Mestna občina Ljubljana je po podatkih oddelka za zdravje in socialno varstvo lani objavila tri razpise za podelitev skupno petih programov splošne oziroma družinske medicine, saj kadrovsko podhranjeni Zdravstveni dom (ZD) Ljubljana teh dodatnih programov ni mogel prevzeti. Na prvi razpis so aprila lani prejeli le eno popolno ponudbo, na podlagi katere so oddali en program. »Koncesionarje za preostale štiri programe smo želeli pridobiti z javnim razpisom septembra, a se je nanj prijavila le ena ponudnica, pa še ta je svojo ponudbo naknadno umaknila,« so povedali na oddelku za zdravje in socialno varstvo, ki ga vodi Tanja Hodnik.

Tretji razpis še ni zaključen, a jasno je, da je bilo zanimanje tokrat nekoliko večje. Hodnikova je v torek povedala, da so prejeli pet prijav za razpisane koncesije za družinske zdravnike. Pred zaključkom postopka ni želela komentirati, kdo so prijavljeni. Zato še ni znano, ali se za koncesijo poteguje kateri od družinskih zdravnikov, ki so v zadnjem času zapustili ZD Ljubljana. Oddati želijo tudi koncesijo za pediatrijo, za kar so prejeli eno prijavo.

Trije koncesionarji niso
opravljali dežurstev

Župan Zoran Janković je na novinarski konferenci poudaril, da plače v ZD Ljubljana ne morejo konkurirati tistim, ki jih zdravniki za opravljanje enake dejavnosti dobijo pri koncesionarjih. Janković je ocenil, da je razlika v plači okoli 700 evrov neto v korist dela pri koncesionarju. Poudaril je, da je občina lani in predlani ministrstvo za zdravje zaprosila za povišanje plač 18 zdravnikom. Predlagali so povišanje za od dva do pet plačnih razredov. »Enajst zahtevkov je bilo zavrnjenih, od teh je potem sedem zdravnikov zapustilo zdravstveni dom,« je povedal Janković.

Po županovem mnenju se nekateri družinski zdravniki odločijo za koncesijo ali delo v drugem javnem zavodu tudi zato, ker lahko na novo opredelijo manj pacientov, kot jih imajo trenutno v zdravstvenem domu. Tako so manj delovno obremenjeni. Na občini smo preverjali, ali imajo podatek, koliko osebnih zdravnikov, ki so bili najprej zaposleni v ZD Ljubljana, je pozneje postalo koncesionarjev, vendar na odgovore še čakamo. Prav tako čakamo na odgovor, ali občino skrbi uhajanje zdravnikov v zasebno sfero in ali imajo vzvode, da ta proces pri razpisovanju koncesij nekako preprečijo.

Trem koncesionarjem
zadnje opozorilo

Janković je še razkril, da so zaključili postopek preverjanja, koliko od 27 obstoječih koncesionarjev ne spoštuje koncesijske pogodbe in se ne vključuje v dežurstvo na splošni nujni medicinski pomoči ZD Ljubljana. Ugotovili so, da dežurstev niso opravljali trije, ki jim je občina poslala zadnji poziv k izpolnitvi pogodbene zaveze. Če tega ne bodo storili, jim bo odvzela koncesijo.

To pa ne pomeni, da vseh preostalih 24 koncesionarjev opravlja dežurstva na ljubljanski urgenci. V občinskem oddelku za zdravje in socialno varstvo so nam povedali, da nekateri koncesionarji zaradi različnih omejitev, kot je starost ali bolezen, niso dolžni opravljati dežurstev. Koliko koncesionarjev iz Ljubljane je lani sodelovalo pri dežurstvih, niso povedali. Posredovali so nam podatek, da se je lani v dežurstvo na splošni nujni pomoči poleg zdravnikov iz ljubljanskega zdravstvenega doma vključevalo še 37 zunanjih zdravnikov in tudi nekaj specializantov. Glede na področje, ki ga pokriva ljubljanska urgenca, se morajo po podatkih ZD Ljubljana v dežurstva vključevati zdravniki iz Študentskega zdravstvenega doma, Železniškega zdravstvenega doma, ZD Medvode, koncesionarji iz Ljubljane ter občin Dobrova - Polhov Gradec, Horjul, Velike Lašče, Ig, Brezovica, Medvode, Škofljica, Dol pri Ljubljani in Vodice. 

Priporočamo