Predsednik SDS Janez Janša je v sredo razburil družbeno omrežje x, nekdanji twitter, z očitki, da podjetje za raziskovanje javnega mnenja Ninamedia potvarja rezultate javnomnenjskih raziskav. »Anketa Ninamedie. Če boste odgovorili, da bi volili @strankaSDS ali da NE podpirate @vladaRS, vas algoritem ne spusti naprej, češ da ne ustrezate kriterijem,« je na omrežju x zapisal Janša. Že kmalu se je usul plaz všečkov, poobjav in komentarjev v podporo trditvi predsednika največje opozicijske stranke.

Na očitke so se medtem že odzvali tudi pri Ninamedii. Na istem omrežju so zapisali: »Janša ima tokrat prav – algoritem res ne dovoli njegovim trolom, ki bi radi prekašali Ceausescujev rekord (svojčas so mu namerili 103 %), da z enega email naslova za SDS v anketi glasujejo več kot enkrat.« Direktor Ninamedie Nikola Damjanić se je ob Janševih očitkih še začudil, od kod SDS tako dobri rezultati v Ninamediinih javnomnenjskih raziskavah, če podpornikom ne omogočajo glasovanja. Zadnja raziskava, ki smo jo v Dnevniku objavili 17. julija, je Janševi stranki pripisala 20,9-odstotno podporo. Še bolj hladen tuš pa je Damjanić na Janševe trditve zlil z razkritjem, da gre pri spletni anketi zgolj za kontrolno anketo za interno rabo, njeni rezultati pa tako ali tako ne bodo nikjer prikazani.

Goljufije skušajo preprečiti

Damjanić je pojasnil, da vzporedno s klasično raziskavo, ki poteka po telefonu, zadnjih nekaj let vodijo tudi spletno raziskavo. »Bolj za kontrolo kot za dejansko uporabo. Zavedamo se, da je telefonija problematična in je dostopnost skromna, zato bi anketo radi izvajali tudi prek spleta, a to ni tako enostavno. Treba je zagotoviti vzorec, ki bo reprezentativen za Slovenijo. Spletno raziskovanje bi bilo tudi finančno bolj ugodno za nas, a dosedanja praksa kaže, da beležimo odstopanja, ki ne ustrezajo dejanskemu stanju. Ta raziskava sploh ne bo nikjer objavljena.« Izvajajo jih, da bi razvili model, ki bi spletne ankete naredil verodostojne.

Kot primer nenavadnega odstopanja pri spletnem anketiranju Damjanić navaja podporo stranki Resnica.si pred zadnjimi državnozborskimi volitvami. »Našli so neki način za vdor in si podporo dvignili na 13 odstotkov. Ko so naši raziskovalci to videli, so takoj razvozlali, da je z enega IP-naslova prišlo ne vem koliko anket, in so stvar razveljavili. Goljufije so torej mogoče, mi pa jih skušamo preprečiti, saj je anketa drugače ničvredna. Kar navaja gospod Janša, pa je čisto blebetanje in klevetanje.«

»Testirali smo vse parametre. Nikakršne možnosti ni, da bi algoritem onemogočal kar koli,« še zagotavlja Damjanić. »Razen če poskušaš z istega elektronskega naslova izpolniti isto anketo. Takrat sistem seveda reagira. Če bi bilo drugače, bi imeli popolnoma neuporabno anketo, saj bi lahko posameznik stokrat glasoval za nekoga ter mu tako umetno dvignil podporo.«

Priporočamo