Predsednik vlade Robert Golob je v državni zbor poslal predlog o imenovanju Franca Propsa za ministra za javno upravo in predlog o imenovanju Jožeta Novaka za ministra za naravne vire in prostor – in torej ne Jureta Lebna, ki je bil po naših zanesljivih informacijah še v četrtek zvečer kandidat za to mesto. Za ministra za kmetijstvo naj bi Golob v začetku prihodnjega tedna predlagal Vojka Adamiča, saj naj bi bil slednji trenutno v tujini in tako ne more podpisati potrebnega soglasja k predlogu o imenovanju.

Franc Props, kot smo v Dnevniku že pisali, je bil večino kariere zaposlen v ljubljanskem podjetju SPL, ki upravlja stanovanjske soseske. Tam se je zaposlil leta 1984, od leta 2011 do 2019 je bil generalni direktor družbe. Vmes se je za kratek čas presedel v kabinet ministra za okolje in prostor in pozneje na mesto vršilca dolžnosti direktorja Inštituta za vode. Po dokončnem odhodu iz SPL se je zaposlil kot načelnik upravne enote Litija in tam ostal, dokler ni bil na lanskih parlamentarnih volitvah izvoljen za poslanca na listi Gibanja Svoboda. Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani ekonomist z magisterijem iz organizacije in poslovodenja. »Franc Props zelo dobro pozna delovanje državne uprave,« so pripisali v premierjevem kabinetu.

Jože Novak je kratek čas, odkar je tehnična ministrica Alenka Bratušek, državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor. Ne prvič v karieri – državni sekretar je bil tudi v prejšnjih letih, ko se je ta resor imenoval ministrstvo za okolje in prostor. Bil je direktor zavoda za prostorsko planiranje in pozneje Stanovanjskega sklada Republike Slovenije, pa predsednik uprave Imosa Holdinga in direktor projekta stanovanjsko-poslovnega naselja Unipark Ljubljana. Na ministrstvu za finance, kamor se je iz zasebnega sektorja vrnil pred dobrimi petimi leti, je bil vodja projekta prenove sistema obdavčitve nepremičnin. Množično vrednotenje nepremičnin naj bi bilo podlaga za davek na nepremičnine, ki pa ni nikoli zaživel. Preden je bil pod vlado Roberta Goloba imenovan za državnega sekretarja, je delal v sektorju za prostorsko in tehnično pripravo projektov pri družbi DRI upravljanje investicij. »V funkciji državnega sekretarja aktivno sodeluje s službo vlade za obnovo po poplavah in plazovih,« so pripisali v kabinetu predsednika vlade. Novak je tudi prejemnik nagrade za življenjsko delo Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Po izobrazbi je diplomirani inženir krajinske arhitekture.

Preteklo breme je bilo verjetno preveč obremenjujoče za Jureta Lebna. Nedavno je namreč komisija za preprečevanje korupcije ugotovila, da je v času, ko je bil državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo, kršil integriteto pri obravnavi vloge za javno-zasebno partnerstvo za Letališče Edvarda Rusjana Maribor. Kaj je predsednik komisije za preprečevanje korupcije Robert Šumi povedal o morebitnem Lebnovem imenovanju, si lahko preberete v jutrišnjem intervjuju, ki ga objavljamo v prilogi Objektiv.

Priporočamo