V Portorožu še v torek poteka dvodnevna klavzura stranke NSi. Tradicionalni letni posvet vodstva krščanskih demokratov je tokrat posvečen tako razmeram po nedavnih poplavah kot načrtom za jesen. Na mizi so tudi priprave na evropske volitve, pri čemer se zastavlja vprašanje, ali se bo za vnovično kandidaturo odločila aktualna evropska poslanka NSi Ljudmila Novak. Za zaprtimi vrati se po poročanju Dela stranka pogovarja tudi z nekdanjim predsednikom SD Igorjem Lukšičem, pri čemer v NSi pravijo, da so tudi v preteklih letih na klavzure vodstva stranke vabili različne sogovornike, ki ne sodijo v njihov politično-ideološki mehurček, kar naj bi pripomoglo k realnejši samorefleksiji.

V NSi so sicer v ponedeljek zaključili evidentiranje kandidatov za prihajajoče evropske volitve. Med evidentiranimi kandidati je tudi aktualna evropska poslanka Ljudmila Novak, kar pa še ne pomeni, da se bo za kandidaturo tudi odločila. Odločitev o tem naj bi bila znana, ko bo stranka prejela odgovor o morebitnem sodelovanju z drugimi strankami ali listami. Med evidentiranimi kandidati sta tudi aktualna poslanca NSi Janez Cigler Kralj in Jernej Vrtovec ter predsednik stranke Matej Tonin.

Prenoviti želijo slovensko desnico

Tonin je k oblikovanju skupne kandidatne liste za evropske volitve povabil tudi SLS in Platformo sodelovanja pod vodstvom poslanca SDS Anžeta Logarja, ker da bi tako nadaljevali »prenovo slovenske desnice« in začrtali pot k oblikovanju »prepričljive alternative«, ki bi po parlamentarnih volitvah leta 2026 omogočila oblikovanje trdne desnosredinske vlade. O potrebi po prenovi je pred časom za Dnevnik spregovoril tudi ustavni pravnik in član NSi dr. Janez Pogorelec. »Že nekaj let opozarjam, da Janša odganja sredinske volilce na levo. Njegov krog radikalnejših volilcev na tak način vedno ostaja bolj ali manj nedotaknjen, trpimo pa zmernejši, saj sredinski volilci ne želijo dati glasu nekomu, ki bi ta glas odnesel Janši, in glasujejo bolj levo, kot bi sicer,« je dejal junija.

V NSi so po prvem dnevu klavzure vodstva navedli, da odločitev o sodelovanju s potencialnimi partnerji v boju za sedeže v evropskem parlamentu pričakujejo najkasneje v začetku oktobra. Takrat je pričakovati tudi končno odločitev o možnosti ponovne kandidature Ljudmile Novak. Slednja je namreč že dejala, da je na morebitni skupni listi z Logarjem ne bo. Logarjeva tesna sodelavka Romana Jordan pa je za Žurnal24 povedala, da možnosti sodelovanja z NSi ne izključujejo, o čemer pa naj bi šele razpravljali.

V vrstah krščanskih demokratov so si ob tem enotni, da bodo evropske volitve prihodnje leto, tudi v luči nepredvidljivih geopolitičnih razmer, ene pomembnejših, zato kot ključno ocenjujejo, da se nanje podajo z najboljšimi možnimi kandidati. Na dvodnevnem posvetu vodstva opozicijske NSi v Portorožu se, kot rečeno, pogovarjajo tudi o vladnih ukrepih za odpravo posledic nedavnih poplav, pri čemer so v stranki kritični do njihove učinkovitosti. Zadržani so tudi do tega, da se ob tem obeta zastoj oziroma zamik nekaterih drugih projektov. Strankini poslanci so sicer doslej podprli tako novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč kot tudi interventni zakon z nujnimi ukrepi za odpravo posledic in pomoč prizadetim v avgustovskih poplavah. Slednjega so zaradi dodatne obdavčitve gospodarstva, najemnin in dividend, kot pravijo, podprli »s stisnjenimi zobmi«.

Priporočamo