Prah ob Dnevnikovem četrtkovem razkritju gorenjskega ravnatelja in smučarskotekaškega strokovnjaka, ki naj bi ga policija obravnavala zaradi kaznivega dejanja s področja spolne nedotakljivosti, se čedalje bolj dviga.

Ob ogorčeni širši javnosti so zaradi posameznikov, ki so želeli priti v stik z nami in deliti svoje izkušnje, na dan prišle nove umazane podrobnosti o neprimernem delovanju do nedavno »spoštovanega« Gorenjca.

»Na naši šoli se je marsikaj pometalo pod preprogo, pometalo pa se je tudi z nami, ki že leta opozarjamo na nestrokovno in nezakonito ravnanje ravnatelja in njegove pomočnice Jelke Kusterle, ki se sedaj skuša v javnosti prikazati v lepi luči. Med seboj sta si dolga leta krila hrbet pri šikaniranju in izvajanju psihičnega nasilja tako nad zaposlenimi kot učenci in njihovimi starši. Kadar koli so ti kaj prijavili v zvezi z njima, enemu ali drugemu, se je to pometlo pod preprogo. Ko bi le vedeli, kakšne izprijenosti so se dogajale na naši šoli!« S temi besedami se je na naš članek, v katerem smo razkrili, da se je ob koncu minulega šolskega leta zaradi prijave njegove partnerice, da naj bi spolno napadel njeno desetletno hčer, v policijski preiskavi znašel ravnatelj ene od gorenjskih osnovnih šol, odzvala tamkajšnja ugledna učiteljica z dolgoletnim stažem.

Zaradi hudih kršitev šolske zakonodaje je na delovnem sodišču podala celo tožbo s številnimi obremenilnimi dokazi zoper ravnatelja in njegovo pomočnico. O dogajanju na šoli, kjer po besedah omenjene učiteljice že dolgo vladajo nemorala, neetika, diskriminacija, dvoličnost in še marsikaj drugega, je že lani jeseni in letos spomladi obvestila tudi šolsko ministrstvo, a po njenem zagotovilu tam doslej niso ukrepali.

 

Urgentni poziv o tem, da naj svet zavoda za novo namestnico ravnatelja nikakor ne izvoli prav omenjene Jelke Kusterle, je zaskrbljena učiteljica v četrtek naslovila tudi na jeseniškega župana, pristojne inšpekcijske službe ter številne druge pristojne inštitucije in združenja. »Kusterletova, ki sicer že nekaj let ustreza pogojem za upokojitev, ni primerna za namestnico ravnatelja. Zaradi njenega nasilja nad učenci so se nad njo že večkrat pritožili tudi njihovi starši, a jih je ravnatelj vselej odslovil z besedami: Ja, kaj pa morem? Takšna pač je, malo potrpite! To je bilo njegovo reševanje nasilja,« je bila jasna naša sogovornica, ki ni skoparila niti na račun zdaj že svojega nekdanjega ravnatelja. Zaradi policijske obravnave in na predlog šolskega ministrstva je namreč ta že pred časom sam predlagal svojo razrešitev, morda tudi zato, da umazane podrobnosti iz njegovega zasebnega življenja, zaradi katerih ga sedaj obravnavajo kriminalisti, ne bi prišle v javnost.

A so vendarle prišle na dan. Tudi po zaslugi pričevanj naših virov, nekdanjih uspešnih smučarskih tekačic, ki so nam brez oklevanja zaupale svoje slabe izkušnje z nekdanjim sotekačem na smučeh, olimpijcem in trenerjem. Prav vse so ga označile kot osladnega ženskarja, ki jih je rad nadlegoval z neprimernimi komentarji in otipavanji, ter kot neuspešnega spolnega plenica, saj je eno od njih pred leti v Kanadi ponoči celo napadel v hotelski sobi, a ga je na srečo pregnala z glasnim kričanjem. O neprimernem vedenju svojega stanovskega kolega so na prošnjo policije prav vse naše sogovornice pripravljene na glas spregovoriti tudi pred kriminalisti.

Nekateri vedeli že 30 let, a so molčali

V domačem in delovnem okolju ravnatelja je završalo že ob koncu junija – zaradi pogumne deklice, njegove pastorke, ki se je zaupala svoji mami in s katero sta na predzadnji šolski dan na policijo podali prijavo zoper njega. Tistega usodnega dne so ravnatelja zaradi šoka ob soočenju z gnusnimi očitki njegove partnerice z rešilcem odpeljali v bolnišnico, nato pa so mu policisti po 48-urnem pridržanju izdali sklep o prepovedi približevanja deklici. Ravnatelj, v čigar zaseženem mobilnem telefonu naj bi organi pregona po pričanju našega vira naleteli celo na sledi aktivnega iskanja pornografskih vsebin, ki vključujejo tudi otroke in najstnike, je na pragu poletja ostal sam – na bolniški v domači hiši, medtem ko se je njegova partnerica skupaj z deklicama iz prvega zakona in štirimesečnim sinčkom, ki ga imata z ravnateljem, takoj po mučni izpovedi ene od svojih hčera izselila iz skupnega doma. »Odšli so z nahrbtnikom, torbico, kupom plenic, dvema stekleničkama in nekaj oblačili. Želela je zaščititi svoje otroke, sedaj pa je razočarana, da lahko on še vedno prosto hodi po svojem kraju, ji pošilja elektronska sporočila in jo celo zasleduje v bližini njenega novega doma,« nam je pojasnila znanka nekdanje partnerice ravnatelja. »Bila sta v redu, dokler ni z njim zanosila in je postal hudo ljubosumen nanjo, motilo ga je celo, ko jo je kateri od moških zgolj pogledal. Ko se je od kod vrnila, jo je vprašal, koliko 'nežensk' je bilo tam. Moških namreč sploh ni hotel omenjati z besedo,« nam je še zaupala sogovornica.

