Premier Golob je včeraj koalicijskim partnerjem predstavil imena kandidatov za ministre za javno upravo, kmetijstvo ter naravne vire in prostor. Po naših neuradnih informacijah naj bi za ministra za javno upravo predlagal poslanca Gibanja Svobode Franca Propsa, za ministra za naravne vire in prostor naj bi tehtnica naposled prevagala na stran nekdanjega ministra Jureta Lebna - in ne na stran trenutnega državnega sekretarja Jožeta Novaka, ki je bil še včeraj dopoldan v igri - ter za ministra za kmetijstvo Vojka Adamiča. Golob naj bi predlog za njihovo imenovanje v državni zbor poslal v kratkem, danes naj bi imena tudi uradno predstavil javnosti. V Svobodi bodo nato v predpisanih zakonskih rokih izpeljali zaslišanja in potrditve kandidatov, je dejal vodja poslanske skupine Svobode Borut Sajovic.

Nekdanji minister v Šarčevi vladi

Jure Leben, ki naj bi ga po naših informacijah premier Golob predalag za ministra za naravne vire in prostor, je bil okoljski minister v času vlade Marjana Šarca in je pri slednjem še danes zelo dobro zapisan. Po naših neuradnih informacijah se je v zadnjem času z Golobom precej sestajal, tako včeraj kot vsredo zjutraj je bil v vladnih prostorih. Leben naj bi bil zainteresiran za vnovično ministrovanje, saj ga še zlasti zanima popoplavna sanacija kontaminiranih okoljskih površin. To mu tudi predstavlja izziv. Gotovo ni nepomembno, da je Leben Golobu tik pred volitvami predal svojo stranko Z.Dej, ki jo je nato Golob preimenoval v Gibanje Svoboda.

Gotovo pa so zanj obremenjujoče nedavne ugotovitve KPK, da je v času, ko je bil državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo kršil integriteto v primeru letališča Edvarda Rusjana. »Te ugotovitve so močno sporočilo predsedniku vlade: ta oseba je v postopku in mogoče bo kasneje tudi sodišče potrdilo naše ugotovitve (poteka upravni spor, op.a.). Če ga bo predsednik vlade kljub temu izbral za ministra, bo imel v ekipi človeka, za katerega bo lahko kaj kmalu pravnomočno dokazano, da je kršil integriteto. Kaj bo v takem primeru naredil premier? Ga bo pozval k odstopu? Ali bo rekel, da so te ugotovitve za njega nerelevantne, ker se je dejanje zgodilo v času ene od prejšnjih vlad? To bo test politične kulture. Pozabljamo, da mora predsednik vlade z lastnim zgledom postavljati standarde vseh ministrov, vlade in cele državne uprave,« je v intervjuju, ki ga bomo objavili v sobotni prilogi Objektiv, komentiral predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Robert Šumi.

Zaveznica Jožeta Novaka, ki ga je še včeraj dopoldne Golob koalicijskim partnerjem prav tako omenjal kot kandidata za prevzem prostorskega resorja, naj bi bila predvsem tehnična ministrica za naravne vire in prostor Alenka Bratušek. Tudi Bratuškova je, spomnimo, na nek način dala Golobu svojo stranko, saj se je Stranka Alenke Bratušek z vsemi svojimi člani vred kmalu po volitvah združila z Gibanjem Svoboda. Toda tehtnica naj bi se naposled, kot rečeno, vendarle nagnila v Lebnovo smer.

Nekdanji načelnik upravne enote in rejec koz

Franc Props, edini kandidat za ministra za javno upravo, ki naj bi ga Golob predstavil vodjem poslanskih skupin, je medtem poslanec Gibanja Svoboda. Izvoljen je bil v Litiji, kjer je bil pred tem načelnik upravne enote. Še pred tem je bil do leta 2019 direktor ljubljanskega podjetja SPL, upravitelja stanovanjskih sosesk, kjer je bil sicer zaposlen vse od leta 1991. Le za slabo leto dni se je v tem dolgoletnem obdobju preselil v kabinet ministra za okolje in prostor. Mimogrede, Propsa - če ga bo premier Golob res predlagal za ministra - bo v državnem zboru nadomestil Jernej Žnidaršič, zaenkrat zaposlen v družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi, kjer si že leta prizadevajo za gradnjo hidroelektrarne Mokrice.

Kandidat za vodenje kmetijskega ministrstva naj bi bil Vojko Adamič, sicer županski kandidat Gibanja Svoboda v občini Ivančna Gorica na lanskoletnih lokalnih volitvah, ki smo ga podrobneje predstavili v tem članku. Sicer je tudi upokojeni polkovnik Slovenske vojske. Adamič je po izobrazbi zootehnik oziroma živinorejec in velik ljubitelj koz. Z njihovim gojenjem se ukvarja profesionalno, na svoji kmetiji v hribih na obrobju Ljubljane pa med drugim ponuja seneno kozje mleko. Poleg zootehnike se je Adamič izpopolnjeval tudi na področju obramboslovja. Med drugim je bil gojenec šole za rezervne oficirje v Bileći. Poklicni vojak je bil v letih 1980–2011. Je nosilec številnih vojaških odlikovanj, tudi častnega znaka Republike Slovenije za zasluge pri osamosvajanju.

V poslanskih skupinah skopi s komentarji

V poslanskih skupinah so s komentarji za zdaj skopi. »Vse nadaljnje komentarje bomo podajali potem, ko bomo videli uradna imena v državnem zboru,« je dejal vodja poslanske skupine SD Jani Prednik. »Vendar verjamem, da se bodo vsi trije na svojih funkcijah zelo dobro znašli in s tega vidika imajo podporo tudi SD,« je dodal.

»Glede na to, da gre za ministre iz kvote Gibanja Svoboda, mislim, da so imena ustrezna in da bodo vsi kandidati tudi potrjeni kot ministri in opravljali delo, ki ga je na teh resorjih veliko,« pa je dejal vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec. Eno od imen, ki se ga je v javnosti omenjalo za možnega kandidata za ministra za javno upravo, je bil tudi Boštjan Koritnik, ki je to funkcijo opravljal v času vlade Janeza Janše. Njega ni med kandidati, ki naj bi jih premier poslal v parlament. 

Priporočamo