Iz Pumurskih lekarn so se po poročanju 24ur.com opravičili prizadeti ženski, v Lekarniški zbornici pa so pojasnili, kaj pomeni in kakšen je postopek, ko se farmacevt sklicuje na z ustavo in zakonom zagotovljeno pravico do ugovora vesti.

»Ugovor vesti je v lekarniški dejavnosti posredno urejen v 56. členu Zakona o zdravstveni dejavnosti (Ur. l. RS, št. 23/05 – UPB2 in nasl.), ki določa, da zdravstveni delavec lahko odkloni zdravstveni poseg, če sodi, da ni v skladu z njegovo vestjo in z mednarodnimi pravili medicinske etike, « so pojasnili. 

V lekarni "upajo, da tisti dan nihče ni ostal brez tablet"

Farmacevtski strokovni delavec sicer ima pravico do ugovora vesti, a mora o tem predhodno obvestiti delodajalca, da potem lahko ta organizira delo, so še pojasnili v Lekarniški zbornici Slovenije. Ali je delavka v Pomurskih lekarnah obvestila delodajalca o tem, da se bo sklicevala na ugovor vrsti, po zadnjih pridobljenih podatkih, ni znano. So pa v Pomurskih lekarnah še dejali, da upajo, da zaradi neposredne bližine druge njihove lekarne, tisti dan nihče ni ostal brez zdravil.

Priporočamo