Kot izhaja iz informacij, dostopnih na spletu, je v Sloveniji mogoče najeti kajak za spust po divjih in mirnih rekah ter za veslanje po jezerih in morju. Na brzicah Soče, Save, Savinje, Krke in Kolpe je veslanje v kajaku bolj razburljivo doživetje, ena izmed bolj zanimivih in posebnih izkušenj pa je avantura s kajakom v podzemlju Pece.

Za veslanje po mirnejših slovenskih rekah, jezerih in morju pa na portalu Slovenia.info priporočajo kanu, ki omogoča hitro in okretno vožnjo. Zelo priljubljena je vožnja s kanujem skozi Ljubljansko barje in Ljubljano po Ljubljanici, od Žužemberka po reki Krki in po reki Muri. Kanu je mogoče najeti tudi na Bohinjskem, Velenjskem in Zbiljskem jezeru.

Soteskanje in kanjoning najpopularnejša

Med priljubljena adrenalinska doživetja na vodi spada tudi soteskanje oziroma kanjoning, ki je še posebej priljubljeno v dolini Soče. Gre za aktivnost, ki se odvija v kanjonih oziroma koritih in soteskah gorskih rek in vključuje aktivnosti kot so plavanje, drsenje in skakanje v tolmune ter plezanje po slapovih. Na Soči pa je priljubljen tudi spust z rafti. Adrenalinski spusti v spremstvu vodnika so mogoči še na zgornjem delu reke Save, na štajerski reki Savinji, na Kolpi v Beli krajini in na dolenjski reki Krki.

Odlične razglede medtem ponuja jadralno padalstvo ali tandemski skok s padalom iz letala, ki poleg adrenalinske izkušnje omogočata tudi ogled slovenske pokrajine. Ena izmed priljubljenih destinacij za jadralno padalstvo je nad Blejskim jezerom, številni jadralni padalci pa izberejo tudi dolino Soče ali Kranjsko Goro.

Adrenalinsko doživetje v zraku pa je mogoče tudi s spustom po jeklenici (zipline).

Najdaljša neprekinjena jeklenica za spust v Sloveniji je s 1260 metri v Črni na Koroškem. Najstrmejša jeklenica je medtem v Planici, kjer ob 566 metrov dolgemu spustu v le nekaj sekundah dosežete hitrost do 85 kilometrov na uro. V zipline parku na Kaninu pet jeklenic ponuja 3200 metrov adrenalina 1300 metrov nad morsko višino. Zipline parka nad kanjonom Učja in nad Savo dolinko sicer sodita med najdaljše v seštevku adrenalinske vožnje, saj nudita po okoli štiri kilometre jeklenic.

 

Priporočamo