»Začelo se je, ko sem bila v osmem razredu osnovne šole. Takrat mi je, še kot učitelj telovadbe, domov prvič poslal razglednico, zatem pa tudi pismo. Nato me je začel redno zasledovati in sošolcem nekega dne naročil, naj pridem takrat, ko bo telovadnica prazna, do njegovega kabineta. A je bilo mojim vrstnikom takoj jasno, za kaj gre, zato so me zaščitili in me niso nikoli pustili same z njim. Tudi takrat ne, ko je na nekem šolskem izletu vso pot hodil ob meni in se hotel pogovarjati,« nam je o ravnatelju zaupala danes štiridesetletna Ajda. Ko jo je ta začel nadlegovati še s telefonskimi klici domov, je njeni mami dokončno prekipelo. »Skupaj sva šli do takratne ravnateljice Romane Kranjc, ki pa nama ni hotela verjeti, kar sva ji zaupali. Še več, rekla je celo, da lažem in naj se nikar ne izpostavim pred policijo ali javnostjo, češ da mi tako in tako ne bo nihče verjel. Čez čas nas je doma obiskala celo ravnateljičina prijateljica in nas rotila, naj ga ne prijavimo. Saj boš tako ali tako kmalu zapustila našo šolo in se vpisala drugam oziroma v srednjo šolo, mi je rekla,« je še danes razočarana sogovornica, ki obžaluje, da ni zadeve prijavila pristojnim organom.

Na SZS se izogibajo odgovornosti

Odzvali so se tudi na Smučarski zvezi Slovenije (SZS), kjer so poudarili, da imajo ničelno toleranco do vsakršnega nasilja in posegov v spolno nedotakljivost. Zagotovili so, da so v instituciji v veljavi vsi protokoli in postopki, ki sledijo pravilom Mednarodne smučarske zveze (FIS) z namenom varovanja in preprečevanja primerov nasilja. »Kodeks o varovanju in zaščiti športnikov pred nadlegovanjem in zlorabo je objavljen na spletni strani, kjer je najti tudi telefonsko številko in elektronski naslov zaupnika, ki sprejema morebitne prijave. Zaupnik je usposobljen za obravnavo prijav in neodvisno vodi vse potrebne korake. Varovanje in zaščito športnikov jemljemo izjemno resno. Prav tako se vsi trenerji v okviru licenčnih seminarjev izobražujejo na to temo,« je pojasnil tiskovni predstavnik SZS Tomi Trbovc.

Kot je povedal, so bili o konkretnem primeru domnevnega grešnega ravnatelja in tekača na smučeh obveščeni šele z objavo v Dnevniku. »Po naših informacijah gre za osebo, ki že od leta 2001 ni v funkciji trenerja katere koli reprezentance pod okriljem SZS, opravlja pa funkcijo predsednika v enem izmed smučarskotekaških klubov,« je povedal Trbovc. To, da je domnevni spolni prestopnik v minulih letih vseeno redno sodeloval s SZS in da je na letošnjem svetovnem nordijskem prvenstvu v Planici opravljal pomembno delo pomočnika vodje tekmovanj v smučarskih tekih, pa so na zvezi pozabili omeniti. Na vprašanje, ali bo domnevno grešni tekaški strokovnjak glede na vse očitke še naprej sodeloval s SZS, nam niso odgovorili, prav tako niso želeli komentirati policijske preiskave svojega »občasnega« sodelavca. V zvezi z izpovedjo mame nekdanje tekačice, ki je za Dnevnik zaupala, da zveza pred približno dvajsetimi leti ni zaščitila njene hčere pred že takrat hudo nadležnim trenerjem, so dejali, da takratno vodstvo SZS uradno ni bilo seznanjeno z omenjeno pritožbo tekačice oziroma njene mame in o tem ne obstajajo nobeni dokumenti. »Mnogi so marsikaj vedeli, nekateri že dvajset, trideset let, a so zaradi ohranitve svojega položaja molčali in to še vedno počenjajo. Tudi zato sem neizmerno vesel, da je končno le prišlo do prijave na policijo in je zgodba prišla v javnost. Zato, ker se o teh stvareh ne sme molčati in je treba o njih govoriti glasno, medtem ko bodo piko na i sage o domnevno hudo zlaganem Gorenjcu pritisnile pristojne inštitucije,« pa meni nekdanji ugledni smučarski tekač.

Priporočamo