Do 1. junija Pirati zbirajo podpise za vložitev predloga novele zakona o lokalnih volitvah, s katerim bi uvedli omejitev županskih mandatov na največ dva zaporedna mandata. Po lastnih navedbah so doslej zbrali že dve tretjini od potrebnih 5000 podpisov. Do konca meseca jim bodo na terenu pri zbiranju podpisov pomagali v Levici, kjer se prav tako zavzemajo za spremembe na lokalni ravni. Glavni argumenti pobudnikov so zmanjšanje klientelizma in korupcije na lokalni ravni ter krepitev demokracije, ki jo ogroža prevelika akumulacija moči obstoječih županov.

Povečati aktivno participacijo ljudi

»Pri ponavljajočih mandatih se krepita korupcija in klientelizem. Mesta začnejo dejansko obvladovati ozke elite, ki so med seboj povezane. Temu se ne moreš izogniti, tudi če si župan z najboljšimi nameni na svetu,« je dejala poslanka Levice Nataša Sukič. Dodala je, da so posledice sedanje ureditve vidne v prestolnici: »V Ljubljani ne pomnimo, da bi imeli ob ključnih vprašanjih kakšen občinski referendum, prav tako nimamo zaresnega participativnega proračuna. Ljudje ne soodločajo o ključnih zadevah.« Vodja svetniškega kluba Levice v ljubljanskem mestnem svetu Urška Honzak je pristavila, da se ti župani hitro prelevijo v »šerife«, in izpostavila, da so jih v zadnjem času v Ljubljani najbolj zmotile odločitve glede posegov v okolje.

»Ko je župan dlje časa na oblasti, ima na volitvah nepošteno prednost pred drugimi,« je poudaril tudi sekretar Piratov Jasmin Feratović. Opozoril je, da človek, ki je dolgo na oblasti, prevzame občinske strukture in si podredi mestni ter nadzorni svet. »Vlada, kot da je občina njegov podaljšek,« je dejal. Sekretar Piratov je danes pred mestno hišo izrazil zadovoljstvo, da so se njihovemu predlogu pridružili v Levici, hkrati pa je omenil tudi težave, na katere so naleteli pri zbiranju podpisov na terenu, zlasti glede delovanja upravnih enot, ki imajo prostore v isti stavbi kot občina. »Tam so dejansko sovražno nastrojeni do naših zbiralcev. Marsikje so nas poskušali pregnati, od nas so zahtevali razna dovoljenja, ki pa jih, na primer, niso zahtevali med parlamentarnimi in predsedniškimi volitvami.«

Opozicija predloga ne podpira

Feratović je še povedal, da so Pirati zaskrbljeni nad neodzivnostjo drugih dveh koalicijskih strank. V Gibanju Svoboda so nam sicer odgovorili, da se bodo do zakona opredeljevali, ko in če bo predložen v zakonodajno proceduro. »Socialni demokrati vnaprej ne zavračamo razprave o omejitvi mandatov, ne nujno samo županskih, da pretehtamo, ali lahko z omejitvijo in morda tudi spremembo dolžine mandata najdemo soglasje in boljše pogoje za delovanje lokalnih skupnosti in države. Navsezadnje je volja ljudi tista, ki odloča na vsakokratnih volitvah,« pa so odgovorili v SD. Proti omejevanju mandatov županov pa sta obe opozicijski stranki, SDS in NSi. »V tem trenutku ne vidimo razloga, zakaj bi dobremu in uspešnemu županu preprečevali, da nadaljuje svoje delo,« so sporočili iz Nove Slovenije.

Debata o omejitvi mandatov županov je sicer zimzelena in se praviloma obudi ob robu vsakokratnih lokalnih volitev. Na tehtnici se praviloma znajde vprašanje, kako smiselna je omejitev mandatov glede na to, da mandat traja štiri leta, zlasti večji projekti v občinah pa potrebujejo od ideje do realizacije vsaj dva mandata. Poleg tega se ob volitvah pogosto pokaže, da imajo številne občine težave s pridobivanjem kandidatov; na nedavnih lokalnih volitvah so v kar 51 občinah premogli le enega županskega kandidata. Nekateri pa so prepričani, da bi bilo treba razmišljati predvsem v smeri, kako narediti politične funkcije bolj privlačne, da bi zajezili upadanje števila kandidatov na volitvah. 

Priporočamo