Predsednik stranke Nova Slovenija (NSi) Matej Tonin je na volilnem kongresu še tretjič prejel visoko podporo, kljub temu da na volitvah leta 2018 ali letošnjih niso dosegli zastavljenih ciljev. Ker vodenje stranke v minulih mesecih ni bilo postavljeno pod vprašaj, je kongres krščanskih demokratov potekal v znamenju priprav na predsedniške in lokalne volitve. Matej Tonin v nagovoru okoli 500 delegatov ni napovedoval zmage, je pa začrtal smer delovanja, to je, da se bodo razvijali v moderno stranko, ki da se ne bo sramovala temeljnih vrednot. »Pri vrednotah se bomo opirali na štiri temeljne vrednote krščanske demokracije, to so svoboda, pravičnost, varnost in človekovo dostojanstvo,« je dejal Tonin.

Predsednik NSi meni, da lahko postanejo edina prava alternativa, ko bodo nastale primerne okoliščine in bo napočil čas »za veliko zmago«, to pa lahko dosežejo le, če bodo verjeli, da se to lahko zgodi. V komentarju aktualnopolitičnih razmer je očitno, da NSi gradi svojo identiteto na nasprotovanju politiki stranke Levica. Glede informacij, da se je vodstvo stranke v minulih dneh in tednih začelo sestajati z vodilno stranko v državi, Gibanjem Svoboda, na drugi strani pa se je Matej Tonin javno prepiral s predsednikom sestrske stranke SDS Janezom Janšo, pa je predsednik NSi dejal: »Ne delamo za Goloba niti za Janšo, delamo za Slovenijo in za njene ljudi. Nova Slovenija se ne pogaja z Golobom o vstopu v vlado. Prav tako nas ne zanima opozicijska parola 'kolikor slabše za vlado, toliko boljše za nas'.« Zato pričakuje, da bo po njih padalo z leve in desne, zaradi česar da bodo postavljeni pred marsikatero hudo preizkušnjo, a Tonin verjame, da »bolj ko nas bodo tepli, bolj bomo prepričani, da smo na pravi poti«.

Na kongresu so poleg volitev predsednika stranke, na katerih je Matej Tonin prejel 96,2 odstotka oddanih glasov, volili člane izvršilnega odbora stranke. Največji delež podpore je prejel vodja poslanske skupine Jožef Horvat (70 odstotkov), sledili so poslanka Iva Dimic, župan Rogatca Martin Mikolič, David Klobasa, Katja Berk Bevc in poslanec Aleksander Reberšek.

Priporočamo