O odhodu Marolta z mesta generalnega sekretarja stranke se je sicer v političnih krogih ugibalo že nekaj tednov, danes pa so iz Gibanja Svoboda sporočili, da funkcijo zapušča iz osebnih razlogov.

»Odločitev, da se poslovim z mesta generalnega sekretarja Gibanja Svoboda, zame ni bila lahka in sem jo skrbno pretehtal. Zaradi izzivov v svojem zasebnem življenju v tem trenutku potrebujem bolj predvidljivo in mirno delovno okolje,« so Maroltove besede navedli v sporočilu za javnost Gibanja Svoboda.

Marolt se je ob tem predsedniku stranke in premierju Robertu Golobu zahvali, da je razumel in sprejel njegov odhod z omenjene funkcije. Kot je še navedel, s stranko ostaja povezan, ekipi Gibanja Svoboda pa je zaželel uspešno delo.

Njegove naloge pa bo torej s četrtkom prevzel podpredsednik stranke Arčon, sicer tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu in podpredsednik vlade, pristojen za komuniciranje.

»Bil sem prvi generalni sekretar Gibanja Svoboda in se torej nekako vračam nazaj po svojih sledeh. Zavedam se, da je naloga odgovorna in je ne bo lahko usklajevati z mojimi siceršnjimi obveznostmi,« je Arčon navedel pred nastopom funkcije.

Prepričan, da še imajo iskrico in voljo, ki je v stranki vladala ob njenih začetkih

Prepričan je, da v Gibanju Svoboda še imajo iskrico in voljo, ki je v stranki vladala ob njenih začetkih, ter bodo tako s skupnimi močmi lahko gradili »politično silo v državi, ki bo povezovalna, poštena in ambiciozna«. Čaka jih veliko dela, a se ekipnega dela veseli, je sklenil.

Za STA pa je zvečer še pojasnil, da se bo ob nastopu funkcije generalnega sekretarja umaknil s položaja podpredsednika stranke, saj teh dveh funkcij v stranki sočasno ne more opravljati. V prihodnjih dneh bo tako odstopil s podpredsedniškega mesta v stranki. Gibanje Svoboda ima sicer ob Arčonu še dva podpredsednika, finančnega ministra in podpredsednika vlade Klemna Boštjančiča ter poslanko Saro Žibrat. O tem, ali bodo imenovali novega tretjega podpredsednika stranke ali za zdaj ostali zgolj pri dveh, pa se bodo v stranki po Arčonovih besedah še pogovorili.

V stranki so danes navedli, da bodo za dodatna pojasnila na voljo v četrtek.

Ostaja pa Arčon minister in podpredsednik vlade Roberta Goloba, funkcijo generalnega sekretarja največje vladne stranke bo opravljal neprofesionalno, je pojasnil. Obenem je priznal, da je morda doslej res za neobičajno veljalo, da je generalni sekretar stranke tudi član ministrske ekipe, a je po njegovih besedah v politiki tudi vedno priložnost za kakšno novost. V prihodnjih dneh oziroma tednih bo tako Arčon vzpostavil ekipo, ki mu bo pomagala pri opravljanju novih nalog, čas pa bo tudi še za pogovore o sami organizaciji dela, je še navedel Arčon.

Statut Gibanja Svoboda sicer določa, da generalnega sekretarja, ki je po funkciji hkrati tudi član izvršnega odbora, imenuje predsednik stranke. Med nalogami pa statut navaja zastopanje stranke v pravnem prometu, pripravo finančnega načrta in finančnega poročila stranke, zagotavljanje organizacijskega, strokovnega in administrativnega delovanja stranke, skrb za izvrševanje sklepov organov stranke, skrb za razvoj in vodenje registra članstva.

Marolt, ki naj bi sicer veljal za človeka iz kroga finančnega ministra Boštjančiča, je funkcijo generalnega sekretarja največje vladne stranke zasedel po tistem, ko je s položaja marca letos odstopila Vesna Vuković. Pred tem je služboval kot direktor Kontrole zračnega prometa. Po poročanju medijev pa naj bi se zdaj tja tudi vračal, in sicer na delovno mesto pomočnika direktorja.

Za STA je Marolt navedel, da je razpis za to delovno mesto še odprt. Če se bo nanj prijavil, o izboru ne bo odločal sam. Odločitve o prijavi na razpis sicer še ni sprejel.

Še pred službovanjem v Kontroli zračnega prometa je sicer Marolt po dolgoletni karieri v nekdanjem nacionalnem letalskem prevozniku Adria Airways vodil Agencijo za civilno letalstvo, na ministrstvu za finance pa je v tem mandatu nekaj časa opravljal naloge generalnega sekretarja.

Priporočamo