Stranko SDS sta v minulih dneh zapustila še dva dolgoletna člana. Najprej je v sredo izstop iz stranke sporočil ljubljanski mestni svetnik in kandidat SDS za župana na zadnjih lokalnih volitvah Igor Horvat, dan pozneje pa mu je sledil še svetniški kolega Matjaž Vede. Oba sta bila člana SDS več kot 17 let. Njuni odločitvi sta prišli potem, ko so SDS že zapustili Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh. Horvat je potrdil, da se je pridružil Logarjevemu političnemu projektu Platforma sodelovanja in da se bo včlanil v stranko. Tudi Vede nam je povedal, da je član platforme, zelo verjetno pa se bo pridružil stranki, ko bo ta ustanovljena. Logar je nedavno napovedal, da naj bi še letos ustanovil stranko.

matjaž vede

Pot bo nadaljeval pot izven strankarskih okvirov, je zapisal Vede. Foto: MOL

Stranko SDS sta zapustila tudi Igor Horvat in Matjaž Vede, ki sta bila na zadnjih lokalnih volitvah izvoljena v ljubljanski mestni svet. Oba sta člana Platforme sodelovanja.

Iz SDS je izstopil, ker želi presekati s strogim predalčkanjem na leve in desne politike, je pojasnil Horvat. Kmalu po njegovem oznanilu, da zapušča SDS, se je javil vodja ljubljanskega odbora SDS Aleš Hojs, ki je tudi podpredsednik stranke. Horvatu je očital, da si je tik pred izstopom s pomočjo SDS poskušal pridobiti »dobro plačano mesto v javnem zavodu«. »Verjamem, da vaša odločitev o izstopu iz stranke SDS ni bila sprejeta z danes na jutri, zato me vaša nedavna dejanja v luči današnjega izstopa izjemno presenečajo. Pred dobrim tednom ste me klicali in želeli podporo (ter jo tudi dobili!) za vašo kandidaturo v svet zavoda Lekarna Ljubljana. Ker enostavno ne verjamem, da pred tednom niste vedeli, kako se boste v kratkem odločili glede članstva v naši stranki, mi je, ko danes premišljujem o najinem pogovoru, vaše takratno dejanje naravnost zavržno,« je poudaril Hojs. »To je njihov način komunikacije, na katerega ne bom odreagiral,« je Hojsove besede komentiral Horvat. Vede je prav tako izpostavil, da se ne strinja z retoriko znotraj SDS, ki se je po njegovih besedah v zadnjem času stopnjevala. Pri Logarjevi Platformi sodelovanja pa so Vedetu blizu komunikacija brez žaljenja, brez verbalnih napadov in to, da si Logar prizadeva biti konstruktiven, je pojasnil mestni svetnik.

Čeprav Vede pričakuje, da bodo v SDS zahtevali, da s Horvatom vrneta svetniška mandata, tega ne nameravata storiti. »Prepričan sem, da lahko še k marsičemu dobremu pripomorem, zato bom nadaljeval svojo pot v mestnem svetu. Želim in upam, da bo mogoče konstruktivno sodelovati še naprej,« je dejal Vede. Dodal je, da bosta s Horvatom ustanovila samostojen svetniški klub. Poslovnik mestnega sveta MOL namreč dovoljuje, da svetniški klub ustanovita dva svetnika.

Zadnjih pet let sta bila člana sveta zavoda Lekarna Ljubljana tudi predstavnika iz opozicijskih vrst, novi predstavniki občine v svetu zavoda pa so povezani bodisi z Listo Zorana Jankovića bodisi z Gibanjem Svoboda. Foto: Luka Cjuha 

Zadnjih pet let sta bila člana sveta zavoda Lekarna Ljubljana tudi predstavnika iz opozicijskih vrst, novi predstavniki občine v svetu zavoda pa so povezani bodisi z Listo Zorana Jankovića bodisi z Gibanjem Svoboda. Foto: Luka Cjuha 

V nadzorni svet Lekarne Ljubljana imenovali člane koalicije

Horvat je trenutno predstavnik Mestne občine Ljubljana v svetu zavoda Lekarne Ljubljana, ki velja za najbolje stoječi javni zavod, katerega ustanoviteljica je občina. Čeprav je iz Hojsovih besed razvidno, da je SDS za člana sveta Lekarne Ljubljana ponovno predlagala Horvata, ga komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja pod vodstvom podžupan Aleša Čerina ni uvrstila med šesterico kandidatov, ki jim je ljubljanski mestni svet minuli ponedeljek podelil petletne mandate za nadziranje tega javnega zavoda.

