Včeraj smo na celjskem sodišču pričakovali, da se bo sojenje Janezu Janši zaradi razžalitve Bojana Veselinoviča končalo s sodbo, a je na presenečenje vseh Gorazd Fišer, pooblaščenec tožnika, poskrbel za preobrat. Predlagal je namreč spremembo obtožnega predloga, tako da zasebni tožilec Janezu Janši zdaj očita obrekovanje in ne zgolj razžalitve. Za to novo kaznivo dejanje pa je zagrožena tudi strožja kazen. Namesto denarne kazni ali do šest mesecev zapora zdaj Janši preti denarna kazen in zaporna kazen do enega leta.

Odpuščen zaradi neizpolnjevanja delovnih obveznosti

Spomnimo, da se je Veselinovič za tožbo Janše odločil zaradi tvita, ki ga je poslanec, prvak stranke SDS in takrat tudi predsednik vlade, objavil maja 2021, v njem pa zapisal: »Neverjetno za EU v 21. stoletju, da sodelavec pri umoru novinarja še vedno vodi STA in zato mesečno pokasira 8500 evrov. Več kot predsednik republike.« Zapis se je nanašal na dogajanje leta 2009, ko je Veselinovič tedanjemu odgovornemu uredniku STA Borutu Mešku vročil izredno odpoved zaposlitve, ta pa je nekaj mesecev pozneje umrl zaradi raka. Veselinovič na sodišču dokazuje, da o Meškovi bolezni v času trajanja delovnega razmerja in tudi ob odpovedi pogodbe o zaposlitvi ni vedel nič in da je bil Meško odpuščen zgolj zato, ker ni izpolnjeval svojih delovnih obveznosti, za kar je že pred tem prejel tudi opomin. Janša pa vztraja, da ni imel v mislih, da je Veselinovič Meška »umoril s sekiro«, pač pa je Veselinovičevo ravnanje prispevalo k bistvenemu poslabšanju Meškove bolezni. Meško je sicer zaradi hude bolezni umrl maja 2010, pol leta zatem, ko je prejel izredno odpoved. Veselinovič skuša na drugi strani na sodišču dokazati, da ob odpustu o tem, da bi bil Meško resno bolan, ni vedel nič, prav tako za to niso vedeli drugi zaposleni, kar je na sodišču potrdil tudi Alen Pivk, ki je na STA zaposlen že vse od leta 2005.

Obrekovanje je hujši očitek

Janšev odvetnik Franci Matoz je sodišču predlagal, da si senat ogleda posnetek novinarske konference Boruta Meška, njegovega takratnega sodelavca Uroša Urbanije in novinarjev Igorja Kršinarja in Igorja Mekine. Na njej je pretežno govoril Meško, in sicer o pritiskih, ki jih je bil deležen s strani Veselinoviča. Ni pa Meško ali kdo drug govoril o kakšni hudi bolezni. »Če bi oni takrat vedeli za bolezen, bi to zagotovo vsaj omenili, pa niso,« je posnetek komentiral Veselinovič. Prav tako ni bilo govora o domnevnem mobingu, pač pa zgolj o političnem obračunu. Na predlog obrambe so na sodišču predvajali še prispevek, ki je bil na TV Slovenija objavljen v Odmevih, zatem pa je Matoz prebral še nekaj novinarskih prispevkov, ki so bili objavljeni v času zadnje Janševe vlade, ko je ta ustavila financiranje STA. Veselinovičev pooblaščenec je nato v sodni dvorani vse presenetil s predlogom prekvalifikacije kaznivega dejanja v zasebni tožbi iz razžalitve v obrekovanje. »To pa zato, ker obramba ocenjuje, glede na izvedeni dokazni postopek, da ni dvoma, da je obtoženi Janša zavestno širil neresnico,« je spremembo pojasnil Fišer. »Če ne gre po enem členu, bo šlo pa mogoče po drugem,« pa je ob odhodu s sodišča dejal Janša, ki je še vedno prepričan, da je Meško zbolel prav zaradi šikaniranja. Sodišče se je s predlogom obrambe za spremembo obtožnice strinjalo. Ker pa mora Matoz zdaj pripraviti nekoliko drugačno obrambo za svojega klienta, je sodnica nov narok razpisala za 16. oktober. 

Priporočamo