Če bi šlo vse po načrtih, bi bil s tremi nadstropji nadgrajeni onkološki oddelek UKC Maribor zdaj že povezan s sedemnadstropno novogradnjo, junija prihodnje leto pa bi bila izpeljana selitev bolnikov in zaposlenih v prenovljene prostore, v katerih bi se število razpoložljivih postelj povečalo za petkrat, na 50 postelj. Svoj domicil bi dobila tudi nova enota za paliativno oskrbo.

Ta načrt se v Mariboru ni niti približno udejanjil. Matično poslopje je sicer tri nadstropja višje, vendar pa v stenah zevajo velike luknje. Vselitev do izvedbe druge faze projekta, ki je predvidevala gradnjo prizidka, ne bo mogoča. Danes je namesto stolpnice videti veliko gradbišče. Povzročena finančna škoda po neuradnih podatkih presega poldrugi milijon evrov. Zaposlene in onkološke paciente, ki (se) morajo zdraviti v improviziranih prostorih, grabi obup. Predstojnica oddelka za onkologijo v UKC Maribor Maja Ravnik je ponudila odstop, a ga vodstvo UKC Maribor ni sprejelo. Mariborsko onkologijo naj bi danes obiskala premier Robert Golob in ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

Stanovalci poslopja v Masarykovi ulici so pripravljeni prodati svoje nepremičnine. Na podlagi pridobljene cenitve pričakujejo plačilo 2900 evrov za kvadratni meter. V ceno je vštet tudi pripadajoči 36-odstotni pribitek za dobrovoljnost.

Zaplet, ki je povzročil več kot enoletno zamudo in sedemmestno podražitev mariborske onkologije, je bil povsem nepotreben. Tik ob gradbišču, v osrčju kampusa UKC Maribor, stoji dotrajano poslopje s 14 stanovanjskimi enotami; naslov je Masarykova ulica 24-26. Načrtovana stolpnica bo le 36 centimetrov oddaljena od balkonov omenjene zgradbe. Takšna gradnja je zakonita, projektantu ni bilo treba upoštevati zakonsko predpisanih odmikov. V občinskem prostorskem načrtu je namreč predvidena rušitev stavbe, parcele so bile že pred leti formalno namenjene zdravstveni dejavnosti.

Ljudje so obtičali sredi gradbišča

A poslopje še vedno stoji, stanovalci, ki jim že desetletja napovedujejo odkup nepremičnine, so obtičali sredi gradbišča in se upravičeno počutijo izigrane. Na decembra lani izdano gradbeno dovoljenje za stolpnico so se uspešno pritožili marca letos. Leto dni po začetku nadgradnje matičnega poslopja je ministrstvo v celoti odpravilo gradbeno dovoljenje za drugo fazo in zadevo vrnilo upravni enoti v ponovno odločanje. Gradnja stolpnice se zato ni mogla začeti.

Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu (UNKIZ), ki ga vodi Tomaž Pliberšek, vztraja, da ni odgovoren za zaplet. »Odkup nepremičnine ni del projekta nadzidave in dozidave onkologije UKC,« je sporočil urad, čeprav je ministrstvu za naravne vire in prostor v začetku leta sočasno pojasnjeval, da postopka odkupa še ni izpeljal »zaradi politične menjave vodstva«. Pliberšek je lani poleti na direktorskem položaju nasledil Aleša Šabedra.

Če bi šlo vse po načrtih, bi junija prihodnje leto izpeljali selitev bolnikov in zaposlenih v prenovljeni oddelek. Število razpoložljivih postelj bi se povečalo za petkrat, na 50 postelj, svoj domicil bi dobila tudi nova enota za paliativno oskrbo.

Stanovalci so pripravljeni prodati svoje nepremičnine. Na podlagi pridobljene cenitve pričakujejo plačilo 2900 evrov za kvadratni meter, v ceno je vštet 36-odstotni pribitek za dobrovoljnost, ki jim pripada v takšni situaciji. Državo bi odkup stal okoli tri milijone evrov. Za primerjavo: naložba v nadgradnjo onkologije je ovrednotena na 65 milijonov evrov. Čeprav Pliberšek zagotavlja, da so sredstva za odkup stanovanj zagotovljena, ministrstvo ni pripravljeno odkupiti stanovanj po predlaganih cenah. V nezavezujočih ponudbah, v katerih se sklicujejo na svoje cenitve, je predlagalo približno tretjino manj, kot pričakujejo lastniki nepremičnin. Pet jih je ponujeno rešitev sprejelo.

Finančna škoda, ki jo je povzročil zastoj gradnje, se medtem že meri v sedemmestnih zneskih. Izvajalec gradbenih del, podjetje GH Holding, ima namreč pravico terjati zamudne stroške v višini okoli 90.000 evrov na mesec. Prišteti je treba še okoli 780.000 evrov za dodatna inštalacijska in obrtniška dela. Po neuradnih podatkih zamuda znaša že približno leto dni.

Odvetnica grozila z afero Litijska

UNKIZ poudarja, da je vseskozi v stiku s stanovalci in da jim ponuja »pošteno ceno«. Kako potekajo ti »stiki«, je poleti opisala novinarka Večera. Odvetnica UNKIZ Zdenka Pavlovič je stanovalcem grozila z odškodninsko tožbo. »Ta stavba se bo rušila čez deset let, ne jutri. Do takrat vas lahko razlastimo. Ne želite si, da se o vaši stavbi piše kot o drugi Litijski,« jim je zagrozila.

