Mladi s stalnim ali začasnim bivališčem v Mestni občini Ljubljana bodo ponovno imeli priložnost kandidirati za najem stanovanj Javnega stanovanjskega sklada MOL. Ta je objavil četrti javni razpis za dodelitev namenskih stanovanj v najem mladim, ki so starejši od 18 let, niso pa še dopolnili 30 let. Razpis je odprt do vključno 17. oktobra, na voljo pa je 75 stanovanj.

Na prvih dveh razpisih za mlade je sklad razpisal po 30 stanovanj. Tudi na tretjemu je sprva nameraval razdeliti 30 stanovanj, a je naknadno število stanovanj povečal na 60 zaradi skladovih novogradenj in zmožnosti, je ob žrebu mladih najemnikov marca lani pojasnil direktor sklada Sašo Rink. Na letošnjem razpisu je 25 stanovanj namenjenih mladim posameznikom, 25 mladim parom in 25 mladim družinam. Pri skladu smo želeli preveriti, kako to, da so letos razpisali toliko več stanovanj za mlade, vendar odgovorov še nismo prejeli.

Do stanovanj bodo upravičeni mladi, ki bodo poleg starostnega izpolnjevali še nekatere druge razpisne pogoje. Biti morajo državljani Republike Slovenije, v Ljubljani morajo imeti šest let prijavljeno stalno ali začasno bivališče (ni nujno, da gre za neprekinjeno bivanje), prosilec in ožji družinski člani ne smejo presegati niti dohodkovnega niti premoženjskega cenzusa. Za denimo dvočlansko gospodinjstvo je zgornja dohodkovna meja 3612,8 evra mesečnega neto dohodka. Hkrati premoženje omenjenega dvočlanskega gospodinjstva ne sme presegati 25.696 evrov.

230 upravičencev se je na tretjem razpisu za mlade potegovalo za 60 stanovanj.

 

Če bo upravičencev več kot stanovanj, bo odločal žreb

Če bo tako kot na prejšnjih treh razpisih upravičencev do stanovanj več, kot je razpisanih stanovanj, bo o dodelitvi odločil žreb. Ta bo kot doslej javen, žreb pa bo potekal za vsako od treh skupin upravičencev posebej. Na tretji javni razpis je sklad prejel 333 prošenj, pri čemer je bilo do stanovanja upravičenih 233 prosilcev, je na lanskoletnem žrebu povedal Rink. Največ je bilo vlog samskih (109), najmanj pa vlog družin (52).

Upravičenci, ki bodo izbrani na razpisu, bodo za pridobljena stanovanja plačevali neprofitno najemnino. »Za povprečno stanovanje v izmeri 45 kvadratnih metrov znaša mesečna neprofitna najemnina, izračunana na podlagi zdaj veljavnih predpisov, približno 230 evrov,« je razvidno iz razpisa. Višina neprofitne najemnine se bo letno usklajevala z rastjo cene življenjskih potrebščin. Sklad bo najemne pogodbe z izbranimi upravičenci sklepal za nedoločen čas. Velja omeniti, da je na prvih dveh razpisih sklad stanovanja mladim oddajal za obdobje deset let, od tretjega razpisa pa tudi z mladimi sklepa pogodbe za nedoločen čas.

Plačati morajo upravno takso

Mladi prosilci morajo ob oddaji vloge na Javni stanovanjski sklad MOL plačati upravno takso 22,6 evra. Prosilci, ki so se znašli v slabih premoženjskih razmerah, lahko zaprosijo za oprostitev plačila takse. Do oprostitve so upravičeni tisti, ki jim denarna pomoč predstavlja edini vir preživetja po predpisih socialnega varstva, prejemniki varstvenega dodatka in prejemniki nadomestila za invalidnost. V tem primeru morajo priložiti ustrezno dokazilo o težkih razmerah. 

Priporočamo