Za odpravo škode na opremi zaradi gašenja požara na Krasu, ki je resno ogrozil življenja prebivalcev in njihove domove, so požrtvovalni gasilci z donacijami ljudi in podjetij doslej zbrali okoli pol milijona evrov. Sredstva je prostovoljnim gasilskim in drugim društvom obljubila tudi vlada, poslovnež Ivo Boscarol in njegova hčerka Taja pa sta napovedala, da bosta gasilcem in prostovoljcem namenila enako vsoto, kot jim jo bo namenila vlada.

Za opremo, ki jo bodo nabavile, bodo morale gasilske organizacije po veljavni zakonodaji plačati davek na dodano vrednost (DDV). To pomeni, da bo, upoštevaje trenutno zbrana sredstva v višini okoli pol milijona evrov, državi v proračun kapnilo več kot sto tisoč evrov DDV. Zato bi bilo po ocenah poznavalcev v danih razmerah smiselno, da bi država našla način, da gasilcem za kupljeno opremo ne bi bilo treba plačati DDV. S tem se strinja tudi predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik. Povedal je, da je bilo v času žledu leta 2014 gasilskim organizacijam doniranih okoli 350.000 evrov, od katerih je država iz naslova nakupa opreme prejela približno 80.000 DDV. Po njegovem mnenju bi bilo primerno, da se za nakup gasilske opreme uvede posebna, nižja stopnja DDV, podobno kot je bil z novelo zakona o DDV z začetkom leta 2020 uveljavljen petodstotni DDV za nakup knjig.

Želijo sistemske rešitve

Po pojasnilih Cerkvenika bi država lahko povečala delež sofinanciranja Gasilske zveze Slovenije. Poleg tega od države pričakuje pomoč na razpisih za črpanje evropskih sredstev, tudi za prostovoljna gasilska društva. »Nekaj pomoči, s katero se v zadnjem času povečuje učinkovitost črpanja evropskih sredstev, smo deležni, a še vedno premalo,« je dejal Cerkvenik in dodal, da bi si za gasilstvo želeli sistemskih rešitev, kot je bil dvig požarne takse s petih na 9 odstotkov.

Gasilska zveza Slovenije je najvišja oblika povezovanja prostovoljnih gasilskih društev, prostovoljnih industrijskih gasilskih društev in gasilskih zvez. Poleg sredstev iz državnega proračuna se financira tudi z drugimi viri. Kot je razvidno iz letnega poročila za leto 2021, je izvajanje programov, ki so neprofitne narave, obsegalo 79 odstotkov programa dela. Mednje se uvrščajo programi dela po letni pogodbi in izobraževanje ter usposabljanje gasilcev. V preteklem letu je imela gasilska zveza 2,43 milijona evrov prihodkov, kar je bilo 37,5 odstotka manj od načrtovanih, vzrok so bili predvsem nižji pridobitni prihodki od načrtovanih ter odpoved regijskih poligonov zaradi covida-19. Odhodki so poslovne prihodke, ki so skupaj znašali 2,43 milijona evrov, presegli za 12.310 evrov.

Za financiranje opreme gasilcev Gasilska zveza Slovenije nima na voljo sredstev. Kot je povedal Cerkvenik, je nakup opreme v pristojnosti občin, pri čemer prostovoljna gasilska društva nakup opreme financirajo sama v višini 40 do 60 odstotkov, odvisno od proračuna posamezne občine. Prav prostovoljnim gasilskim društvom pa bi z donacijo dohodnine lahko pomagali tisti davčni zavezanci, ki ne namenjajo odstotka dohodnine izbranim upravičencem.

Po pojasnilih Finančne uprave RS (Furs) so na podlagi informativnih izračunov dohodnine za preteklo leto skupaj odmerili 2,42 milijarde evrov dohodnine. Če bi se vsi zavezanci odločili nameniti odstotek dohodnine za donacije, bi to torej pomenilo 24,2 milijona evrov. Ker pa so zavezanci za lansko leto za donacije namenili le 12,4 milijona evrov, je 11,78 milijona evrov donacij ostalo nedodeljenih. Iz dohodnine za leto 2021, pri čemer bodo prva izplačila nakazana do konca septembra, bo največ sredstev doniranih društvu Rdeči noski, Slovenski karitas, Zvezi prijateljev mladine Slovenije, Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje in Društvu za srčno žilne bolezni AED.

Gasilcem doniralo dobrih
138.000 upravičencev

Zavezanci so del lanske dohodnine namenili 5844 različnim upravičencem, v letu pred tem, ko je bilo skupaj doniranih 10,72 milijona evrov, pa 5554 upravičencem. Donirane dohodnine so se od lani občutno zvišale. Razlog je v tem, da se je do leta 2021 upravičencem lahko namenilo do pol odstotka dohodnine, nato pa se je znesek podvojil. Leta 2020 je bilo tako iz dohodnine za leto 2019 za donacije namenjenih 5,46 milijona evrov, ravno toliko upravičencem kot leto kasneje. Znesek, ki je na voljo upravičencem (nevladnim organizacijam, političnim strankam, reprezentativnim sindikatom ter registriranim cerkvam in drugim verskim skupnostim) in ni bil doniran, gre v državni proračun oziroma se porabi za financiranje posebnega proračunskega sklada za razvoj nevladnih organizacij, so pojasnili na Fursu.

Po približnih podatkih Fursa, ki se bistveno ne razlikujejo od dejanskega stanja (možno je, da v podatke niso vključena gasilska društva, ki nimajo kratice PGD, poleg tega se podatek spreminja, če so upoštevani ugovori na dohodnino), je gasilcem iz dohodnine za leto 2021 doniralo 138.292 upravičencev, kar je dobrih 26 odstotkov oseb, ki so donirale sredstva iz dohodnine. Od vseh doniranih sredstev iz dohodnine, kot omenjeno, v višini 12,36 milijona evrov bodo prostovoljna gasilska društva prejela 2,64 milijona evrov, kar je 21,4 odstotka od dohodnine doniranih sredstev. Po pojasnilih Janka Cerkvenika so se sredstva, donirana iz dohodnine, lani v primerjavi z letom 2017 povečala za okoli 30 odstotkov.

Priporočamo