Njihovi člani bodo v svetu zbornice, ki je njen najvišji organ, zasedli kar 21 od 44 sedežev, kolikor jih pripada fizičnim osebam. Ali to pomeni, da bo zbornico naslednja štiri leta vodil Janšev favorit? Ne nujno. Fizične osebe, to so kmetje, imajo v 57-članskem svetu Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) 44 predstavnikov, dodatnih trinajst pa pravne osebe (kmetijske zadruge, kmetijska podjetja in verske skupnosti). Slednje so svoje svetnike izvolile že sredi prejšnjega tedna. Kar enajst novih članov sveta so za ta položaj predlagale župnije in škofije, le dvema se je uspelo vanj prebiti na predlog kmetijskih podjetij. To sta Branko Virag, direktor družbe Panvita Kmetijstvo, in Robert Bonin, vodja kmetijske proizvodnje v podjetju Vinakoper. V svetu KGZS jima bodo poleg 44 kmetov družbo delali tudi trije župniki, pastoralni pomočnik pri celjski škofiji, upravnik gozdov ljubljanske nadškofije, gozdar v Beneficiju, podjetju novomeške škofije …

Verske organizacije se na vsakokratne zbornične volitve odlično pripravijo, zato njihovi predstavniki zadnja leta zasedejo glavnino od trinajstih svetniških mest, ki pripadajo pravnim osebam, in imajo tudi velik vpliv na izvolitev predsednika zbornice, ki je daleč najmikavnejša funkcija te največje kmetijske nevladne organizacije. Zanjo je bil pred tokratnimi volitvami še posebno velik interes, ki pa nikakor ni skladen z volilno udeležbo. V nedeljo je namreč na volišča prišlo le 10,17 odstotka volilnih upravičencev, kar je sicer bolje kot pred štirimi leti (8,63 odstotka), a še vedno zelo slabo.

Ta peščica volilcev je največ svetniških mandatov (kar 21 od 44) namenila Forumu za kmetijstvo in podeželje SDS, ki je število svetnikov povečal kar za 15. Rezultatsko je najbolj zgrmelo društvo Slovenska kmečka zveza (SKZ), ki za potrebe zborničnih volitev služi Slovenski ljudski stranki (SLS). Namesto dosedanjih petnajstih svetnikov bo SKZ poslej imela le tri. Eden njenih glavnih favoritov je bil Franc Bogovič, nekdanji dolgoletni župan Krškega, slovenski in evropski poslanec, nekaj časa tudi prvak SLS in kmetijski minister, ki pa se ni uspel uvrstiti v svet KGZS.

Izidi so, kakršni so. Treba jih je spoštovati. Si pa osebno ne želim, in verjetno nisem edini, da bi politični boj med strankama Gibanje Svoboda in SDS poslej potekal na plečih kmetov in KGZS.

Roman Žveglič, dosedanji predsednik kmetijske zbornice

Je prvi favorit Jože Podgoršek?

Že drugič zapored je na zborničnih volitvah spodletelo tudi kmetijskemu multipraktiku Petru Vrisku, prav tako članu SLS, ki je bil ob številnih drugih funkcijah v kmetijstvu prvih osem let (2000–2008) po njenem zagonu tudi predsednik kmetijske zbornice. Vrisk bi nadvse rad sprejel še tretji predsedniški mandat, a se mu ne uspe uvrstiti niti v svet zbornice, da bi lahko znova kandidiral za to funkcijo. Njegova Kmečka lista, ki je vrsto let kraljevala na zborničnih volitvah, bo imela po novem zgolj enega svetnika.

Prepričljivi zmagovalec kmečkih volitev pa je, kot rečeno, Forum za kmetijstvo in podeželje SDS. Od lanskega avgusta ga vodi bivši kmetijski minister Jože Podgoršek, ki je v preteklosti simpatiziral s kar nekaj drugimi političnimi strankami (SLS, SD, DeSUS, Nova Slovenija), za zbornične volitve pa ga je posvojil še Janez Janša. Podgoršek je za člana sveta KGZS uspešno kandidiral v ljubljanski volilni enoti; če bo postal kandidat SDS za predsednika zbornice, pa bo na ustanovni seji novega sveta, ki bo konec tega meseca, skoraj zagotovo imel vsaj enega izzivalca. Morda iz Društva slovenski kmet, ki je bilo z devetimi doseženimi svetniškimi mandati na tokratnih zborničnih volitvah druga najuspešnejša lista.      

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS), volitve v svet zbornice 2024, volišče Murska Sobota. Foto: Tatjana Pihlar

V nedeljo so kmetje volili svoje predstavnike v organe Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, katere obvezni člani so. Foto: Tatjana Pihlar

Volilce so cukali za rokav

Med poraženci nedeljskih volitev organov kmetijske zbornice je tudi njen dosedanji predsednik Roman Žveglič. Pred štirimi leti je za svetnika kandidiral na listi kmečkega sindikata, tokrat je ustanovil svojo listo in v večini volilnih enot z njo nastopil skupaj s sindikatom. Dobili so štiri svetnike (enega več kot leta 2020), in sicer v volilnih enotah Brežice, kjer je kandidiral tudi sam, Murska Sobota, Koper in Maribor. Je zadovoljen? »Ne najbolj. Pričakovali smo vsaj dva mandata več. Tam, kjer smo bili na terenu dejavni in smo volilce dobesedno pocukali za rokav in jih napotili na volišča, smo dosegli dobre rezultate. In kaže, da so v SDS to isto počeli do popolnosti,« je odvrnil Žveglič.

