Prvaka SDS Janeza Janše danes na celjsko sodišče ni bilo, saj njegova navzočnost na predobravnavnem naroku niti ni bila potrebna, svojo odsotnost je opravičil tudi nekdanji predsednik uprave Imosa Branko Kastelic. Na sodišče pa je prišel nekdanji direktor Eurogradenj Klemen Gantar s svojo odvetnico Martino Žaucer Hrovatin. Gantar je bil tako edini, ki je danes na sodišču ponovil, da krivde po obtožnici, ki jo je zoper vse tri vložilo specializirano državno tožilstvo, ne prizna. Enako velja za druga dva obdolžena, ki sta vložila vsak svoj ugovor. Specializirani državni tožilec Boštjan Valenčič danes še ni prebral obtožnice, to bo storil šele na glavni obravnavi.

Za tožilce sporni nakup,
za obrambo zabloda

Jasno pa je, da so vsi trije vpleteni v sporne posle glede (pre)prodaje kmetijskega zemljišča na dobrih 15.000 kvadratnih metrih veliki parceli z gozdom in ostanki kmetije iz 19. stoletja na v pretežnem delu težko dostopnem območju Trente, do katerega čez Sočo vodi le lesena brv. Parcelo je Janša leta 1992 kupil za borih 350.000 takratnih tolarjev, leta 2005 pa jo je prek Eurogradenj prodal podjetju Imos za kar 31,4 milijona tolarjev (131.200 evrov). Vse to se je dogajalo v času prve Janševe vlade, v katerem je Imos pridobil za skoraj 70 milijonov evrov gradbenih poslov z državo.

Kot smo v Dnevniku razkrili že pred nekaj leti, so med drugim gradili stavbo ministrstva za notranje zadeve na Litostrojski cesti v Ljubljani. Hkrati je Janša od Imosa kupil trisobno stanovanje v Komenskega ulici v Ljubljani, za katero je odštel 250.000 evrov in si tako samo s kupnino od nezazidljivega zemljišča v Trenti pokril več kot polovico kupnine za trisobno stanovanje v Ljubljani. »Ne drži informacija, objavljena v medijih, da gre za ničvreden gozd. Gre za eno najatraktivnejših lokacij v Trenti, parcele posestva mejijo na dvesto metrov obale Soče,« je Janša na svojem profilu na facebooku napisal tik pred državnozborskimi volitvami leta 2011 in s tem skušal prepričati javnost, da je 131.200 evrov, za kolikor je gradbenemu podjetju Imos šest let prej prodal zemljišče v Trenti, poštena in pravična cena.

»Po našem mnenju gre za sporni nakup nepremičnine s strani podjetja Imos, saj je bila ta močno preplačana,« je ob odhodu s sodišča dejal tožilec Boštjan Valenčič, ki podrobnosti iz 44 strani obsegajoče obtožnice še ni želel razkriti. Je pa povedal, da je preiskava trajala več let. »Tudi zato, ker so mnenja izdelovali različni izvedenci s področja gradbeništva in urbanizma, ki so bili pozneje izločeni in postavljeni novi. Vseh se je v letih preiskave izmenjalo vsaj deset,« je dejal Valenčič. Da gre za nov nepotreben politični pregon prvaka SDS ter za zmoto in zablodo, pa je prepričan Janšev zagovornik Franci Matoz, ki zanika, da se je zadeva toliko časa vlekla tudi zaradi zavlačevanja obrambe. »Naj si tožilec kupi klet za 20.000 evrov, kolikor trdi, da je vredna parcela v Trenti, če jo bo dobil. Gre za 15.000 kvadratnih metrov parcele na elitni lokaciji ob Soči, za katero je tudi urbanistka jasno povedala, da je zazidljiva in je na njej mogoča tudi nadomestna gradnja,« je dejal Matoz. In dodal, da se je preiskava vlekla sedem let predvsem zaradi preiskovalne sodnice, ki je zavračala vse dokazne predloge glede zazidljivosti parcele.

Mimogrede, kazenski pregon v omenjeni zadevi bo zastaral čez tri oziroma štiri leta, 20 let po storjenih kaznivih dejanjih. x

Priporočamo