V svet zavoda so bili imenovani vodja kabineta župana Zorana Jankovića Tanja Dodig Sodnik, svetnika z županove liste Nada Verbič in Anton Podobnik ter nekdanji Jankovićev svetnik in trenutni direktor ljubljanskega Javnega stanovanjskega sklada Sašo Rink. Tudi Dodig-Sodnikova in Rink sta bila zadnjih pet let člana sveta Lekarne Ljubljana, Rink celo predsednik sveta zavoda. Poleg navedenih sta bila v ponedeljek v svet zavoda imenovani še svetnici Ksenija Pišljar in Vesna Ugrinovski iz Gibanja Svoboda, ki je koalicijski partner Liste Zorana Jankovića.

»Od šestih članov predlagate tri mestne svetnice in enega mestnega svetnika. Vse iz Jankovićeve koalicije. To ni prav. To ni noben nadzor javnega zavoda, ampak politična korupcija, nagrajevanje za slepo poslušnost in zvestobo Zoranu Jankoviću. Očitno se bojite pravega opozicijskega nadzora,« je bil kritičen Aleš Primc (Glas za otroke in družine). »Bojim se takega neumestnega obnašanja, ki ga dotični svetnik (Primc, op. a.) izvaja na seji mestnega sveta in pred mestno hišo. Ne želim, da ima vodstvo Lekarne Ljubljana take nastopače brez prave vsebine,« je komentiral Janković. »Dejstvo je, da smo dali prednost članom koalicije,« je dodal župan, ki je prepričan, da so bili izbrani kompetentni ljudje. Izpostavil je, da imata Tanja Dodig Sodnik in Sašo Rink primerno izobrazbo in tudi opravljen izpit za nadzornike.

Ob izobrazbo predlaganih članov sveta zavoda se je na minuli seji mestnega sveta obregnila vodja svetniškega kluba SDS Maruša Babnik. Opozorila je, da sicer nima nič proti izobrazbi šesterice predlaganih kandidatov, a da je prepričana, da sta bila kandidata, ki ju je predlagal SDS, bolj primerna za opravljanje nalog nadzornika. Babnikova takrat očitno še ni vedela za Horvatovo namero, da zapusti SDS. »Izstop svetnikov nas ni presenetil. Obvestilo o izstopu obeh sem kot vodja svetniškega kluba prejela po elektronski pošti. V dosedanjem delu mandata nista bila med najbolj aktivnimi, sta pa sodelovala korektno. Naša svetniška skupina bo nadaljevala delo kot doslej in bo še naprej dajala pobude ter zastavljala svetniška vprašanja. Opozarjala bo na nepravilnosti mestne koalicije za dobrobit vseh občank in občanov in se borila za večjo demokratičnost,« je odhod dvojice svetniških kolegov komentirala Maruša Babnik.

Poleg Horvata je zadnjih pet let Lekarno Ljubljana nadziral tudi nekdanji mestni svetnik Zvone Čadež. Na vprašanje, zakaj letos pri imenovanju predstavnikov občine v svet Lekarne Ljubljana niso bili vključeni kandidati iz opozicije, je Janković odgovoril: »Predlagali smo boljše kandidate.« 

Predstavnica pacientov nekdanja uslužbenka občine

Sveta zavoda Lekarna Ljubljana sestavlja 13 članov. Šest je predstavnikov ustanoviteljice Mestne občine Ljubljana in jih imenuje mestni svet, pet članov izvolijo zaposleni v Lekarni Ljubljana, enega predstavnika imenuje Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, en član pa je predstavnik pacientov. Slednjemu mandat na podlagi javnega poziva prav tako podeli mestni svet. Za predstavnico pacientov v svetu zavoda je mestni svet v ponedeljek potrdil Polono Novak, sicer nekdanjo pomočnico direktorice mestne uprave v Ljubljani. Velja omeniti, da je mestni svet Novakovo letos spomladi imenoval v nadzorni svet javnega podjetja Žale, poleg tega je podpredsednica sveta zavoda Ljubljanski grad.

Priporočamo