistimi, ki so dosegli najvišji uspeh, sta dve tretjini deklet, tretjina pa fantov, je navedel predsednik komisije za poklicno maturo Boris Dular.

Mednarodno maturo, ki poteka na štirih gimnazijah, je opravljalo skupaj 84 dijakov iz Slovenije in 41 tujcev. Med njimi je kar 47 zlatih maturantov, kar pomeni, da so na mednarodni maturi dosegli vsaj 40 od skupaj 45 točk. Izjemen uspeh, torej vseh 45 točk, so dosegli trije kandidati.

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je na novinarski konferenci, na kateri so predstavili rezultate letošnje mature, vsem maturantkam in maturantom čestital za uspeh ter se zahvalil vsem, ki so k temu pripomogli. Svoj zrelostni izpit po koncu večkrat prilagojenega šolanja zaradi epidemije je ta generacija opravila več kot odlično, pa je ocenila Tavčar Krajnc.

Po navedbah Felde so rezultati primerljivi s tistimi iz preteklega leta. »Prav zato, ker so rezultati primerljivi, sodimo, da so tudi objektivni,« je dejala Tavčar Krajnc in dodala, da jih izjemno veseli, ker tudi letos niso ugotovili kršitev izpitne tajnosti.

Direktor Državnega izpitnega centra (DIC) Darko Zupanc pa je povedal, da so si lahko maturanti v ponedeljek od 7. ure zjutraj ne le ogledali svoj rezultat, ampak so začeli teči tudi elektronski vpogledi v matuiritetne pole. maturanti oziroma kandidati si tako lahko ogledajo svoje izdelke, pogledajo, koliko točk jim je kje manjkalo in podobno. V prvih desetih minutah si je rezultate ogledala skoraj polovica, v prvi uri pa 68 odstotkov vseh kandidatov. Tisti, ki so poklicno maturo opravljali na srednjih šolah in v drugih izobraževalnih organizacijah, so se o uspehu na maturi sicer lahko seznanili že prejšnji teden v svojih šolah.

 

»Z naslovom eseja so nas zavajali«

V ponedeljek so rezultate splošne mature prejeli tudi dijaki gimnazij. Na gimnaziji Poljane je maturo uspešno zaključilo več kot 350 maturantov. Že ob 7. uri so si rezultate lahko ogledali na spletu, kasneje pa so prišli na šolo in mnogi med njimi so bili še vedno nejevoljni zaradi eseja, na katerega so se med šolskim letom pripravljali z več literarnimi deli: Sofoklejevo in Smoletovo Antigono, Grumovim Dogodkom v mestu Gogi in Ibsenovo Noro. V ospredju naj bi bila vloga žensk, a tema, ki je dijake pričakala na maturi, je bil dogajalni prostor. »Ko smo videli, da so nas na državnem izpitnem centru s pričakovanim naslovom skozi celotno leto le zavajali, smo bili res razočarani,« so pojasnile dijakinje in dodale, da jim je nepričakovana sprememba teme zmanjšala število osvojenih točk in jih prikrajšala za višje ocene.

V ponedeljek dopoldne so se sicer zbrali na gimnaziji Poljane, kjer so podelili maturitetna spričevala, ki jih je prejelo tudi enaindvajset zlatih maturantov in ena diamantna maturantka. Med zlatimi maturanti je bil tudi Luka Zupančič, ki je zbral trideset točk. »Zelo sem zadovoljen, najbolj me je skrbelo za matematiko, a sem jo pisal 6,« je povedal in dodal, da bo jeseni šolanje nadaljeval na fakulteti za strojništvo.

Začetek najdaljših počitnic

Dijakinji Manca in Neža sta največ točk dobili pri slovenščini. »Zjutraj sva si rezultate ogledali skupaj in najprej kar nisva verjeli, da je zdaj zares vsega konec,« sta dejali. Dijake, ki so uspešno zaključili vse maturitetne obveznosti, zdaj čakajo »najdaljše počitnice v življenju«. »Potrebovali bomo nekaj časa, da dojamemo, da se nam ni treba učiti in lahko končno uživamo v poletju,« je pojasnil Jakob, ki se je takoj po podelitvi spričeval s sošolci odpravil na morje.

Ponedeljek je bil poseben tudi za ravnatelja gimnazije Srečka Zgago, ki je na študijsko pot pospremil še eno generacijo maturantov. »Na šoli smo res ponosni na vsakega, ki zaključi svoje šolanje. Pot skozi štiri leta je velikokrat strma, a vredna končnega rezultata. Tisti, ki si upajo in ne odnehajo, dosežejo končni cilj,« je ponosno dejal Zgaga.

Priporočamo