Imenovanje Vide Znoj na čelo uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (v nadaljevanju uprava) je bilo čudaško. Tik pred prvo obletnico »svobodne« vlade, 31. maja, sta kmetijska ministrica Irena Šinko in premier Robert Golob s položaja prvega človeka uprave sklestila Matjaža Gučka in ga nadomestila z Janezom Posedijem. Toda po vsega treh tednih je Šinkova ocenila, da Posedi za direktorja ni primeren, zato sta začela z Golobom novačiti popolnoma neizkušeno zaščitnico živali Danušo Štiglic. Ko sta jo prepričala, da je sprejela ponudbo – 11. avgusta se je že tudi dogovarjala za primopredajo s Posedijem – je sledil nov preobrat. Še isti dan je vlada na dopisni seji za vršilko dolžnosti generalne direktorice uprave za varno hrano imenovala Vido Znoj in ne Danuše Štiglic, ki so ji to funkcijo na veliko ponujali in obljubljali.

»Nepoštenost, zahrbtnost in pritlehnost«

»Ministrica mi ni niti z besedico omenila, da si je premislila. To je bilo nepošteno, zahrbtno in pritlehno. Pričakuješ, da dogovor z ljudmi na tako visokem položaju stoodstotno drži. Sploh ne posumiš, da se lahko tako grdo zlažejo,« je bila nad Ireno Šinko ogorčena Danuša Štiglic. Slabe izkušnje z aktualno kmetijsko ministrico je imel tudi Janez Posedi, ki je bil začasni generalni direktor uprave le poltretji mesec. Med razlogi, zakaj je tako kmalu odšel, je za Dnevnik med drugim navedel, da je Irena Šinko povzdigovala glas in se vmešavala v kadrovsko politiko v upravi. »Pri kadrovanju je ministrica očitno želela sodelovati bolj, kot je po moji presoji v njeni pristojnosti. Po nekajtedenski izkušnji sem ugotovil, da z njo na njen način ne morem delati.«

S tem, ko je Irena Šinko vodenje uprave zadnji trenutek zaupala Vidi Znoj, je očitno presenetila tudi pripravljalce gradiva za vladno sejo. V njem je namreč 11. avgusta pisalo, da je Vida Znoj na upravi »trenutno vodja sektorja za hrano in krmo«. Ni res, kajti Znojeva je s tega položaja 31. maja odstopila – iz protesta, ker je vlada tisti dan razrešila Matjaža Gučka, čigar neformalna desna roka je bila. Ko se je sama povzpela na čelo uprave, pa je za svojega namestnika nemudoma imenovala prav Gučka, s katerim vlada očitno ni bila zadovoljna, sicer ga ne bi predčasno razrešila. »Vse je enako kot pred 31. majem. Ves ta cirkus v zadnjih dveh mesecih in pol je bil torej za prazen nič,« je to kadrovsko premetanko poleti za Dnevnik komentirala Danuša Štiglic.

Imenovana na podlagi neresničnih podatkov

Na del neresnične vsebine vladnega gradiva o imenovanju Vide Znoj je ministrico Šinkovo v poslanskem vprašanju 23. avgusta opozorila tudi članica NSi Vida Čadonič Špelič. »Vida Znoj je bila imenovana na osnovi neresničnih podatkov. Še bolj nenavadno pa je, da je Vida Znoj takoj po imenovanju za svojega namestnika imenovala Matjaža Gučka, ki ga je vlada na predlog ministrice Irene Šinko 31. maja 2023 razrešila s položaja generalnega direktorja uprave. Kaj se je v tem času spremenilo, da ista ministrica zaupa ljudem, katerih razrešitev je najprej predlagala oziroma so sami odstopili, zdaj pa po manj kot treh mesecih ponovno vodijo upravo? Kaj tako hitre in nenavadne zamenjave pomenijo za kontinuiteto dela uprave in kaj za varstvo potrošnikov?« je še zanimalo poslanko Vido Čadonič Špelič.

Ministrica ji je odgovorila te dni. »Vida Znoj je karierna uradnica. V letu 2023 je bila razporejena na delovno mesto vodje sektorja za hrano in krmo ter na delovno mesto podsekretar znotraj tega sektorja. Torej se nikakor ne moremo strinjati, da so podatki, ki so bili navedeni v vladnem gradivu, neresnični,« piše v odgovoru ministrice, ki pa jo je na laž postavil celo Matjaž Guček. V poslovilnem pismu sodelavcem je 31. maja napisal, da od 1. junija ne bo več generalni direktor uprave in da skupaj z njim s položajev odstopa še pet sodelavcev. Tudi Vida Znoj kot vodja sektorja za hrano in krmo.

Da Vida Znoj 11. avgusta, ko jo je vlada imenovala za vršilko dolžnosti direktorice uprave za varno hrano, že skoraj poltretji mesec ni več vodila sektorja za hrano in krmo, kot je napačno pisalo v vladnem gradivu, nam je potrdil tudi takratni vršilec dolžnosti direktorja uprave Janez Posedi. »Vida Znoj je bila 31. maja prerazporejena drugam, tako da od 1. junija do 15. avgusta ni bila na delovnem mestu vodje sektorja za hrano in krmo. Odločil sem se, da bo to Marjana Mohorko, vendar se ministrica z mojo odločitvijo ni strinjala. Rekla mi je, da se bomo o tem pogovorili na kolegiju. To sem zavrnil in kolegico v okviru svojih pristojnosti razporedil na delovno mesto vodje sektorja za hrano in krmo,« nam je pojasnil Posedi. 

Priporočamo