V ponovljenem postopku izdaje gradbenega dovoljenja je stanovalcem spodletelo, njihovo pritožbo je pristojno ministrstvo zavrnilo. Pritožniki lahko sprožijo le še upravni spor, gradnjo lahko UNKIZ zažene na lastno odgovornost. GH Holding naj bi ta teden začel pripravljalna dela. Onkološki bolnici sta medtem sprožili dobrodelno akcijo zbiranja donacij za odkup stanovanj. Pliberšek pravi, da je zbiranje sredstev nepotrebno, ker država denar ima.

Vodstvo UKC, direktor je Vojko Flis (Gibanje Svoboda), je za danes sklicalo delovni sestanek, udeležil se ga je tudi Pliberšek. »Na sestanku ni bilo doseženega premika,« je po njem povedal Robert Berkovič, zastopnik devetih etažnih lastnikov. »Gospod Pliberšek je vztrajal, da ne morejo plačati več in se skliceval na tri pridobljene cenitve. Mojim klientom je ponudil, da lahko po prodaji ostanejo v svojih stanovanjih devet mesecev brez plačila najemnine ali pa se preselijo v stanovanja UKC in plačujejo simbolično najemnino. Direktor Flis je zatem presekal razpravo in predlagal, naj poiščem rešitev skupaj z odvetnico UNKIZ. Povedano drugače, odgovornost za rešitev bi prestavil za nedoločen čas.«

Onkološki bolnici sta sprožili dobrodelno akcijo zbiranja donacij za odkup stanovanj. Tomaž Pliberšek pravi, da je zbiranje sredstev nepotrebno, ker država denar ima.

Za koliko zamujata dograditev in nadzidava onkološkega oddelka, je Dnevnik pred tem vprašal UNKIZ, in za koliko se je projekt podražil. »Prva faza širitve onkologije (nadgradnja matične stavbe, op. p.) napreduje skladno s predvideno časovnico,« so zvito odgovorili iz urada in dodali, da se projekt ni podražil. Pri gradnji stolpnice pa je po njihovih besedah prišlo zgolj »do manjših odstopanj, ki niso v domeni naročnika in so nastala v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja. Želimo si, da bi se gradnja čim prej nadaljevala in zaključila, s tem pa bi bil težek položaj pacientov in zaposlenih razrešen.« Težkega položaja stanovalcev Masarykove 24-26 v odgovoru UNKIZ ne omenja.

Infekcijski oddelek se je podražil za 55 milijonov evrov

V Mariboru se medtem zapleta tudi pri gradnji oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja, ki je do lanskega leta deloval v najstarejši stavbi kliničnega centra. Poslopje so izpraznili decembra in oddelek preselili v prostore oddelka za psihiatrijo, kjer so zelo utesnjeni. Na voljo imajo le 20 postelj.

Ministrstvo za zdravje je spomladi napovedalo, da se bo gradnja novega oddelka začela jeseni. Napoved se ni izpolnila. Kdaj naj bi se začela, si odgovorni ne upajo napovedati. »Do zamika terminskega plana projekta je prišlo zaradi zamude pri oddaji projektne dokumentacije,« pojasnjuje UNKIZ. Projekt so prejeli šele avgusta, tri mesece kasneje, kot je bilo predvideno. »Inženir je kasneje opravil revizijo projektne dokumentacije, projektant pa popravke na podlagi izvedene revizije. Ker se pri investicijskih projektih prepogosto naknadno sklepa dodatke k pogodbam zaradi neustrezno pripravljene prvotne dokumentacije, kar se odraža v velikih podražitvah projektov, je UNKIZ naročil zunanjo revizijo projekta. Na ta način bomo gradili ustrezno infrastrukturo, gradnja pa bo sledila začetnim terminskim planom.« V skladu s prvotnimi napovedmi naj bi bil novi oddelek dokončan leta 2027. Zunanja revizija naj bi bila sklenjena ta teden. »Morda bo povišanja podkrepila, morda bo kaj ovrgla. V UKC Maribor se nam je to že zgodilo. Na primer pri kardiokirurgiji in negovalni bolnišnici. Ugotovili smo, da bodo zaradi večjih napak v popisih in ocenah nastali milijonski stroški,« je v septembrskem pogovoru za Večer dejal Tomaž Pliberšek.

Projekt infekcijskega oddelka je bil deležen izjemno visoke podražitve; predvidena cena gradnje je namreč s približno 50 milijonov evrov poskočila na kar 105 milijonov evrov. UNKIZ v zvezi s tem odgovarja, da za to, da je bila začetna vrednost projekta podcenjena, obstaja več razlogov, med drugim novi standardi gradnje v zdravstvu, spremembe požarnih standardov, povečala se je kvadratura načrtovanega objekta z 12.000 kvadratnih metrov na več kot 18.000. Tudi cene v gradbeništvu so se bistveno povišale.

Z zapleti, zamudami in podražitvami so prepletene tudi infrastrukturne naložbe v UKC Ljubljana. O njih bomo poročali v prihodnjih dneh.

Pliberšek je odredil supernadzor

UKC Maribor načrtuje tudi gradnjo negovalne bolnišnice na Slivniškem Pohorju, kjer je nekoč deloval oddelek za pljučne bolezni. Tudi ta projekt se zatika, Pliberšek je že odredil supernadzor. »Gradnja negovalne bolnišnice na Pohorju poteka. Med izvajanjem so bile ugotovljene določene nedoslednosti v projektni dokumentaciji. To pomeni, da bo projekt predvidoma nekoliko odstopal od prvotne časovnice in pogodbene vrednosti,« je sporočil Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu. Celotna vrednost projekta je bila lani ocenjena na 18,6 milijona evrov, obetano črpanje evropskih sredstev pa je zaradi podražitev in zamud že padlo v vodo. Projekt bo zato v celoti financiran iz državnega proračuna.

Priporočamo