Ljubljanska sodnica Jerca Oblak je ob včerajšnjem izreku oprostilne sodbe Ludviku Tomšiču poudarila, da je Tomšič proti politiku Janezu Janši uperil grožnje, ki so lahko pri Janši vzbudile strah, in da je zato s svojim dejanjem izpolnil znake kaznivega dejanja grožnje. Ker v kritičnem času zaradi duševne motnje ni bil prišteven, pa Tomšič ni kazensko odgovoren. Sodni izvedenec psihiatrične stroke dr. Aleš Logar je namreč ocenil, da je imel Tomšič zmanjšano zmožnost razumevanja in v celoti ukinjeno zmožnost obvladovanja svojih dejanj.

Tožilka zahtevala pogojno kazen

Vse podrobnosti izvedenskega mnenja niso znane, saj je zaslišanje izvedenca na enem izmed preteklih narokov zaradi občutljivih zdravstvenih podatkov potekalo za zaprtimi vrati, glavne poudarke pa je bilo mogoče razbrati že iz zaključnih besed tožilke in obrambe. Tožilka se denimo ni strinjala z mnenjem psihiatra, saj da iz spisa ni razvidno, da bi Tomšič (pri prejetih udarcih v glavo, padcu s konja, alergijski reakciji po operaciji ...) utrpel kakršno koli konkretno poškodbo možganov.

Predstavnica ljubljanskega tožilstva je vztrajala, da je Tomšič na protestu konec februarja 2020 z vzkliki »Ubij Janšo!« in sorodnimi pozivi zakrivil kaznivo dejanje grožnje. Po mnenju tožilke je na sojenju sicer poskušal minimilizirati svoje početje, s tem da je trdil, da je le bral s plakatov, da so ga provocirale kamere, da so pred tem enako vzklikali tudi drugi ... Toda iz posnetkov je bilo jasno razvidno, da takšnih plakatov ni bilo in da preostali udeleženci shoda niso nikomur grozili. Ko so na sodišču predvajali posnetke, je bilo celo mogoče slišati, kako so se preostali protestniki distancirali od njegovih provokacij.

Tožilka je za Tomšiča zahtevala pogojno kazen štirih mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta.

Vzkipljiv tudi na sodišču

Obtoženčeva zagovornica Tatjana Sitar po drugi strani ni dvomila v izvedenčevo mnenje, da se Tomšič v kritičnem času ni mogel obvladovati, saj da je razvil duševno motnjo kot posledico difuzne okvare možganov ob dveh zapletih ob operaciji. Izvedenčevo mnenje je bilo očitno dovolj nedvoumno, da je sodnica sledila predlogu obrambe in izrekla oprostilno sodbo, saj Tomšiča zaradi neprištevnosti niti ni bilo mogoče obsoditi. Kljub temu je sodnica poudarila, da je z izrečenimi grožnjami objektivno izpolnil vse znake kaznivega dejanja in da ni šlo le za prekršek.

Tomšič je tudi na včerajšnjem naroku nekajkrat vzkipel in se zatekel h kletvicam, med tožilkino zaključno besedo pa je užaljeno odvihral iz dvorane. Konec sojenja je pričakal na dvorišču sodišča, pomirila pa ga ni niti oprostilna sodba. Epilog sojenja je razburil tudi prvaka SDS Janeza Janšo, ki se zaključka sojenja ni udeležil, je pa na omrežju X zapisal, da je slovensko sodstvo »orodje režima«. 

Priporočamo