Poleg poplav je obilno deževje povzročilo tudi plazenje tal in druge posledice visokih voda, kot so rušenje ter poškodbe številnih domov, gospodarskih objektov, cest, mostov, prav tako pa je povzročilo škodo na drugi infrastrukturi, okolju in kulturni dediščini v več regijah, so povzeli v sporočilu za javnost.

S koncem aktivacije državnega načrta bodo prenehale veljati tudi odredbe poveljnika Civilne zaščite, ki so bile izdane med 4. in 31. avgustom za izvajanje operativnih nalog zaščite, reševanja in pomoči. Zaradi stanja po poplavah pa ostajajo v veljavi odredbe, ki se nanašajo predvsem na intervencijske ukrepe na vodni infrastrukturi, postavitev montažnih mostov na državnih in lokalnih cestah, odvoz nesortiranih in nevarnih odpadkov, logistično podporo mednarodnim enotam, ki nudijo pomoč, izvajanje psihosocialne pomoči prebivalcem na terenu ter spremljanje in urejanje podatkov v aplikaciji Poplave 2023. Te odredbe bodo veljale najdlje do 30. septembra.

Slovenska vojska bo skladno z zmožnostmi virov, na Šestanov predlog, predvidoma do 22. septembra tudi nadaljevala z nudenjem pomoči z inženirskimi gradbenimi in mostovnimi enotami, enotami za oskrbo z vodo in medicinskimi ekipami, so sporočili.

Ob tem so opozorili, da po ujmi še obstaja povečana stopnja ogroženosti zaradi škodljivega delovanja voda, tudi na cestah. Zato bodo »do zagotovitve nujnih varnih prometnih povezav in delovanja komunalne infrastrukture, vendar ne dlje kot do 30. septembra« še izvajali nujne intervencijske ukrepe na državni in lokalni cestni infrastrukturi.

 

Priporočamo