Torkovo sporočilo za javnost dopušča domnevo, da ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel izgublja zaupanje v ključnega sodelavca, odgovornega za izvedbo naložb v zdravstvo. »Ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel je od direktorja urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu dr. Tomaža Pliberška zahtevala, da ji še danes predloži vso relevantno dokumentacijo o širitvi oddelka za onkologijo UKC Maribor in odkupa stanovanj na Masarykovi 24 in 26. Po pregledu dokumentacije bo do konca tedna sprejela nadaljnje odločitve,« je zapisalo zdravstveno ministrstvo.

50.000 € znašajo okvirni mesečni dodatni stroški obratovanja gradbišča mariborske onkologije, ki jih bo ministrstvu za zdravje zaračunal GH Holding.

13 mesecev bo gradbišče obratovalo dlje, kot je bilo sprva predvideno.

Še pred dvema tednoma, med obiskom Maribora, je ministrica zagovarjala Pliberška in trdila, da se je v tem projektu »potrudil po svojih najboljših močeh«, čeprav je bilo že tedaj nesporno, da je bil spor s stanovalci Masarykove nepotreben. Posledično bi bilo mogoče preprečiti enoletno zamudo pri izvedbi 65-milijonske naložbe v širitev oddelka za onkologijo UKC Maribor.

Pop TV je ta teden citiral vsebino lanskega dopisa GH Holdinga, izvajalca gradbenih del na onkologiji. »Glede na to, da investitor, torej ministrstvo za zdravje, s stanovalci ni dosegel nobenega končnega dogovora in tudi ni realiziral napovedanih odkupov objektov, pričakujemo, da tokrat njihovo soglasje za izdajo gradbenega dovoljenja ne bo podano,« piše v dokumentu. »V tem primeru bo to močno vplivalo na našo zmožnost izpolnjevati pogodbene obveznosti, zaradi česar ministrstvo za zdravje pozivamo, da nemudoma, nujno pa še pred 25. oktobrom (2023, op. p.), zagotovi, da stanovalci Masarykove ne bodo povzročali težav pri izdaji gradbenega dovoljenja za drugo fazo.«

Hipotetični razplet bi projekt podražil za 2,3 milijona evrov

Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu (Unkiz), ki ga vodi Tomaž Pliberšek, takšnega negativnega scenarija ni preprečil, možnost odkupa je celo vztrajno aktivno onemogočal. Stanovalci, ki se jim gradi stolpnica le 36 centimetrov stran od njihovih balkonov, so se uspešno pritožili na decembra lani izdano gradbeno dovoljenje. Leto dni po začetku nadgradnje matičnega poslopja je ministrstvo v celoti odpravilo gradbeno dovoljenje za drugo fazo in zadevo vrnilo upravni enoti v ponovno odločanje. Gradnja stolpnice se zato ni mogla začeti, gradbišče je obstalo za 13 mesecev.

Pop TV je poročal še o dokumentaciji Družbe za razvoj infrastrukture (DRI), iz katere izhaja, da je zaradi zamude pri širitvi mariborske onkologije nastalo za več kot 2,3 milijona evrov dodatnih stroškov, ker ministrstvo za zdravje ni pravočasno odkupilo stanovanj na Masarykovi. DRI je bil od lanske pomladi pooblaščen za odkup stanovanj in je že pripravil osnutke kupoprodajnih pogodb. Vendar je Pliberšek to pooblastilo preklical, tik preden bi stanovalci dobili konkretne ponudbe, je poročal časnik Večer.

Omenjeni 2,3-milijonski znesek je hipotetičen. Toliko bi stalo, če bi se uresničil scenarij, po katerem bi morali spremeniti projekt širitve in nadgradnje mariborske onkologije. Po njem bi se (začasno) odpovedali drugi fazi, ki zajema gradnjo stolpnice, s tremi etažami nadgrajeno matično poslopje pa preuredili in dokončali tako, da bi postalo začasno uporabno. Tak razplet zdaj ni več relevanten, saj je ministrstvo za zdravje v ponovljenem postopku pridobilo gradbeno dovoljenje za gradnjo sedemnadstropne stolpnice.