Da bo zmagovalec volitev Forum za kmetijstvo in podeželje stranke SDS, se je po njegovi oceni nakazovalo, ga je pa tako prepričljiva zmaga presenetila. Prav tako dejstvo, da so nekatere druge liste, denimo Slovenska kmečka zveza in Kmečka lista Petra Vriska, ki sta bili v preteklosti nepremagljivi, dobile tako malo svetniških mandatov. Omenjeni obe skupaj zgolj štiri. In kako naprej? »Izidi so, kakršni so. Treba jih je spoštovati. Si pa osebno ne želim, in verjetno nisem edini, da bi politični boj med strankama Gibanje Svoboda in SDS poslej potekal na plečih kmetov in KGZS. Zato se je vredno potruditi in potegniti ostro ločnico med politiko ter med interesi kmetijstva in podeželja,« meni Žveglič. Na vprašanje, ali to pomeni, da naj novi predsednik zbornice ne bo iz vrst SDS, je odvrnil: »Lahko je, vendar mora znati postaviti mejo med interesi stranke in kmetijstva. Vsi dosedanji predsedniki zbornice smo bili resda člani Slovenske ljudske stranke, toda tako Peter Vrisk kot tudi Ciril Smrkolj, Cvetko Zupančič in jaz sam smo to mejo postavili. Glede na to, da poznamo delovanje in način odločanja v SDS, se bojim, da bi bila v primeru izvolitve predsednika iz vrst SDS ta ločnica misija nemogoče.«

Drugače bo

Skoraj četrtstoletna zgodovina kmetijske zbornice kaže, da ni nujno, da člani njenega sveta za predsednika izvolijo kandidata zmagovalke volitev. »Res je in takšnega presenečenja ne izključujem niti tokrat,« je bil neposreden Roman Žveglič. Ocenjuje, da bi bilo nujno potrebno, da bi preostale liste, ki bodo imele predstavnike v svetu KGZS v novi sestavi, skupaj predlagale nekoga, ki se bo za predsedniški položaj pomeril proti kandidatu SDS.

Se vidi v tej vlogi? »Mislim, da ne. Prvi predsednik zbornice Peter Vrisk je to funkcijo opravljal dva mandata, njegov naslednik Ciril Smrkolj enega, Cvetko Zupančič nato zopet dva. Kaže, da se zgodovina ciklično ponavlja,« je svoj najverjetnejši odhod s predsedniškega mesta že po štirih letih napovedal Žveglič. In koga v prihodnje vidi na čelu kmetijske zbornice? »Na potezi je Društvo slovenski kmet, ki je mlajša generacija članov, da udejanji svoj predvolilni slogan Drugače bo,« je sogovornik vrgel rokavico mladim kmetom. 

Nova sestava sveta KGZS

Fizične osebe (začasni neuradni izidi)

Forum za kmetijstvo in podeželje SDS: Sonja Arlič, Matej Banovec, Jožef Čas, David Drofenik, Marko Gasser, Franc Grobnik, Edvard Jurjevec, Marjan Kljun, Franc Kos, Dominik Lenart, Janez Maroša, Mitja Pirc, Jože Podgoršek, Miloš Pohole, Matej Renko, Janko Rojko, Renato Šircelj, Radovan Štor, Miha Štular, Igor Vajda, Goran Živec. Društvo slovenski kmet: Bojan Cajhen, Robert Golc, Anja Kastelic, Gregor Kolar, Marko Kreft, Barbara Lombar Virant, Martin Mavsar, Primož Pevec, Matevž Pretner. Kmečko društvo Nova Slovenija: Janez Beja, Samoel Malnarič, Anka Miklavič Lipušček. Slovenska kmečka zveza: Ivan Brodnjak, Žiga Kršinar, Klemen Šavli. Društvo članov sindikata kmetov/Lista Roman Žveglič: Matej Kralj, Danilo Meolic, Bojan Protner, Roman Žveglič. Kmečka lista: David Štok. Kmečka iniciativa: Boštjan Slemenšek. Govedorejska društva Dobrepolje, Ribnica in Velike Lašče: Jože Marolt. Lista Antona Hohlerja: Anton Hohler.

Pravne osebe (začasni neuradni izidi)

Robert Bonin, Izidor Jelenc, Lojze Kerin, Simon Kerin, Klemen Klemen, Andrej Mulej, Franc Pogačnik, Andres Marko Poznič, Peter Pribožič, Janez Šimenc, Branko Tomažič, Branko Virag, Cvetko Zupančič.

Priporočamo