Pred časom je odmevala vest, da družba Žito, ki je od leta 2015 v lasti hrvaške Podravke, zapira pekarni v Samovi ulici v Ljubljani in v Novem mestu. Zaprtju pekarn bodo sledila odpuščanja delavcev. Takšno odločitev so v Žitu utemeljili s posledicami covida-19, povrhu pa še z negotovostjo zaradi ukrajinske krize in morebitne nadaljnje rasti cen pšenice in energentov. Toda aktualne razmere na trgu lahko predstavljajo le izgovor za začetek unovčevanja dragocenih Žitovih nepremičnin. Največja se razprostira na skoraj 10 hektarjih v ljubljanskem BTC.

Nepremičnino predstavljali
v Nemčiji

Pred desetletjem je Žito iz BTC v Maribor preselilo mlin, kar je bil zajeten zalogaj, ki je terjal približno tri milijone evrov. V BTC je med drugim ostala proizvodnja testenin, prepečencev in zamrznjenega programa, ki jo je mogoče preseliti brez večjih zapletov. Selitev proizvodnje iz BTC je Podravka začela pripravljati že kmalu zatem, ko je leta 2015 prevzela Žito. Oktobra 2016 so tako na največjem evropskem investicijsko-nepremičninskem sejmu Expo Real v Münchnu od sedmih večjih nepremičninskih projektov pod okriljem javne agencije Spirit predstavili prav projekt Žito Šmartinka.

Po predstavitvi projekta na sejmu v Münchnu se je za Žitov projekt zanimalo več vlagateljev. Toda v Podravki dokončne odločitve o prodaji ene od najatraktivnejših nepremičnin v Sloveniji, ki meri 95.500 kvadratnih metrov, niso sprejeli, med drugim zaradi nižjega izkupička od pričakovanj. Natančneje, možni izkupiček od prodaje nepremičnine bi bil v tistem času nižji od predvidenih stroškov zgraditve nadomestnega sodobnega proizvodnega obrata. V Žitu naj bi ocenjevali, da bi za naložbo, ki vključuje nakup zemljišča, zgraditev objekta in nakup dveh sodobnih proizvodnih linij, potrebovali vsaj 40 milijonov evrov, je pojasnil eden od naših sogovornikov. Leta 2016 je Ikea za dobrih 53.000 kvadratnih metrov zemljišča v BTC skupini Zavarovalnica Triglav plačala 16,1 milijona evrov.

V Žitu ne razkrivajo
podatkov o poslovanju

Danes so časi drugačni. Po pojasnilih vodje poslovnih nepremičnin v nepremičninski družbi ABC nepremičnine Boštjana Blatnika bi Žito s prodajo nepremičnine v BTC lahko prejelo okoli 500 evrov za kvadratni meter. To pomeni, da bi s prodajo nepremičnine lahko iztržili skoraj 50 milijonov evrov. V primeru morebitne dokončne odločitve o prodaji nepremičnine v BTC je danes pomembno tudi to, da Žito večjega nadomestnega proizvodnega obrata, ki so ga načrtovali še pred leti, verjetno ne bo gradil.

Tako kot v prvem covidnem letu 2020 se je po dostopnih podatkih prodaja Žita znižala tudi lani. Ocen ključnih kazalcev poslovanja v Žitu niso hoteli razkriti. Izgovorili so se, da še niso objavljeni na Ajpesu. Da se je prodaja v preteklem letu znižala tako kot predlani, ko je upadla za 6,2 milijona evrov, na 96,4 milijona evrov, pri čemer se je čisti dobiček znižal za 4,16 milijona evrov oziroma skoraj 70 odstotkov na 1,94 milijona evrov, je mogoče razbrati iz javno dostopnih konsolidiranih izkazov Podravke. Podatki iz Podravkinega letnega poročila sicer niso neposredno primerljivi z Žitovimi izkazi za leto 2020, saj gre pri Podravki za skupinske konsolidirane izkaze, tečajne razlike in druge dejavnike, prav tako ni znano, katere pravne osebe so povezane z Žitom, kot so navedli. Medtem ko je v lanskem poročilu skupine Podravka navedeno, da je Žito s povezanimi osebami leta 2020 ustvarilo dobiček iz poslovanja, je v letošnjem letnem poročilu navedena izguba iz poslovanja v višini 6,11 milijona kun (okoli 810.000 evrov).

Upad prodaje v najbolj donosnem programu

Žito ima več proizvodnih programov. Ključni in najbolj donosen je pekarstvo. Ravno v pekarstvu, predvsem pri svežem kruhu, se je v zadnjih dveh letih prodaja najbolj znižala, zatrjujejo naši viri. Na padec prodaje pa naj ne bi vplivale le zunanje okoliščine, kot je denimo covid-19, ki jih izpostavljajo v Žitu. Na to kaže podatek, da je pekarska skupina Don Don lani prihodke povečala za 14 odstotkov, na 130 milijonov evrov, pri čemer je bila v Sloveniji dosežena 12-odstotna rast prihodkov, na 34 milijonov evrov.

V Žitu na ducat naših vprašanj, med drugim, v kateri fazi je načrtovana selitev proizvodnje iz BTC in koliko zaposlenih nameravajo zaradi načrtovanega zaprtja pekarn odpustiti, niso odgovorili. Pojasnili so, da dodatnih pojasnil k že posredovanim v izjavi ne morejo dati. V tej izjavi je Žito navedlo, da nameravajo proizvodnjo skoncentrirati na treh lokacijah in da bodo v posodobitev proizvodnih linij že letos vložili 10 milijonov evrov.

Priporočamo