Med prebivalstvom danes kroži vrsta virusnih obolenj, pri katerih so začetni simptomi podobni bolezni covida-19, ki je v zimskem času znova doživela pospešek. Kakšen je zdaj veljaven protokol testiranja na covid-19 v osnovnem zdravstvu? Dnevnik je zbral nekaj osebnih izkušenj, ki kažejo na precejšnjo zmedo na tem področju.

Odrasel moški srednjih let brez kroničnih bolezni, s simptomi respiratornega obolenja (kašelj, slabo počutje, izcedek iz nosu). Samotestiranje na sars-cov-2 negativno. Zdravstveni dom ga predhodno naroči na PCR-test, na katerega bi moral čakati več kot dva dneva.

Mladoletnik s simptomi respiratornega obolenja (kašelj, slabo počutje, izcedek iz nosu). Samotestiranje na sars-cov-2 negativno. Zdravstveni dom ga pred pregledom pri pediatru ne naroči na testiranje.

Odrasel moški srednjih let, brez simptomov respiratorne bolezni, naročen na magnetno resonanco. Pred preiskavo je napoten na hitri test.

Otrok s simptomi okužbe dihal (vročina, kašelj), o morebitnem rezultatu testiranja na domu zdravstveni delavci niti ne povprašajo. Pregleda pri zdravniku ni, v telefonskem pogovoru svetujejo obisk nujne pomoči v primeru poslabšanja težav.

Ponekod testirajo vse simptomatske, drugod le nekatere

Neenoten pristop v primarnem zdravstvu razkrivajo tudi pojasnila zdravstvenih zavodov. Zdravstveni dom Ljubljana je Dnevniku odgovoril, da sledijo smernicam infektologov, »lahko pa se vsak zdravnik prosto odloči za testiranje«. Na predhodni hitri test napotijo vse akutno zbolele s simptomi, značilnimi za covid-19. Testirajo jih dopoldne na vstopni točki zdravstvenega doma. Na hitri test napotijo tudi tiste, ki so bili pozitivni na domačem testu. Na PCR-test napotijo le paciente in pacientke, ki imajo več kroničnih bolezni in obstaja večje tveganje za težji potek bolezni, sprejem v bolnišnico ali zdravljenje z novimi zdravili proti covidu.

V zasebnem zdravstvenem zavodu Zdravje zdravniki po pogovoru s pacientom sklenejo, ali ga bodo pred pregledom ali obiskom laboratorija hitro testirali ali ne. »Testirajo se ljudje z znaki, ki so sumljivi za covid. Ljudje z znanim tveganim stikom se lahko samotestirajo,« je povedal Miha Plank, pomočnik direktorja za organizacijo dela v zavodu Zdravje. Če so soočeni s pacientom, ki bi mu predpisali zdravilo proti covidu Paxlovid, ga testirajo še z metodo PCR.

V Osnovnem zdravstvu Gorenjske predhodno hitro testirajo vse obravnavane bolnice in bolnike, ki so bili pozitivni na samotestiranju ali imajo simptome okužbe s covidom-19. PCR-testiranje opravijo, kadar kljub očitnim bolezenskim znakom in pozitivni epidemiološki anamnezi hitro testiranje ne pokaže potrditve, in pri pacientih, ki jim grozi težji potek bolezni. »Napotitev na PCR je možna le po presoji zdravnika,« je dejal Tomaž Bratož iz Osnovnega zdravstva Gorenjske.

V mariborskem zdravstvenem domu o izvedbi testiranja odloči zdravnik, in sicer na podlagi bolezenskih znakov in morebitnih stikov pacientov z okuženimi. Aleksander Jus, pomočnik direktorja za zdravstveno nego, zagotavlja, da na predhodni hitri test naročijo tiste, ki so bili pozitivni na samotestiranju in ki imajo znake morebitne okužbe s covidom-19. »Pri pacientih, ki spadajo v rizično skupino, se po presoji zdravnika lahko opravi PCR-test,« je zapisal Jus. Po njegovih besedah na testiranje predhodno napotijo tudi paciente, ki nimajo znakov okužbe, so pa bili v tesnem stiku z okuženim.

»Pri napotitvah na bris ne gre za prosto izbiro zdravnika, temveč za upoštevanje navodil ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ),« je pojasnila Eva Brecelj, strokovna vodja Zdravstvenega doma Nova Gorica. »V skladu s temi navodili napotijo na testiranje osebe s klinično sliko, ki bi lahko bila posledica okužbe z virusom sars-cov-2.« Če je bolnikovo zdravstveno stanje tako slabo, da bi čakanje na bris utegnilo ogroziti njegovo zdravje, ga zdravnik pregleda v določenem prostoru ali ob koncu ordinacijskega časa, ko ni več drugih pacientov.

Mnenja NIJZ številni ne upoštevajo

In kakšna so veljavna navodila, ki jih je omenjala strokovna vodja? V dokumentu z izhodišči in usmeritvami NIJZ za jesensko-zimsko sezono 2022/2023 med drugim piše, da je v trenutni fazi epidemije ključno zagotoviti testiranje vseh oseb s simptomi covida-19, in to čim prej po pojavu simptomov. Tudi iz strokovnega mnenja, ki ga je avgusta objavila posvetovalna skupina za spremljanje gibanja virusa sarc-cov-2, je mogoče razbrati, da bi morali zdravniki na predhodni (hitri) test poslati vsakogar z znaki okužbe dihal. Na ministrstvu pojasnjujejo, da je odločitev o vrsti testa v domeni zdravnika. Med hitrim in PCR-testom se med drugim odloča na podlagi klinične slike pacienta, epidemioloških razmer in tveganja za težji potek bolezni. »PCR-test je priporočen tudi pri asimptomatskih osebah s pozitivnim hitrim testom za razjasnitev stanja okužbe«, so dodali.

Priporočamo