Novomeška Krka je glede na danes predstavljene še nerevidirane rezultate tudi lani poslovala rekordno. Prodajo je v primerjavi z letom prej povečala za desetino, na 1,717 milijarde evrov, čisti dobiček pa je kar za 17 odstotkov večji in znaša 361 milijonov evrov. »Ti odlični rezultati za nas niso presenečenje. Podobne smo napovedali že jeseni,« je zadovoljen predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič. »Leto je bilo zelo pestro, imeli smo covid, zgodil se je 24. februar. Krka se je temu uspešno prilagajala,« je dejal.

Lansko prodajo je Krka povečala na vseh svojih trgih, tudi v vzhodni Evropi, ki je z več kot 36-odstotnim deležem v celotni prodaji njen največji trg, Ruska federacija pa Krkino največje posamično tržišče. Prodaja v vzhodni Evropi je glede na leto prej zrasla za 14 odstotkov, na dobrih 623 milijonov evrov. Samo v Ruski federaciji je vrednost prodaje znašala 387 milijonov evrov, kar je 16-odstotni porast glede na leto 2021. Rusko-ukrajinska kriza tako ni bistveno vplivala na Krkino poslovanje, razen nihanja vrednosti rublja, ki je bilo v lanskem letu precej izrazito, a se je vendarle izteklo za Krko ugodno in je prav tako vplivalo na Krkino dobro poslovanje v Rusiji.

Padec prodaje
v Ukrajini le za odstotek

Krka v svoji tovarni v Rusiji proizvede 70 odstotkov zdravil za ruski trg, ostalo tja pripeljejo iz Slovenije. »Ob tem se pogosto poraja vprašanje, ali glede na vzpostavljene sankcije zahoda lahko dobavljamo zdravila ruskemu trgu. Seveda jih lahko, saj so zdravila izvzeta iz sankcij. Poleg tega tudi deklaracija o človekovih pravicah govori o tem, da mora dobava zdravil potekati ne glede na razmere. Sprememb v poslovanju glede na prejšnja leta, razen nekoliko spremenjenega načina delovanja, tako ne beležimo,« je dejal Colarič. »Tudi v Ukrajini poslujemo normalno, zdravila dobavljamo po običajnih poteh. Tam zaposlujemo tristo sodelavcev, vsi so ukrajinski državljani. Na marketinško-prodajnem področju kljub spremenjenim razmeram delajo enako kot prej. Zgolj enoodstotni padec prodaje v Ukrajini je tako v danih razmerah lep uspeh.«

Colarič je izpostavil tudi najmanjšo Krkino prodajno regijo, to so čezmorski trgi, kjer je lani s prodajo ustvarila 66 milijonov evrov prometa, kar predstavlja 23 odstotkov več kot v letu prej. Prvič so zabeležili tudi dvomestno vrednost prodaje na Kitajskem; znašala je 13 milijonov evrov.

Še letos gradnja obrata v Krškem

Za naložbe je Krka lani namenila 106 milijonov evrov in zaključila kar nekaj pomembnih investicij. Med drugim je v svojo največjo naložbo v zgodovini Notol 2, kjer proizvaja tablete in kapsule, vgradila več visokoavtomatiziranih in robotskih pakirnih linij. V obrat, ki stoji na matični lokaciji, je skupaj z opremo vložila že 259 milijonov evrov. Letos bo za naložbe namenila 130 milijonov evrov. V Krškem pričakujejo začetek gradnje razvojnega centra in nato še Sinteze 2, obrata za razvoj in proizvodnjo učinkovin; naložba je ocenjena na 163 milijonov evrov. Gradbeno dovoljenje je že pravnomočno, čakajo le še na pravnomočnost okoljevarstvenega soglasja, ki jo pričakujejo še v prvem kvartalu, takoj zatem pa bi se gradnja lahko začela. Po Colaričevih napovedih naj bi trajala štiri leta. V obstoječem obratu Sinteza 1 v Krškem že zaposlujejo okoli sto ljudi, v bodočem obratu, ki bo poleg obstoječega, pa bo delo postopoma dobilo več sto ljudi.

Za letošnje leto Colarič napoveduje povečanje prodaje na 1,755 milijarde evrov in čisti dobiček okoli 300 milijonov evrov, kar je sicer manj od lanskega in predlanskega. Kot pojasnjuje, znaša načrtovani dobiček okoli 300 milijonov evrov predvsem zato, ker je težko napovedati, ali bodo tečajne razlike, ki so bile lani pozitivne, prinesle tak rezultat tudi v letu 2023. 

Priporočamo