Gradnja pa se bo zagotovo podražila vsaj za slabih 700.000 evrov. Izvajalec gradbenih del, podjetje GH Holding, je namreč že najavil zahtevek zaradi 13-mesečnega podaljšanja obratovanja gradbišča. V podjetju, ki ga vodi Blaž Miklavčič, so sprva predvidevali, da bodo mesečni stroški, ki so jim bili povzročeni zaradi zamude pri izvedbi, dosegali 90.000 evrov. Po novih preračunih so znesek znižali na dobrih 50.000 evrov na mesec.

Predvideni znesek na računu GH Holdinga v vsakem primeru presega razliko v ceni, ki jo stanovalci Masarykove 24-26 pričakujejo za odkup stanovanj na podlagi strokovne cenitve, za vseh 14 stanovanj se namreč giblje med 300.000 in 500.000 evri. Povedano drugače: če bi Pliberšek lani sprejel ponudbo stanovalcev, se ne bi zgodil 13-mesečni zamik pri gradnji, skupni stroški gradnje onkologije bi bili nižji, pacienti pa bi se morali dobro leto manj zdraviti v začasnih prostorih sredi gradbišča.

Bistvena razlika med dokončnim in pravnomočnim dovoljenjem

Če bi šlo vse po prvotnih načrtih, bi junija prihodnje leto izpeljali selitev bolnikov in zaposlenih v prenovljene prostore. Rok dokončanja onkologije so pristojni zdaj premaknili na september 2026. V začetku oktobra, med obiskom UKC Maribor, je premier Robert Golob trdil, da se izvedba projekta ne more več zaplesti. »Imamo pač takšno zakonodajo, da se lahko vsak, ki je sosed, upravičeno pritoži. Izkoristili so vse možnosti, ki so bile na razpolago, da so se pritoževali na že pridobljeno gradbeno dovoljenje. Danes so možnosti, da ustavijo gradnjo, izčrpane. O tem smo se prepričali. Gradbeno dovoljenje je dokončno, ne glede na odkup stavbe,« je rekel.

Izjava Goloba je bila zavajajoča: gradbeno dovoljenje je resda dokončno, a ni pravnomočno, kar je bistvena razlika. Stanovalci Masarykove 24-26 imajo zato pravico sprožiti upravni spor. Če do 26. oktobra ne bodo dobili zadovoljive ponudbe za odkup stanovanj, bodo spor zagotovo sprožili, nam je včeraj napovedal pooblaščenec skupine etažnih lastnikov, odvetnik Robert Berkovič.

Nekje država skopari, drugje meče denar skozi okno

»Gradbeno dovoljenje bomo izpodbijali, ker ni bila predhodno izvedena študija vplivov gradnje na stanovanjski objekt,« je napovedal Berkovič in opozoril na nedavno sesutje strehe telovadnice mariborske škofijske gimnazije. »Nihče si ne želi, da bi se zaradi vibracij na gradbišču zgodilo kaj podobnega tudi na Masarykovi,« je dodal. Če bi se upravni spor razpletel pritožnikom v prid, bi mariborska onkologija postala črna gradnja in ne bi mogla dobiti uporabnega dovoljenja. Pogajanja o odkupu stanovanj se medtem nadaljujejo. Unkiz ne popušča pri odkupnih cenah. »Je pa pripravljena popustiti ena izmed stanovalk,« je razložil pooblaščenec, »ceno kvadratnega metra je z 2150 evrov spustila na 2000 po kvadratu plus 36-odstotni pripadajoči pribitek za dobrovoljnost. Odgovora Unkiza na ponudbo še ni dobila. Neverjetno je, kako ministrstvo pri enih zadevah nerazumno skopari, pri drugih pa denar meče skozi okno.«

Vse dražja prenova glavne stavbe UKC Ljubljana

Nezadržno se draži tudi prenova glavne stavbe UKC Ljubljana. Ker je ministrstvo za zdravje na zahtevo UKC spremenilo projekt prenove osmih dvigal, se je vrednost glede na osnovno pogodbo z 1,75 milijona evrov povečala na 3,25 milijona evrov (z DDV) ali za 86 odstotkov, so poročale Finance. V spremenjenem projektu bodo dvigala vozila nadstropje višje, imela bodo dvojne prehode dvigal v pritličju, jaški bodo tudi protipotresno ojačani. Vrednost prenove glavne stavbe se je zaradi sklenitve dveh aneksov dvignila s 103,4 milijona evrov na trenutnih 109,4 milijona evrov z DDV. Znesek bo za približno pet milijonov evrov narasel še zaradi naknadne izvedbe protipotresne prenove.

Priporočamo